Türk Hava Kurumu (THK) Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Şube Başkanı Vacit Öktem, ''Anayasa değişikliği ile özgürlüklerin alabildiğine arttığı bir ortamda, THK'nın deri toplama yetkisine son verilmeli, isteyen kuruluşlara uygun gördükleri yöntemle deri toplama olanağı tanınmalıdır'' dedi.
Türk Hava Kurumu (THK) Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Şube Başkanı Vacit Öktem, ''Anayasa değişikliği ile özgürlüklerin alabildiğine arttığı bir ortamda, THK'nın deri toplama yetkisine son verilmeli, isteyen kuruluşlara uygun gördükleri yöntemle deri toplama olanağı tanınmalıdır'' dedi.
THK Sakarya Şubesinde basın toplantısı düzenleyen Öktem, THK'nın toplanan deri gelirlerinin yüzde 60'ını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu, Çocuk Esirgeme Kurumu, Diyanet Vakfı ve Kızılay'a aktardığını söyledi.
Elde edilen gelirin yüzde 40'ını THK'nın aldığına dikkati çeken Öktem, bu oranla kurumun dar gelirli vatandaşlara olan katkısının kendiliğinden ortaya çıktığını belirtti.
Öktem, THK'nın bu gerçeği halka anlatmakta yetersiz kaldığını anlatarak, THK'nın insanların gözünde zorla deri toplayan bir kurum haline düşürüldüğünü savundu.
Bu anlayışının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Öktem, ''Anayasa değişikliği ile özgürlüklerin alabildiğine arttığı bir ortamda, THK'nın deri toplama yetkisine son verilmeli, isteyen kuruluşlara uygun gördükleri yöntemle deri toplama olanağı tanınmalıdır. Bu sayede cami ve cemaatleri derisini vermek sureti ile hayır işlediği düşüncesinde olanlar ile derisini THK'ya vererek vererek Türk havacılığının gelişmesine katkıda bulunmak isteyenler özgür bırakılmalıdır'' dedi.
Öktem, önümüzdeki Kurban Bayramı'na kadar yasanın değiştirilmesi ve isteyen dernek ve oluşumların deri toplamasına izin verilmesi gerektiğini belirterek, yapılacak yasa değişikliğinde THK'nun elde ettiği deri gelirlerinden pay alan kurumların haklarının kaldırılmasının da kurum açısından önem taşıdığını kaydetti.
Bu yıl toplanan deri gelirlerinde düşüş olduğunu ifade eden Öktem, THK'nın 2010 yılında, Sakarya genelinde 2 bin 716 adet koyun derisi, 648 adet keçi derisi, 33 bin 820 kilogram sığır derisi toplandığını söyledi.
-''KIZILAY'DAN DERİ YOK''
THK ilgililerinin her bayram özveri ile Türk havacılığı ve gençliği için çalıştığına işaret eden Öktem, Kızılay'ın kestiği kurban derilerini THK'ya vermediğini öne sürdü.
Kızılay Genel Başkanı'nın THK'ya olan bakışının örneğinin Sakarya'da yaşandığını anlatan Öktem, ''Kızılay Adapazarı'nda bağış yapılan kurbanların kesimi için tören yapmış, o sırada başka bir görev için tören yerinde bulunan kurumumuz elemanları Kızılay'ın bu önemli faaliyetini sırf kendi inisiyatifleri ile filme aldıkları sırada, bizzat Kızılay Genel Başkanı tarafından tören yerinden kovulmuş, çektikleri kaset ellerinden alınmıştır'' diye konuştu.
Kızılay Genel Başkanı'nın bu davranışını anlamanın mümkün olmadığını ve kasetin hala geri verilmediğini söyleyen Öktem, Kızılay yetkililerinin bu filmi izlemelerini ve kamuoyuna ne gibi bir olumsuzluğu olduğunu açıklamalarını istediğini kaydetti.