Öğretmen açığı sorununun devam ettiğini savunan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 150 bin öğretmene ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Gündoğdu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlerin, öğretme sürecinde öğrencilerine karşı insani ve vicdani yönlendirmelerin etkisiyle ücret karşılığı yapılan bir işin hakkını vermenin çok daha ötesinde bir fedakarlık ortaya koyarak çalıştıklarını vurguladı.
Öğrencilere karşı ortaya konulan fedakarlıkların bir aydın sorumluluğu olduğunu ifade eden Gündoğdu, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:
''Ancak öğretmenlerimiz, ülkemizde öğretmeni önemseyişin sadece lafta oluşu dolayısıyla eşinden, çocuklarından, saygınlığından ve yaşam düzeyinden de fedakârlıkta bulunmak zorunda kalmaktadır. Türkiye'yi yöneten idarecileri yetiştiren öğretmenler, Öğretmenler Günü'nde bir, iki güzel cümle ve bir kuru teşekkürle yad edilmekte; yöneticilerimiz, öğretmenlerin sorunlarını çözecek, özellikle ekonomik anlamda öğretmenin tüm hassasiyetini eğitim hizmetine odaklamasını sağlayacak bir rahatlamaya vesile olacak adımları atmaktan imtina etmektedir.''
Açıklamasında, ''Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür'' sözlerini kullanan Gündoğdu, öğretmenlerin bir türlü çözülemeyen sorunlarına ve maddi sıkıntılarına bakılması halinde Türkiye'deki uygarlık düzeyinin pek de yüz güldürücü olmadığını öne sürdü.
Öğretmen açığı sorununun, eğitimin toplam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorun olarak devam ettiğini savunan Gündoğdu, açıklamasında, şunları belirtti:
''Bugün bakanlık verilerine göre 150 bin öğretmene ihtiyaç bulunmaktadır. Buna karşın atama bekleyen 350 bin öğretmenimiz, bu Öğretmenler Günü'nü de kara tahta başında idrak edememenin üzüntüsünü yaşamaktadır. Öğretmen açığı sözleşmeli, vekil, ücretli öğretmen alımıyla kapatılmaya çalışılmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerimiz, kendilerini güvende hissetmemekte, kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu kimi haklardan mahrum oldukları için ikinci sınıf öğretmen algısıyla karışık bir zihinle eğitim hizmeti vermeye devam etmektedirler. Sözleşmeli öğretmenler mutlaka kadroya geçirilmelidir. Bölgelerarası öğretmen dağılımındaki adaletsizliği gidermeye yönelik, zorunlu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan eğitim çalışanlarına zorunlu bölge hizmet tazminatı ödenmelidir.''
Gündoğdu, ayrıca 18. Milli Eğitim Şurası'nda önerileri doğrultusunda benimsenen tavsiye kararının gereğinin yerine getirilerek, eğitim çalışanlarına ödenmekte olan ek ders ücretlerinin 12 TL'ye çıkarılmasını, uygulamada büyük sıkıntılara neden olan okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun ''6 saate kadar derse girer'' şeklinde değiştirilmesini, öğretmen ve yöneticilere mesleki gelişimlerini sağlamak amacıyla uzaktan veya örgün eğitim yoluyla lisansüstü eğitim imkanı sağlanmasını, öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin lisansüstü eğitim görmelerinin teşvik edilmesini, lisansüstü eğitimini tamamlayanların ödüllendirilmesini, ''eğitim çalışanlarına Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye verilmesi'' kararının gereğinin yerine getirilmesini talep etti.