Çukurova'da geçen sezon 1,8 milyon tona yakın rekolte edilen buğdayda kasım ayında başlayan yeni sezon ürün ekiminin devam ettiği bildirildi.
Buğday ekim alanlarının üreticilerin pamuğa yönelmesinden dolayı yüzde 20 oranında daralacağı belirtildi.
Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'unun Çukurova bölgesinden karşılandığını söyledi.
Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda buğday üretimi yapıldığını belirten Tezcan, üreticinin dekara ortalama 400-500 kilogram ürün aldığını bildirdi.
Tezcan, buna karşılık geçen sezon yaklaşık 1,8 milyon ton civarında rekolte elde edildiğini ifade etti.
Yörede yeni sezon buğday ekimine Kasım ayı başlarında başlandığını dile getiren Tezcan, çiftçilerin ekim çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu vurguladı.
''EKİM ALANI DARALACAK''
''Pamuğun dünya borsalarında rekor seviyelerdeki artışı buğday üreticisini pamuk ekmeye yöneltecek'' diyen Tezcan, bundan dolayı ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 20 oranında daralmasını beklediklerini kaydetti.
Uzun yıllardan sonra pamuğun tekrar Çukurova çiftçisinin gözdesi olmaya başladığını anlatan Tezcan, fiyatların yükselmesinin ardından buğdaydan daha çok gelir getirmesi nedeniyle pamuğa dönüş beklendiğini kaydetti.
Ziraat Odası Başkanı Tezcan, buğday ekimi ekimi yapan üreticilerin ise şu anki en önemli sıkıntısının yağışların gecikmesi olduğunu belirterek, bu durumun rekolteyi olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.
Tezcan, yörede ekimi yapılan buğdayın hasadının mayıs ayı sonlarında başlayacağını da sözlerine ekledi.