CHP ile BDP arasında seçim ittifakı fikrine, iki partide de siyaset yapmış eski milletvekili Esat Canan'dan tepki geldi. CHP'nin Güneydoğu politikalarını samimiyetsiz bulan Canan, böyle bir ittifakın imkansız olduğunu söyledi.
MELİK DUVAKLI'nın haberi
Bölge halkının CHP'ye sıcak bakmadığını belirterek, "Bu ittifak, BDP'nin oylarını düşürür, dezavantaja dönüşür." dedi.
Hem CHP'de hem de BDP çizgisinde siyaset yapmış eski Hakkari Milletvekili Esat Canan'a göre iki parti arasındaki ittifak imkânsız. CHP'nin son dönemdeki Güneydoğu politikalarını samimiyetsiz bulan Canan, "Böyle bir ittifak olsa bile bu ters tepki yapar. BDP'nin Güneydoğu'daki oylarını düşürür." ifadesini kullanıyor.
Esat Canan, Kürt meselesi denilince akla gelen ilk isimlerden biri. Bir yeğenini faili meçhule kurban veren Canan, 2007'de CHP'nin aşırı ulusalcı çizgisi nedeniyle partisiyle yollarını ayırdı. 2009 yılında DTP'nin kapatılmasından kısa süre önce yoğun ısrarlar sonucu partiye üye yapılan Canan, Parti Meclisi'ne alındı. Ancak Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK'lıların Habur Sınır Kapısı'ndaki karşılanma şeklini eleştirince bu çizgi ile de yolları ayrıldı. Esat Canan'a göre, son günlerdeki tartışmalar pek gerçekçi değil. Canan şunları dile getiriyor: "İki partinin bir araya gelmesinde CHP açısından çok ciddi engeller vardır. Birlikte hareket etmelerine olanak yoktur." İttifak olsa da oyları artırmayacağı tespitini yapan Canan, tezini şöyle açıklıyor: "Doğu ve Güneydoğu'daki insanların hiçbiri bugün CHP'ye sıcak bakmamaktadır. Seçime 5-6 ay varken, bu seçmenlerin CHP ile işbirliğine 'evet' diyeceklerine ihtimal vermiyorum. Bu ittifak BDP'nin oylarını düşürür, dezavantaja dönüşür." Canan, CHP'nin Kürt politikası ile ilgili son çıkışlarını ise samimi bulmuyor. "CHP bu konuda tutarlı bir politika izlemedi. Dolayısıyla bölgede yaşayan halkımız da buna güvenmemekte ve inanmamaktadır." görüşünü savunuyor.
Öte yandan 'sol blok' çağrısına sıcak bakarak parti içinden tepki gören CHP Genel Sekreteri Suheyl Batum, açıklamasının çarpıtıldığını savundu: "İttifak demedim. Meşru bütün partilerle sorunların çözümünde işbirliği yapacağımızı söyledik."
ZAMAN