Tarihi ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekleyen hazine durumundaki Bosna-Hersek'e, bayram tatilinde Türk turistler yoğun ilgi gösterdi.
Bosna-Hersek ile Hırvatistan'ın turistik kenti Dubrovnik'i 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde binlerce Türk turist ziyaret etti.
Türk turizm şirketleri aracılığıyla kara ve hava yoluyla bayram süresince Bosna-Hersek'e yaklaşık 10 bin turist geldi. Türkler Bosna-Hersek'te başta Saraybosna olmak üzere Mostar ve Travnik gibi önemli kentleri gezdi.
Türk turistler, Osmanlı'ya ait cami, köprü, han, hamam, kütüphane ve medrese gibi yüzlerce eserin bulunduğu Bosna-Hersek'te, bu tarihi zenginliğin yanı sıra adeta ''cennet'' gibi doğal güzellikleri de görme şansı elde etti. Ormanlarında ve nehir kenarlarında her türlü rengin bir arada bulunduğu ülkeyi ziyaret eden Türkler, bu doğal güzellikleri görmekten son derece memnun kaldı.
Başkent Saraybosna'nın hemen yanıbaşındaki ''Vrelo Bosna'' olarak adlandırılan Bosna Nehri'nin kaynağının çıktığı alanı da gezme imkanı elde eden Türk turistler, gördükleri manzara karşısında büyülendiklerini ifade ettiler.
Türk turistler, Saraybosna'nın yanı sıra Hersek bölgesindeki Mostar kenti ile Buna Nehri'nin kaynağının çıktığı Blagay'daki Sarı Saltuk Tekkesi'ne ve taş evleriyle ünlü Poçitel köyüne ilgi gösterdi.
TÜRK TURİSTLERİN İLGİSİ ŞAŞIRTTI
Bayram süresince özellikle Saraybosna ve Mostar kenti sokaklarında en çok konuşulan dil adeta ''Türkçe'' oldu. Türk turistlerin yoğun ilgisi Saraybosna ve Mostar kentinde yaşayan yerli halkı şaşırttı.
Turizm sezonu olmamasına rağmen ''Türklerin neden bu kadar yoğun ilgi gösterdiği'' sorusunu anlamaya çalışan özellikle restoran ve hediyelik eşya satan işletmeciler, Bosna-Hersek'te yaşayan Türkleri arayarak bu ilginin nedenini sordu. Türklerin yoğun ilgisinden oldukça memnun kalan işletmeciler, 2-3 ayda kazanacakları geliri bir haftada kazanmanın sevincini yaşadıklarını söylediler.
THY Saraybosna Müdürü Ahmet Salih Kansu, Saraybosna'ya İstanbul'dan haftada 5 gün uçak seferi bulunduğunu, ayrıca Bosna Havayollarının yüzde 49'unu da geçen yıl THY'nin satın aldığını anımsattı.
Bu nedenle Bosna-Hersek'e İstanbul'dan Bosna Havayollarının seferlerinin de dikkate alınması halinde her gün uçak bulunduğuna işaret eden Kansu, bayram süresince tüm uçakların dolu olarak geldiğini ve yoğun bir yolcu trafiği bulunduğunu kaydetti.
Kansu, ayrıca çeşitli turizm firmalarınca bayram nedeniyle Bosna-Hersek'e 3 charter uçak seferi yapıldığını ve bu seferlerle de çok sayıda Türk turistin geldiğini ifade etti.
Bosna-Hersek'in Türkiye'den vize istememesi, bu ülkeyle olan tarihi ve gönül bağı, otel, konaklama ve yeme içmenin Türkiye'ye göre daha ucuz olmasının bu bölgeye olan ilgiyi artırdığını ifade eden Kunsu, gösterilen bu ilginin özellikle ekonomik açıdan zor olan Bosna'ya büyük katkı sağladığını vurguladı.
YARDIM DERNEKLERİYLE DE ÇOK SAYIDA TÜRK BOSNA'YA GELDİ
Öte yandan, Kurban Bayramında Türkiye'deki insani yardım kuruluşları da Bosna-Hersek'e büyük önem verdi. Kızılay, Kimse Yok mu, İHH İnsani Yardım Vakfı, Yardımeli ve Cansuyu gibi derneklerle çok sayıda Türk, Bosna-Hersek'e gelerek ülkenin çeşitli kentlerinde kurban kesip, ihtiyaç sahiplerine et ve çeşitli yardım malzemesi dağıttı.
Yardımlar, Boşnakların yanı sıra ihtiyaç sahibi Sırp ve Hırvat ailelere de ulaştırıldı.
DUBROVNİK'TE SEZON TÜRKLER SAYESİNDE YENİDEN AÇILDI
UNESCO'nun Dünya Miras Listesinde yer alan, tarihi ve doğal güzellikleriyle gelenleri büyüleyen ve Orta Çağ'a doğru bir zaman yolculuğuna çıkaran Hırvatistan'ın Dalmaçya kıyılarındaki Dubnovnik kenti, son yıllarda dünyanın değişik yerlerinden çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.
Türkiye'deki tur şirketlerinin Dubrovnik'e özel turlar başlatmasıyla birlikte buraya gelen Türk turist sayısında da önemli artış oldu. Kurban Bayramı tatilinde çok sayıda Türk turizm acentesi Dubrovnik'e özel turlar düzenledi.
Tatil süresince Türkiye'den Dubrovnik'e yaklaşık 40 uçak seferi gerçekleşti. Kara yoluyla da çok sayıda turistin geldiği Dubrovnik'te bayram süresince adeta ''Türk günleri'' yaşandı.
Sezonun kapandığı Dubrovnik'te Türk turistlerin yoğun ilgisi buradaki işletmecileri adeta şaşkına çevirdi. İşletmeciler, yaşanan yoğun ilgiden dolayı sezonu yeniden açmak zorunda kaldı.
Tarihi Dubrovnik kalesi içinde tek Türk restoranını işleten ODTÜ mezunu genç mühendis Mehmet Uğur Sanlır, bayram süresince turizm kentine 12 binin üzerinde Türk turist geldiğini belirtti.
Bayram öncesi Dubrovnik'teki işletmecileri uyardıklarını ve sezonu kapatmamalarını istediklerini ifade eden Sanlır, ''Ancak buradaki işletmeciler, bu kadar yoğunluk olacağını tahmin etmedi.
Fakat bayramda gördükleri bu ilgiden dolayı büyük şaşkınlık yaşayarak sezonu yeniden açmak zorunda kaldı'' dedi.
Bayram süresince Dubrovnik'te Türklerden başka turist olmadığını ifade eden Sanlır, ''Herkes büyük panik yaşadı. Çünkü buradaki bankalar, kafeler, restoranlar bu kadar yoğunluk beklemiyordu.
Bankalardan bizi aradılar, 'ATM'lere para yetiştiremiyoruz. Ne oluyor?' diye soru sordular. Biz de Türkiye'de 9 günlük bayram tatili olduğunu ve bunun yoğunluğunun yaşandığını söyledik'' diye konuştu.
Mehmet Uğur Sanlır, Dubrovnik halkının Türkiye'de ikinci bayramın ne zaman olduğunu sorduklarını ve ona göre hazırlık yapmak istediklerini ifade etti.
Dubrovnik Turizm Müdürü Curo Market de Türk halkının bayramda Dubrovnik'e gösterdiği ilgiden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ve Türkler sayesinde turizmcilerin sezonun kapalı olduğu bir dönemde yüzlerinin güldüğünü söyledi.