2 bin 534 engelliye umut olan proje!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-22-2010 (12:23)   Son Mesaj: 11-22-2010 (12:23)    Cevap: 0    Gösterim: 624  

    11-22-2010

    2 bin 534 engelliye umut olan proje!

    2 bin 534 engelliye umut olan proje!


    Fiziksel Engelliler Vakfının (FEV) Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteğiyle yürüttüğü 'Özrümüzle Üretiyoruz' projesi, 2 bin 534 engelliye istihdam kapısını araladı.

    Engellileri, kendi kendilerine yeten, üreten, topluma her bakımdan entegre, özgüvenleri tam bireyler haline getirme felsefesiyle 2005 yılında sadece 6 ay için planlanan ancak başarısı dolayısıyla 5 dönem boyunca uzatılan ''Özrümüzle Üretiyoruz'' projesi bu yılın Ağustos ayında sona erdi.
    Engellilerin en önemli sorunlarından biri olan istihdam konusuna çözüm bulmak amacıyla başlatılan proje, bu güne kadar en fazla engelli istihdamı gerçekleştirilen proje olma özelliği taşıyor.

    İşverenlerin ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için iki tarafı ortak bir paydada buluşturmanın tasarlandığı proje kapsamında 2 bin 534 engelli gıdadan finansa, sağlıktan eğitime, inşaattan iletişime kadar pek çok farklı alanda iş sahibi oldu.

    Engel grupları arasında istihdam konusunda en büyük oranı ortopedik engelliler oluştururken, bunu sırasıyla görme engelliler, böbrek, diyabet, kalp gibi hastalıkları bulunan süreğen engellilerle işitme ve zihinsel engelliler izledi.

    İşverenlerin yüzde 68'i 18-24 yaş arası engellileri tercih ederken, istihdam edilen engellilerin 955'ini ilkokul mezunları oluşturdu. 79 engelli ise okuma-yazma bilmemelerine karşın iş yaşamında yer alabildi.

    Sağlıklı insanlarda olduğu gibi engellilerde de kadınlar erkeklere oranla büyük farkla daha az tercih edilen grubu oluşturdu. İstihdam edilen engelli erkeklerin sayısı 2 bin 31 olurken, kadın engellilerin sadece 503'ü iş yaşamında kendine yer bulabildi.

    HER ENGELLİ İÇİN İŞ EŞLEŞTİRMESİ YAPILIYOR

    Projede, profesyonel anlamda ele alınan engelli istihdamı çerçevesinden hem engellinin hem de işverenin tercihleri masaya yatırılıyor.

    Tüm engel gruplarını kapsayan ve profesyonel bir şekilde işletilen çalışmada, engellilerin iş tercihleriyle işverenlerin çalışan profili çıkarılıyor.

    İŞKUR'a başvuran engellilerin bilgileri ele alınarak İnsan Kaynakları uzmanlarının iş analizine yönelik yüz yüze mülakat yaptığı projede, her engelli için iş araştırması ve bilgisayar ortamında iş eşleştirmesi yapılıyor.

    İşverenle randevu alınmasının ardından engelliler, kendileri için özel olarak tasarlanmış araçlarla evlerinden alınıp işyerlerine götürüyorlar.

    Engellilere, bu araçlarda ve iş yerlerindeki görüşmeler esnasında insan kaynakları uzmanlarınca psikolojik destek ve motivasyon amaçlı rehberlik hizmeti sunuluyor.

    İşin engelliye uygun olması ve engellinin işveren tarafından kabul edilmesi halinde de uzman eğitmenler, engellilere örgütsel davranışlar, iş ve insan ilişkileri ile kurumsal kültür gibi konularda kişisel gelişim eğitimi veriyor.

    ''İŞVERENLERİN ENGELLİ ÇALIŞANA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRDİK''

    FEV Genel Müdürü Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal gibi tüm alanlarda topluma entegre olmuş, ürütebilen, ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilen insanlar olmasının önemine değindi.

    Projeyle, engellilerin de iş yaşamında var olabileceğini gösterdiklerini belirten Şahin, ayrıca işverenlerin de engelli çalışana bakış açısını değiştirdiklerini söyledi.

    Pek çok işverenin ilk etapta engelli istihdamına tedirginlik ve önyargıyla baktıklarını anlatan Şahin, ''İşverenler, uygun işe uygun engelli felsefesiyle iş eşleştirmesi kapsamında gerçekleştirilen istihdamlar ve istihdam sonrası engellilerin verimliliğini artırmaya yönelik iş ortamlarına uyum eğitimlerimizle engellilere güven duymaya başladı. Ön yargılarını yendiğimize inanıyoruz'' dedi.

    Projeyle, bir yandan işverenlere iş türüne göre en uygun engelliye bulmaya çalışırken, diğer yandan da engellilerin vasıflarıyla tamamen örtüşen, verimli ve mutlu olabilecekleri iş imkanı sunduklarına işaret eden Şahin, bir işe yerleştirilen engellilerin ailelerine hem ekonomik hem de psikolojik anlamda katkıları olduğunu ifade etti.

    Şahin, İŞKUR'la görüşmelerin sürdüğünü ve anlaşma sağlanması halinde projenin bir yıl daha uzatılmasının planlandığını kaydetti.




    2 bin 534 engelliye umut olan proje! Yorumları