ABD'li şirketlerden İrlanda'ya vergi resti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-22-2010 (11:19)   Son Mesaj: 11-22-2010 (11:19)    Cevap: 0    Gösterim: 448  

11-22-2010

ABD'li şirketlerden İrlanda'ya vergi resti

ABD'li şirketlerden İrlanda'ya vergi resti

İrlanda'da, krize karşı yüzde 12.5'lik kurumlar vergisinin yükseltileceği haberleri üzerine ABD'li şirketler restini çekti.

İrlanda'da, krize karşı yüzde 12.5'lik kurumlar vergisinin yükseltileceği haberleri üzerine ABD'li şirketler "Vergiler yükselirse yatırımları çekeriz" uyarısı ile hükümete resti çekti. AB ve IMF ile masaya oturan hükümet, vergiyi anlaşma dışı bıraktı
    Bankacılık sisteminin yarattığı yükün Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği'nden gelecek 100 milyar dolarlık yardım paketiyle kurtarılması gündeme gelen İrlanda'da hükümetin kurumlar vergisini yükselteceği haberleri ABD'li şirketleri telaşlandırdı.

Yüzde 12.5 ile Avrupa'nın en düşük kurumlar vergisine sahip olan ülkede yatırımı bulunan Microsoft, Hewlett Packard (HP), Bank of Amerika, Merrill Lynch ve Intel'in başı çektiği ABD'li şirketler biraraya gelerek İrlanda Hükümeti'ne uyarıda bulundu.

The Telegraph gazetesinin haberinde Amerikan Ticaret Odası adına Lionel Alexander tarafından yapılan açıklamada düşük vergi oranları nedeniyle yabancı yatırımları çekme avantajı bulunan ülkenin dış yatırımlarında zarar verici bir etki yaratacağı açıklandı.

"AB BİZİ ZORLAYABİLİR"

Açıklamada kurumlar vergisindeki olası bir artışın ABD'li şirketlerin yatırımlarını ülkeden çıkarabileceği bunun ise birbirini tetikleyici bir etki yaratabileceği uyarısı da yer aldı. İrlanda'daki 110 milyar euroluk toplam yabancı yatırımların yüzde 70'i ABD'li şirketlere ait.

Bu durum şirketlerin uyarısının hükümet tarafından dikkate alınmasında önemli rol oynadı. İrlanda Ekonomi Bakanı Brian Lenihan ise gelen tepkiler üzerine ise vergi oranlarının yükseltilmeyeceğini ancak Avrupa Birliği'nin bankacılık sisteminin yarattığı zor durum nedeniyle vergilerin yükseltilmesi konusunda bir baskı oluşturabileceğini açıkladı.

İrlanda Başbakanı Brian Cowen ise bakanı Lenihan ile dün yaptığı ortak basın toplantısında IMF ve AB ile yardım planı konusunda anlaştıklarını açıklarken, , kurumlar vergisi oranının söz konusu anlaşmanın dışında tutulacağını belirtti.

AB VE IMF İLE 3 YILLIK YARDIM İÇİN PRENSİP ANLAŞMASI

İrlanda Başbakanı Brian Cowen, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yardım planı konusunda anlaştıklarını açıkladı. Cowen, Maliye Bakanı Brian Lenihan ile düzenledikleri basın toplantısında, AB ve IMF ile prensipte anlaştıklarını, 3 yılı kapsayacak söz konusu yardımın borç sorunu ve bankacılık sektörünün toparlanması için kullanılacağını bildirdi.

Maliye Bakanı Lenihan ise yardım tutarının 100 milyar avroyu bulmayacağını açıkladı. İrlanda'ya yapılacak yardımın 80-90 milyar avro olabileceği bildirildi. İrlanda hükümeti bütçe açığını AB'nin belirlediği seviyeye indirebilmek için ise 15 milyar euro tasarruf öngören 4 yıllık bütçe planına son şeklini vermeye çalışıyor.

Bu arada hükümetin ulusal havayolu Air Lingus, gaz, elektrik ve piyango şirketinin de satışını gündeme alabileceği konuşuluyor.

ABD'li şirketlerden İrlanda'ya vergi resti Yorumları