Hatay'da, üretimi yapılan ayakkabılardan 100 bin çiftinin, başta Suriye olmak üzere Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır'a ihraç edildiği bildirildi.
Ramazan Şanıvar'ın haberi
Antakya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yılda 1,5 milyon çiftin üzerinde ayakkabı imalatının yapıldığını söyledi.
Başta İç Anadolu olmak üzere, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ayakkabı ihtiyacını Hatay'ın karşıladığını ifade eden Oral, sektörün her geçen gün daha da büyüdüğünü kaydetti.
Sektörde 20 bin kişinin istihdam edildiğini, ayakkabının yapılmasının her aşamasında son teknolojinin kullanıldığına dikkati çeken Oral, şöyle devam etti:
''Kentimizde imal edilen kaliteli ayakkabıları yurt içinin yanı sıra yurt dışına da gönderiyoruz. Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, Irak ve Ürdün'e yılda yaklaşık 100 bin çift ayakkabı gönderiyoruz. Ancak, bu rakam kentimiz adına yeterli değil. Hedefimiz yılda 1 milyon çift ayakkabı ihraç etmek. Bu kapsamda kentte dağınık halde bulunan imalathaneleri bir sitede toplamayı amaçlıyoruz.''
AYAKKABICILAR GÖÇEBELİKTEN KURTULACAK
Hatay'da lokomotif sektör olan ayakkabıcıların kentin değişik mekanlarında, fiziki koşulları kötü ve sağlıksız ortamda üretim yaptığını ifade eden Oral, bu kapsamda Karlısu beldesi ile Günyazı köyü arasında kalan ve mülkiyeti belediye ait olan 200 dönümlük araziyi çağdaş 'Ayakkabıcılar Sitesi'ne dönüştüreceklerini kaydetti.
Türkiye'deki ayakkabı imalatının yüzde 40'ını karşılayan, günde 10 bin çift üretim yapan Hatay ayakkabıcılarını göçebelikten kurtaracaklarını vurgulayan Oral, 2013 yılında tamamlanacak ve 50 milyon TL'ye mal olacak site sayesinde ihracata daha ağırlık verilebileceğini söyledi.
Yeni yapılacak sitede 182 iş yerinin yanı sıra çıraklık eğitim merkezi ile sosyal tesis, cami ve sağlık ocağının da bulunacağının altını çizen Oral, sitenin yapımının yüzde 70'ini devlet kredisi, yüzde 30'unu da iş yeri sahipleri tarafından karşılanacağını belirtti.
Kentte ayakkabıcılığın gelişmesi için Suriye'den bayan ayakkabısı, Çin'den ise sağlıksız, kalitesiz ve deri olmayan ayakkabıların girmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Oral, ''Vatandaşlar sağlıksız Çin ürünlerinden kaçınmalı, bu gibi ürünlerin de ülkeye girmesi yasaklanmalı'' diye konuştu.
Oral, Bolu, Niğde ve İzmir gibi kentlerin üniversitelerinde ''Dericilik-Ayakkabıcılık'' bölümleri bulunduğunu, Mustafa Kemal Üniversitesi'nde de bu bölümünü açılması için girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.