Yurt dışında prestijli projeler yapılmasının önemine işaret eden Bakan Çağlayan, Teknik müşavirlik, proje hizmetleri için 2010'da 30 milyon dolar kaynak ayırdıklarını ifade ederek karşılaştıkları olumsuzluğu şöyle özetledi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen ve bugün açılışı yapılan gayrimenkul ve perakende fuarı olan MAPIC'te, ''Turquality'' kapsamında desteklenen firmalar ile diğer Türk firmalarının stantlarını gezdi.
Çağlayan, stantlarını gezdiği firmaların yürüttükleri çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi aldı. Teknik müşavirlik işine çok önem verdiğini kaydeden Çağlayan, proje şartnamesinde Türk ürünleri yer almıyorsa o ürünleri kullanmanın mümkün olmadığını söyledi.
Türk müteahhitlerin yurt dışında çok başarılı işler yaptıklarını anlatan Çağlayan, Çin ve Japonya'da bir çok kişinin Türk firmalarıyla iş yapmaya hazır olduklarını söylediklerini aktardı.
Yurt dışında prestijli projeler yapılmasının önemine işaret eden Çağlayan, ''Teknik müşavirlik, proje hizmetleri için 2010'da 30 milyon dolar kaynak ayırdık. 'Projeyi yapın, projeye Türk ürünlerini koyun, DTM olarak proje parasını biz vereceğiz) dedik ama talep olmadı. Bu kapı hale açık. Projenizi yapın Türk ürünlerini projenizde yedirin karşı tarafa 'proje parası istemiyoruz' deyin, gelin proje parasını DTM olarak biz vereceğiz'' diye konuştu.
Yurt dışı gezileri ve buralarda yürüttükleri çalışmalara da değinen Çağlayan, katıldığı bu programın 72'nci dış seyahati olduğunu söyledi. İhracatı artırmanın sadece dilemekle olmadığını vurgulayan Çağlayan, ülkelerin sistemlerini, kurallarını bilmek gerektiğini dile getirdi.
Türkiye'nin dünyadaki önemine işaret eden Çağlayan, bunun ekonomiye de yansıdığını BRIC'in artık BRIC-T'ye (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin - Türkiye) dönüştüğünü söyledi.
Perakende sektöründe bile ibrenin gelişmemiş ülkelere doğru kaydığını ifade eden Çağlayan, G-7 ülkelerinin dünya ekonomisinden aldığı payın giderek düştüğünü belirtti.
Çağlayan ''Kayan eksen, dünya ekseni. Gelişmiş ülkelerden gelişmemiş olan ülkelere doğru kayıyor. Rüzgarımız var, mesele rüzgarı alıp rotasında götürmek'' dedi.
Türkiye'ye yabancı sermaye girişine de değinen Çağlayan, 1923-2003 yılları arasında Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin 19 milyar dolar olduğunu, 2003-2010 yılları arasında ise krize rağmen bu rakamın 85 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlattı.
Bu arada, Teknik müşavirlik devlet yardımları programına 2011 yılı için 50 milyon dolar ayrıldığı öğrenildi.
-MAPIC FUARI-
Açılışı bugün gerçekleştirilen 16. MAPIC fuarına dünyanın önde gelen alışveriş merkezi yatırımcıları ile bu AVM'lerde yer almak isteyen 66 ülkeden 6700 katılımcı, 2149 perakendeci, 1813 perakende geliştiricisi ve 839 yatırımcı katılıyor. 16. MAPIC fuarına Turquality kapsamında desteklenen 10 Türk firmasının yanı sıra perakende ve AVM yatırımcısı büyük Türk firmaları katılıyor.
Bu fuara geçen yıl Türkiye'den 18 Türk perakende firması katılırken bu yıl 50'den fazla Türk perakende ve yatırımcı firması katıldı.
Fuar kapsamında gerçekleştirilecek çalıştay ve panellerde Türk perakende ve gayrimenkul yatırım sektörlerinin gücü, Türkiye'nin bu sektörlerde sahip olduğu fırsatlar ve geleceğe yönelik girişimler ile Türk alışveriş merkezi yatırımları ve organize perakende sektörlerinin, sadece yurti çinde değil yurt dışındaki yapılanması ve işbirlikleri konusunda da örnekler verilecek.
Fuara Turquality kapsamında katılan firmalar şöyle:
''İpekyol, Machka ve Twist markalarıyla Ayaydın-Miroglio Grup, Cross markasıyla Şık Makas Giyim San. ve Tic. A.Ş, Sarar markasıyla Sarar Giyim Tekstil San. ve Tic. A.Ş, Damat-Tween markasıyla Orka Tekstil San. ve Tur. Tic. A.Ş, İstikbal ve Bellona markalarıyla Boydak Dış Ticaret A.Ş, Zen markasıyla Med-Art Sağlık Hizmetleri ve Kuyumculuk San. ve Tic. Ltd. Şti, Jimmy Key markasıyla Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş, Network markasıyla Ay Marka Mağazacılık A.Ş, Çilek markasıyla Çilek Mobilya San. ve Paz. Tic. A.Ş ve Colin's markasıyla Eroğlu Giyim San. ve Tic. A.Ş''