Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Avrupa'da ve ABD'de yaygın olan ve Türkiye'de de yeni yeni yayılmaya başlayan ''hobi bahçeciliği'' ile uğraşanları bilgilendirmek için bir kitap serisi hazırladı.
''Hobi Yetişticiliği Serisi'' adı altında yayımlanacak kitapların ilk 4'ü, yakında piyasaya sunulacak. ''Soğanlı Bitkiler Yetiştiriciliği'', ''Hobi Domates Biber Yetiştiriciliği'', ''Hobi Gül Yetiştiriciliği'', ''Hobi Turunçgil Yetiştiriciliği'' konularında hazırlanan ilk 4 kitaptan 3 bin adetlik set basıldı. Şık bir kitap kutusu ambalajlı olarak hazırlanan kitaplar, 21,5 liradan piyasaya sunulacak. Hobi olarak tarımsal üretimle ilgilenenler, bu alanda bilinçlenmek için, bu kitapları piyasadan alabilecekleri gibi, bakanlıktan ödemeli olarak da talep edebilecekler.
Bakanlığa bağlı enstitülerdeki uzmanlar tarafından hazırlanan kitaplarda, domates, biber, turunçgil çeşitleri, beslenmedeki önemi, yetiştirme ve bakım teknikleri, zararlıları ile mücadele, gıda olarak kullanım alanları hakkında bilgi verilirken, küçük birkaç yemek tarifi de bulunuyor. Anlatımlar, çok sayıda fotoğraf ile desteklendiği için, kitaplar, hobi tarımına teşvik açısından da zevkle okunabilecek nitelikte.
İlk seride gül ve soğanlı bitkiler yetiştiriciliği hakkındaki kitaplar da bulunuyor. Hobi olarak gül bahçesi kuranlar da balkonundaki saksısında gül yetiştirenler de bu kitaptaki bilgilerden yararlanarak, ''gülün alasını'' yetiştirebilecek.
-''KENDİ TOPRAĞIMIZDAN KENDİ BUĞDAYIMIZI BİÇSEK...''
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, hobi kitapları serisine yazdığı önsözde, ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un ''Toprak ve su insanlar arasında eşit olarak paylaşılsa, bir de kendi toprağımızda kendi buğdayımızı biçsek, bundan daha büyük mutluluk yoktur'' sözünü hatırlatırken, modernitenin insanoğlunun doğadan kopuşuna neden olduğuna işaret etti.
Dünyada ''doğa terapisi, yeşil terapi, bahçe terapisi'' olarak adlandırılan, bu kapsamda tasarlanan projelerin modern insanın yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflediğini kaydeden Eker, ''derin bir iç huzuru veren, olumlu psikolojik etkisiyle bahçeciliği, her türlü hastalığa iyi gelen, bir tür önleyici tıbbi reçete gibi görenlerin çok yerinde bir tespit yaptığını'' vurguladı.
Fransız düşünür Montaigne'nin ''Dilerim ki ölüm, bahçemde lahanalarımı ekerken gelip beni bulur'' sözünü de hatırlatan Eker, bakanlığın hazırladığı ''Hobi Yetiştiriciliği'' serisinin alanında önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti.
Yayın Dairesi Başkanı Recep Tezgel ise kitaplarda yer alan sunuş yazısında, ''kendi ektiği bitkilerin bakımını üstlenen insanın doğal yaşamın değerini daha iyi anlayacağına'' işaret ediyor. Hobi yetiştiriciliğinin, pencere önündeki saksılardan geniş bahçelere kadar uzanan alanlarda yürütülebilen, evde tüm aile bireylerinin, okullarda ise öğrencilerin öğrenme sürecine aktif bir şekilde katıldığı, yaparak ve yaşayarak öğrenme esasına dayanan yenilikçi bir uygulama olduğunu vurgulayan Tezgel, şu görüşlere yer verdi:
''Günümüzde, dünyanın birçok ülkesinde çocukların bir bölümü, sebze ve meyvelerin marketlerde üretilip satıldığını sanmaktadır. Bu yanlış kanıyı gidermek için hobi yetiştiricilik okullarda uygulandığında, doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının yanı sıra, çocukların meyve ve sebzelere daha fazla ilgi göstererek, onları tüketmede daha istekli davranmalarını ve çevreye karşı duyarlı olmalarını sağlayacaktır.''
Tezgel, Avrupa ve ABD'de hobi bahçeciliği uygulamasının çok yaygın olduğunu, ABD Başkanı Obama ve eşinin de hobi bahçesi bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'de de özellikle okullarda bunun yaygınlaştırılabileceğini, bahçe ile uğraşmak için uzman olmak gerekmediğini, atık oto lastiklerinin içine konan toprakta bile fide, fidan, çiçek üretimi yapılabileceğini kaydetti.
Bakanlık, Hobi Yetiştiriciliği serisini, tıbbi ve aromatik bitkiler ile devam ettirecek.
Türkiye'de de hobi bahçeciliği, bazı banka genel müdürlerinin, tanınmış işadamlarının bağ-bahçe kurmaları ile zaman zaman gündeme geliyor.