Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, bu sene vekaletle kestikleri kurbanların etlerinin yarısını Pakistan'a göndereceklerini, yarısının da Türkiye'deki yoksullara dağıtılacağını söyledi.
Et Balık Kurumu'nun (EBK) Sakarya Et Kombinası'ndaki Türk Kızılayı'nın kurban kesimini inceleyen Türk Kızılayı Genel Başkanı Küçükali, Kurban Bayramı'nda vekaletle yaklaşık 50 bin kurban keseceklerini açıkladı.
Bayram başladıktan sonra da vekalet vermeye devam eden vatandaşlar olacağını anlatan Küçükali, ''Bizim çok fazla kurban keselim diye bir iddiamız yok. Buradaki iddiamız şudur; modelin uygulanmasıdır. Modelde de esas kabul ettiğimiz hayvanların seçimini veteriner hekimler yapsınlar. Dualarını din görevlileri yapsınlar. Veteriner hekim işlerini bitirdikten sonra Kızılaycı arkadaşlarımız bize vekaletlerini veren kimselerin vekaletlerini kasaplara veriyorlar. Kasapların ehil olması esastır. Noter burada hazırda bulunuyor. İslami ve insani şartların yerine getirilip getirilmediğine bakıyor'' dedi.
Küçükali, kesim işlemi tamamlandıktan sonra etlerin 24 saat dinlendirildiğini belirterek, daha sonra etlerin işlenerek konserve haline getirildiğini kaydetti.
Kurban için vekalet veren vatandaşlara kurban kesiminin kamera kaydını, kurbanından elde edilen etle yapılan konserveyi ve noter onaylı belgesini gönderdiklerini söyleyen Küçükali, ''Konservenin 18 ay raf ömrü var. Bunların bir kısmı kuşbaşı bir kısmı da kıyma olarak hazırlanıyor. Yıl boyu fakir fukaraya dağıtılıyor'' diye konuştu.
Küçükali, etin yoksul insanların yemesi gereken çok besleyici bir gıda olduğunu vurgulayarak, ''Kurbanların yarısı Pakistan'a yarısı Türkiye'deki yoksullara. Ülkemizde de bayağı insan var, onları da düşünmek zorundayız. Dünyada 60 ülkeye yardım taşıyoruz. Bu çok büyük bir iştir. Pakistan'a götürdüğümüz yardım 12 bin tonu aşkın gıda. 12 bin tonu aşkın gıdayı 161 vagon, 368 tır ve 8 uçak götürdü. Bu Adapazarı'ndan Ankara'ya veya İstanbul'a veya İzmit'e yapılmış bir çalışma değil. Bu uluslararası ve büyük bir çalışmadır. Dünyanın en fazla yardım taşıyan kuruluşuyuz. Halktan halka yani Türk halkından Pakistan halkına en büyük yardımı, Türkiye olarak Türk Milleti yaptı. Milletimize teşekkür ediyorum'' dedi.
-PAKİSTAN'DAKİ YARDIMLAR DEVELERLE TAŞINIYOR-
Pakistan'da yaşanan sel felaketi nedeniyle 20 milyon insanın evlerinden olduğunu belirten Küçükali, tüm ihtiyaçların Türk Kızılayı tarafından karşılanmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Küçükali, Pakistan'da yaşanan afetin boyutlarının sular çekildikten sonra belli olmaya başladığını belirterek, ''Şimdiye kadar malzemeyi sallarla, sular olduğunda kayıklarla veya kamyonlarla götürüyorduk. Şimdi sular çekildi, artık kamyon gitmiyor. Balçık oluştu. Eşek, at da gitmiyor. Şimdi develerle taşıyoruz'' diye konuştu.
-''VEKALETLE KURBAN OLUR''-
Kurban kesiminde bazı olumsuz görüntülerin söz konusu olduğunu kaydeden Küçükali, bu olumsuzluklardan kurtulabilmenin önemli bir yolunun kurbanı Kızılay modeline uygun olarak kestirmek olduğunu söyledi.
Küçükali, gazetecilerin vatandaşların vekaletle kurban kesimi hakkındaki tereddütleri hakkındaki sorusu üzerine ''Tabi bazı gelenekler var, insanlar onlardan kopmak istemeyebilirler. Kurallar değişti, çağın şartlarına göre insan yaşantısı organize oluyor. Biz de insan mutluluğu için bunları yapıyoruz. Ama kendisi kesecek insana biz 'Hayırlı olsun' deriz. Burada Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan almış olduğumuz fetva var. Bu fetvada esas olan 'vekaletle kurban olur', yani vekaletle hac oluyor da, nasıl kurban olmadığını anlamış değilim'' şeklinde konuştu.
KİMSE YOK MU DERNEĞİ'NİN 34 ÜLKEDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ KURBAN BAYRAMI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA MOĞOLİSTAN'DA 65 BÜYÜKBAŞ VE 450 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KESİLDİ
Kurban Bayramı dolayısıyla Kimse Yok Mu Derneği'nin 34 ülkede gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında, Moğolistan'da 65 büyükbaş ve 450 küçükbaş hayvan kesti.
Moğolistan'ın üçüncü büyük kenti Darhan'da bulunan Orhun Moğol Türk Lisesi'nin mescidinde kılınan bayram namazının ardından Türk öğretmenler ve öğrenciler bayramlaştı.
Daha sonra Kimse Yok Mu Derneği tarafından Erdenet şehrine bağlı Barunbüren köyünde 65'i büyük ve 450'si küçükbaş olmak üzere bin hayırseverin hissesinden oluşan kurbanlıklar köylülerin yardımıyla kesildi.
Köylüler, kesim işlemlerini meraklı gözlerle ve coşkuyla izledi. Kurbanlıkların etleri, ülkenin başkenti Ulan Bator ile birlikte üç farklı şehirde yaklaşık 3 bin aileye dağıtılacak. Kurban etlerinin bir kısmı ise kesimler sırasında pişirilerek köylülere ikram edildi.
Kimse Yok Mu Derneği yetkilisi Ersin Bölükbaş, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin Ramazan ve Kurban Bayramı coşkusunu üç yıldır Moğolistan'da yaşadıklarını söyledi.
Moğol halkının genelde çok fazla et tükettiğini ancak geçen yıl ağır kış şartları nedeniyle burada milyonlarca hayvanın telef olduğunu belirten Bölükbaş, ''Biz de bunu bildiğimiz için evinde çok fazla et tüketemediğini belirlediğimiz dar gelirli 3 bin aileye kurban etlerini dağıtacağız. Onların gözlerindeki mutluluğu gördüğümüzde, amacımıza ulaşmış olduğumuzu anlıyoruz'' dedi.
Bölükbaş, Moğol halkının Türkleri çok sevdiğini, kurbanlıkların kesiminde olduğu gibi ülkenin her alanında insanların kendilerine söylem ve hareketleriyle sevgi gösterisinde bulduklarını bildirdi.
-VALİ TEŞEKKÜR ETTİ-
Erdenet Valiliği önünde yapılan et dağıtım töreninde ise Vali Oyunbat Davaadorj, yılda iki defa bu tür yardımların yapıldığını söyledi.
Yardımların insanları mutlu ettiğini belirten Davaadorj, kendilerinin yapılan bu tür etkinlikleri desteklediklerini dile getirdi.
Türklerin bu tür yardımlarından dolayı çok mutlu olduklarını vurgulayan Davaadorj, ''Kentteki Türk okulları da şehrin en iyi okullarından. Son yıllarda Türkiye ve Moğolistan arasındaki ilişkiler çok güzel şekilde ilerliyor. Türklere bu yardımlarından dolayı teşekkür ederiz'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından görevliler, önceden belirlenen adreslere et dağıtımına başladı.