Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, narenciye ihracatının başladığını ancak pazar ülkelerde fiyatların düşük olduğunu bildirdi.
Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılı narenciye ihracat sezonunun Kasım ayı başında başladığını söyledi. Narenciye ihracatında ilaç kalıntısı konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Kaçmaz, üreticide narenciye fiyatlarının yüksek, pazar ülkelerde ise düşük olduğunu vurguladı.
Dünyadaki küresel ısınma nedeniyle narenciye ihracatında Türkiye'nin en büyük pazarı olan Rusya ve Ukrayna'da sıcaklıkların yükseldiğini, bunun da tüketiciyi olumsuz etkilediğini anlatan Kaçmaz, ''Bu da tüketicinin meyve tüketmesini olumsuz etkiledi. Bu nedenlerden dolayı Avrupa, Rusya ve Ukrayna pazarında fiyatlar düştü'' dedi.
Kaçmaz, Ekim ayında Türkiye genelinde, 60 bin 386 ton limon, 41 bin 287 ton mandalina, 20 bin 930 ton greyfurt ve 5 bin 13 ton portakal olmak üzere 127 bin 616 ton narenciye ihracatından 93 milyon 305 bin 802 TL döviz girdisi sağlandığını bildirdi. Kaçmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ekim ayında yapılan toplam narenciye ihracatında hem miktar ve hem de değer bazında yüzde 11'er artış gerçekleşti. Limonda geçen yıla göre miktarda yüzde 16 düşüş oldu. Mandalina ihracatı miktar bazında yüzde 60, değer bazında yüzde 50 arttı. Greyfurtta miktarda yüzde 28, değerde de yüzde 27 artış gerçekleşti. Portakal ihracatında ise miktarda yüzde 315, değer de yüzde 304 artış oldu.
Narenciye ihracatını artırmak için yeni pazar arayışlarımız sürüyor. Bu nedenle 27-28 Kasım tarihlerinde Mersin'de narenciye festivali yapılacak ve buraya bir çok ülkeden alım heyetleri gelecek.''
Kaçmaz, narenciye ihracatında ilk sırayı Rusya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Irak, Polonya, Romanya, Almanya ve Hollanda'nın yer aldığını sözlerine ekledi.