Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, gelişmelerin yıl sonuna kadar pamuk ve iplik fiyatlarında ki artışın devam edeceği yönünde olduğunu söyledi.
Kocasert yaptığı açıklamada 2010 yılının ilk çeyreğinin pamuk fiyatlarında 'oldukça ilginç bir hareketlenmeye sahne olduğunu', sanayi, enerji tüketimi, kapasite kullanımında olumlu göstergeler sergilenirken tekstil ve konfeksiyoncuların karşısına dünyada yaşanan pamuk, iplik fiyatlarında ki artışının çıktığını kaydetti.
Pamuk fiyatlarında yıl başından buyana artışın devam ettiğini belirten Kocasert şunları söyledi:
''Pamuk; demir, bakır, petrol gibi dünyanın en önemli hammaddelerinden bir tanesi. Hammadde fiyatlarını piyasa kendi içerisinde belirliyor.
Fiyat belirleme konusunda dünyada ki en büyük oyuncular Amerika ve Çin. Türkiye pamuk fiyatlarına direk müdahalede bulunma ya da yönlendirme şansına sahip değil.
Gelişmeleri çok yakından endişeyle takip ediyoruz. Yeni pazarlar ve özel ticari alım heyetleriyle bazı fuarlar ve gezilerle yakalamış olduğumuz yükselme trendini pamuk ve iplik fiyatlarında ki ciddi artışın baltalamasından büyük endişe duyuyoruz.
Pamuk ve iplik fiyatlarında ateşin sönmesini hararetle beklerken son günlerde yaşanan gelişmeler aksi yönde. Gelişmeler yıl sonuna kadar pamuk ve iplik fiyatlarında ki artışın devam edeceği yönünde'' dedi.
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye'nin vazgeçilmez sektörlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Kocasert sözlerine şöyle devam etti:
''Bunun nedeni perakende sektöründen sonra, en yüksek istihdamı sağlayan sektör tekstil ve konfeksiyon sektörü. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün kendi içerisinde pozitif cinsiyet ayrımcılığına da sahip. Bayanlara en fazla iş imkanı sağlayan sektör.
Çok kısa bir süre öncesine kadar Avrupa'da alıcılar ellerinde valizlerle gelip bunu yapabilir misiniz diye sorarken artık küçük bir kamera veya bilgisayarlarıyla gelip bizim ürettiğimiz renkleri desenleri inceleyip onların arasından seçiyorlar.
Bu da bizim modayı ne kadar yakından takip ettiğimizi gösteriyor. Hatta yılın desenlerini ve renklerini bizim yarattığımızın en önemli göstergesi'' diye konuştu.
' KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERİ SATMAYA BAŞLAYACAĞIZ'
Elektrik, elektronik başta olmak üzere bir çok sektörün ithalata dayalı bir gelişme gösterirken tekstil ve konfeksiyon sektörünün pamuğuyla, ipliğiyle, dokuduğu kumaşla, ürettiği ürünlerle en az ithalatla en çok ihracatı gerçekleştirdiği vurgulayan Kocasert şunları söyledi:
''Türkiye'de tekstilin biteceğini düşünmüyorum. Zaman içerisinde çalıştırdığımız işçi sayısında bir miktar düşme olabilir. Ancak bu da bizim gelişen teknolojiyi çok yakından takip edip, verimliliğimizi artırmamızın bir sonucudur.
2005 ve 2010 yılı Türkiye'de ki tekstil firma sayısı incelendiğinde firma sayısının hemen hemen aynı olduğunu ancak üretimin yüzde 15-20 oranında daha fazla olduğunu görüyoruz.
İngiltere, İtalya, Fransa gibi tekstili çok yakından kullanan, büyük tekstil üretimine sahip olan ülkelerin belki genel ihracat rakamlarında tekstilin değeri azaldı.
Ancak 10 yıl 15 yıl öncesine kıyaslanıldığında hala çok ciddi tekstil ihracatları var. Daha modern daha teknolojik katma değeri yüksek ürünler üretiyorlar.
Belki bizde kabuk değiştireceğiz. Çağı yakından takip edip yüksek teknoloji kullanıp moda ve tasarımla katma değeri yüksek ürünleri satmaya başlayacağız.''