Verimli tarım arazileri ve iklim şartlarının uygunluğu nedeniyle farklı ürün desenlerinin yetiştirildiği Hatay, sebzecilikte iç piyasanın yanı sıra gerçekleştirdiği ihracat ile dikkati çekiyor.
Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'da 270 bin 766 hektar tarım arazisinin bulunduğunu, bunun 31 bin 828'inde sebze yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
Hatay'da buğday, pamuk gibi ürünlerin yanı sıra, 13 bin 682 dekarda maydanoz, 37 bin 475 dekarda havuç, 2 bin 375 dekarda pırasa ve 9 bin 90 dekarda da ıspanak yetiştiriciliğinin yapıldığını ifade eden Zabun, üreticilerin her toprak parçasını değerlendirmeye çalıştığını kaydetti.
Yetiştirilen sebzelerin iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra ihracata da gönderildiğini vurgulaya Zabun, ''Bölgemizdeki olumlu iklim şartları ve toprakların uygunluğu nedeniyle çiftçilerimizin her zaman yüzü gülüyor'' dedi.
Zabun, üreticilerin, pamuk ve buğday ekimini yaptıkları arazileri hiç boş bırakmadığını, tarla ürünlerini hasat ettikten sonra toprağını değerlendirmek adına kısa sürede yetişen ve hemen paraya dönüşen sebzelerin ekimini gerçekleştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Hatay, sebzecilik konusunda söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sebzelerimizi Suudi Arabistan başta olmak üzere, Suriye, Ürdün, Rusya gibi ülkelere gönderiyoruz. Çiftçilerimiz sebze sayesinde ek kazanç elde ediyor.''
Samandağ ile İskenderun ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen ve yılda ortalama 20 bin ton ürün aldıkları maydanozun yüzde 20'sini ihracata gönderdiklerini belirten Zabun, Suriye, Romanya, Sırbistan, Suudi Arabistan, Rusya gibi ülkelerin sofralarını Hatay'da yetişen maydanozun süslediğini söyledi.
Yılda ortalama 7 bin 590 ton ürün alınan pırasa ile 12 bin 861 ton ürün alınan ıspanağın da son yıllarda ihraç ürünleri arasında yıldızının parladığının altını çizen Zabun, bu ürünlerin ekim alanlarının her geçen gün arttığını kaydetti.
Hatay'da sebzeciliğin daha da gelişmesi için çiftçilere yönelik eğitimler yaptıklarını belirten Zabun, bu kapsamda yetiştirilen ürünlerin tarladan sofraya kadar güvenliğini sağlamak ve ilaç kalıntısının önüne geçecek projeler de hazırladıklarını belirtti.
Hatay'da yetiştirilen sebzelere barkot uygulaması getireceklerini ifade eden Zabun, bu kapsamda proje çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.