Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-14-2010 (11:57)   Son Mesaj: 11-14-2010 (11:57)    Cevap: 0    Gösterim: 1023  

    11-14-2010

    Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler

    Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler


    Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşları acemi kasaplara karşı uyardı. Kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

    Osman Yardımcı yaptığı açıklamada, bu yıl kurbanlık için hayvan alımda geçen yıllara göre düşüş yaşandığını öne sürdü.
    Hayvan fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 40 arttığına dikkati çeken Yardımcı, ''Geçen sene bu zamanlar hayvanların yüzde 70'i satılırken, bu yıl hayvanların ancak yüzde 30'u satıldı.

    Vatandaş kurbanı pahalı almamak için alışverişini son gün güne bırakıyor'' dedi.

    Vatandaşın alım gücü olmadığını ve pazarlarda alıcılardan çok satıcıların bulunduğunu iddia eden Yardımcı, bu yıl büyükbaş hayvana rağbet olduğunu ifade ederek, ''Büyükbaşın kilogram fiyatı 12 lira, küçükbaşın 13 lira, koçun kilogram fiyatı ise 14 liradan satılıyor'' diye konuştu.

    ''SALYALI HAYVANDAN UZAK DURUN''

    Kurbanlık alırken öncelikle hayvanın pasaportu, menşei şahadetnamesi ve sağlık raporlarına bakılması gerektiğini söyleyen Yardımcı, şu bilgileri verdi:

    ''Boynuzu kırık, kulağı yırtık, yarası olan hayvandan uzak durulmalı. Baygın bakışlı hayvan hastadır. Ağzında salya akıyorsa, ağzı köpüklüyse, burnu sümüklüyse katiyen bu hayvan alınmamalı. Hastalıklı hayvan kurban edilmemeli. Bir de dişi hayvanların kurban edilmemesi konusundaki uyarımızı yineliyorum.''

    ACEMİ KASAPLARA DİKKAT

    Belediyelerin ve özel sektörün kesim yerleri oluşturduğunu belirten Osman Yardımcı, ''Oralarda kurbanlar cüzi bir para ile kesiliyor. Çirkin görüntüyle mahal vermemek gerek'' dedi.

    Kurbanlıkların acemi kasaplara teslim edilmemesi uyarısında bulunan Yardımcı, şöyle devam etti:

    ''Vatandaş sokaktan geçen acemi kasaba kurbanını emanet ediyor, o da kurbanı rezil ediyor. Hem hayvanı yoruyor hem eziyet ediyor, hem deriyi parçalıyor. Bunun önüne geçmek için vatandaş kesim yerlerinde kurbanını kestirsin. Vatandaş kendi kesmeye kalkınca da elini ayağını kesiyor hastaneler acemi kasaplarla doluyor. Bayramı hastane geçiriyorlar.''

    Hayvan hastalıklarından korunmada kesim yerlerinin önemini vurgulayan Yardımcı, şunları kaydetti:

    ''Hayvan kesildiğinde ciğerinde bir leke varsa kesim yerinde bir veterinere danışma imkanı oluyor. Veteriner o parçanın yenmemesi uyarısında da bulunabilir, lekeli bölümün kesilip diğer bölümün yenebileceğini de belirtebilir. 100 çeşit zoonoz hastalığı var. Bunlara karşı da dikkatli olmak lazım.''

    ETİ BIRAKIP GEZMEYE GİTMEYİN

    Vatandaşın kurbanı sabah erken kesip, et kavurması yedikten sonra eti bırakıp gezmeye gitmek gibi alışkanlığı olduğunu söyleyen Yardımcı, şu uyarılarda bulundu:

    ''Özellikle bayanlara söylüyorum: Eti eve getirdikten sonra üst üste atıp gezmeye gidelim demesinler. Temiz bir sininin üzerine etleri kemikli tarafı sininin üzerine gelecek şekilde sersinler.

    Et etin üzerine gelmemeli. Geldiği zaman ette bakteri oluşuyor, o bölgede yeşerme yapıyor. Et etin üzerinde olmayacak. Et akşama kadar sininin üzerinde üst üste gelmeyecek şekilde dinlensin.

    Hayvan kesilirken kasıldığı için eti sertleşiyor. Ama dinlendikten sonra kaslar kendini salıyor, et hem lezzetli, hem de yumuşak oluyor. Dinlendirdikleri eti mahalle kasabına götürürlerse kasap heba etmeden etin pirzolası, kuşbaşı, yemekliği, dağıtılacak payını ve kıymasını hazırlayıp verir.''




    Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler Yorumları