Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, başörtüsü sorunuyla ilgili olarak, ''Her konu siyasette çözülmez. Çözülmesi zamana ait meseleyi siyaset çözmeye kalkarsa sonunda infilak eder'' dedi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni'yi ziyaret eden Cindoruk, burada düzenlediği basın toplantısında, referandumun Türkiye'de özgürlükleri artırmadığını ileri sürdü.
Türkiye'de Anayasa değişikliklerinin daha önce de yapıldığına işaret eden Cindoruk, ''İlk defa tartışmalı, bir tarafın dayattığı Anayasa değişikliği ile karşılaştık. Siyasette ihtilaf olur, ancak bunlar uzlaşmayla çözülmelidir. Bu anlarda esas görev uzlaşmanın tarafı olan siyasi iktidarlara düşer'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşı tarafı ikna etmek yerine inadı tercih ettiğini ileri süren Cindoruk, şunları söyledi:
''İkna yok, inat var. İnatla siyaset başarısız olacaktır. Referandum sonucu aradan geçen iki ayda özgürlükleri artırmadı, demokrasimizi güçlendirmedi, daha da ötesi kimseyi ikna etmedi. Bu Anayasa değişikliği Türkiye'ye yeni bir özgürlük getirmiyor. Son HSYK, Anayasa Mahkemesinde yapılan tayinler Cumhurbaşkanını da tartışmalı hale getirdi. Cumhurbaşkanlığı müessesesi de yara aldı. Çünkü Cumhurbaşkanı siyasi iktidarın tarafı gibi görüldü.
Referandum sonrası demokrasiyi güçlendiremedik, Cumhurbaşkanlığı kurumunu da tartışmalı hale getirdik. Öyle ki, dün bir konudaki ısrarlı sorular karşısında Sayın Cumhurbaşkanı isyan etti. Duyduğu acıyı dile getirdi. Devlet kurumları tahrip ederek güçlenmez. Bu referandum siyasi iktidarı, Cumhurbaşkanını, Anayasa Mahkemesini ve HSYK'yı tahrip etmiştir, 'hayır' diyenler haklı çıkmıştır.''
Türkiye'nin bir uyum anayasasına ihtiyaç duyduğunu belirten Cindoruk, şöyle konuştu:
''Türkiye dört dörtlük bir uyum anayasası çıkartmazsa bu tartışmalar bizi yoracaktır. Türkiye'nin gündemi yok. 2011 seçimlerinde Türkiye hem hükümeti hem de Meclisin yapısını değiştirmelidir. 3. dönem sonunda sadece o parti değil, rejim değişiyor. Sadece hükümeti değil, bu Meclis çoğunluğunu değiştirelim. Gelin bir uzlaşma ve uyum anayasası yapalım. Anayasa tartışması yapan bir Avrupa devleti var mı?''
Bir gazetecinin ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanla ilgili sorulara ilişkin isyanını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine Cindoruk, ''Abdullah Bey'in dediğine katılıyorum. Önemsiz bir konu. Her konu siyasette çözülmez. Çözülmesi zamana ait meseleyi siyaset çözmeye kalkarsa sonunda infilak eder'' diye konuştu.
SERGİYİ GEZDİ FOTOĞRAF İSTEDİ
Cindoruk, Sökmen Baykara'nın ''Siyah Beyazlı Yıllar'' sergisini gezdi. Sergide 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın güldüğü bir fotoğrafı çok beğenen Cindoruk, Yeni'den fotoğraf istedi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, eşi Nazmiye Demirel'in kullandığı arabadaki fotoğrafını da inceleyen Cindoruk, fotoğrafın 50 yıl öncesine ait olduğunu söyledi. Arabayı ve o günü hatırladığını ifade eden Cindoruk, ''Süleyman Bey araba kullanmasını bilmez. Arabayı Nazmiye Hanım kullanırdı'' dedi.
AA