Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının doğru olduğunu belirterek, ''Ama kurla ilgili olduğunu düşünmüyoruz'' dedi.
Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, gecelik borçlanma faizlerini 400 baz puan indirmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın kura çok fazla destek olacağını düşünmediklerini söyledi.
Büyükekşi, Merkez Bankası'nın özellikle kısa vadeli, bankalara para verme yerine, ellerindeki parayı Merkez Bankası'na getirmemelerini, piyasada kredi olarak vermelerini sağlamaya çalıştığını anlattı.
Mevduat ile kredi arasında büyük bir vade uyumsuzluğu olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:
''Uzun vadeli mevduatlarda karşılık oranının düşürülmesinin sebebi; 'kısa vadeli mevduata fazla rağbet etmeyin, uzun vadeye yönlenin...' Böylece Merkez Bankası mevduat ile kredi arasındaki vade uyumsuzluğunun giderilmesini, bankaların yapısının daha sağlıklı olmasını hedefliyor. Bundan kura ilave bir şey çıkar mı bilemiyoruz. Ama asıl amacın kurla ilgili olmadığını düşünüyoruz. Dünya piyasalarıyla kıyaslayınca Türkiye'de faizler hala yüksek. Türkiye'deki faizler başta fonlara olmak üzere özellikle yabancılara cazip geliyor. Çünkü onlar da kurun düşeceğini öngörüyorlar. Biz politika faizlerinin düşmesi gerektiğini düşünüyoruz''
Kurda bugün biraz yukarı yönlü oynama olduğunu belirten Büyükekşi, yükselişi faiz indirimine bağlamanın çok da doğru olmayacağının altını çizdi.
Merkez Bankası'nın son derece doğru bir adım attığını da ifade eden Büyükekşi, ''Yaptığı şey gerçekten radikal ve önemli bir adım. Piyasayı soğutma hedefi açısından radikal ve faydalı adım. Merkez Bankası'nın yaptığı doğru, ama kurla ilgili olduğunu düşünmüyoruz'' dedi.
Büyükekşi, Merkez Bankası'nın cazibeyi biraz daha aşağıya çekmesi için, politika faizlerinde gidilecek yer olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.