İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, kurban kesimi sırasında bazı vatandaşların bazı kazalarla karşılaşabildiklerini belirterek, vatandaşları uyardı.
Dokucu, düzenlediği basın toplantısında, 9 günlük bayram tatilinin herkes için güzelliklere vesile olmasını dileyerek, ''Kurban kesimi sırasında bazı vatandaşların dikkatsizlikleri sonucu küçük travmalar, bazen de büyük uzuv yaralanmaları yaşanabiliyor. Vatandaşların bu konuda daha dikkatli davranması ve kurban kesimini işini uzmanlarına bırakması gerekir'' diye konuştu.
Dokucu, uzuv kopması ile yaralanmayı ayırt etmek gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:
''Uzuv kopmalarıyla alakalı süreçte çok ciddi sorunlar çıkmaması için mutlaka profesyonel ellere gitmek gerekir. Basit kesileri birçok hastanemiz tedavi edebilecektir. Kopmaya yakın veya kopma, mutlaka mikro cerrahi müdahale gerektirir. Bu mikro cerrahi müdahale İstanbul'da ancak belli merkezlerde yapılabilmektedir.''
İstanbul'da yaklaşık 50 mikro cerrahi uzmanı bulunduğunu aktaran Dokucu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Küçük bir kesinin de bir mikro cerrah tarafından dikilmesi gibi bir şey söz konusu değildir. O zaman o kişilerin değerli vakitlerini hor kullanmış oluruz. Ancak damar ve sinirle alakalı kesiler gerçekten profesyonelce tedavi edilmesi gereken yaralanmalardır ve bunlar ancak belli merkezlerde yapılır. İstanbul'da biz bu uzun bayram tatilinde mikro cerrahi ile alakalı inisiyatifin tamamını bir aksilik olmayacak şekilde hazırladık. Ümit ederim ki çok yoğun travmalar yaşanmaz. 6 merkezimiz uyarılmış durumda ve mikro cerrahi ile ilgili müdahaleler belli bir takvim içerisinde onlara dağıtılacaktır.''
Dokucu, uzuv yaralanmalarında en önemli unsurun 112'yi aramak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Vatandaş kendi imkanlarıyla hastane hastane dolaşırsa hem kendisi çok mağdur olacak, hem de bizim bu işi planlamamızla alakalı doğru zamanda doğru adrese gitmeyle alakalı sorunu çözememiş olacağız. Daha önce birkaç talihsiz olguda maalesef bu yaşandı. Başka bir merkez boşken, bir arkadaşımız 6 tane hastane dolaşıp hepsinden ret cevabı alabiliyor. Ancak o sırada iki tane boş hastanemiz var. Bunun 112 inisiyatifinde yapılması durumunda daha az vatandaş mağduriyeti yaşanabileceğini gördük. Kopma veya kopmaya yakın bir tablo varsa, araca binip hastaneye gitmek yerine 112'yi çağırmak daha avantajlı. Şöyle ki kişinin birkaç tane hastane gezmesi yerine bizim 112'nin İstanbul için ortalama 8 dakikada olay yerine gelip ilgili hastaneye haberli olarak gitmesi daha doğru olacaktır.''
Uzuv yaralanmalarıyla ilgili vatandaşların yapabilecekleri ilk müdahaleye de değinen Dokucu, ''Ciddi travmalarda mutlaka 112'i aranmalı. Yapılacak basit iş, sadece kanamayı durdurucu gazlı bezin veya temiz kumaş parçasıyla uzvun basınç uygulayacak şekilde kapatılması. Baskı oluşturabilecek şekilde damardan sızmalar engellenebilir. Kopma varsa da kopan uzvun ayrı bir torba içinde buzla doğrudan temas etmeyecek şekilde korumaya alınması ve her ikisini de birlikte 112 önderliğinde ilgili merkeze iletilmesi gerekir'' diye konuştu.
Dokucu, vatandaşların küçük yaralanmalar için telaş etmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu gibi durumlarda vatandaşlarımız o gün için hizmette olan 52 tane hastanemizin acil servislerinden yararlanabilecek. Acil hizmetlerin özel hastaneler dahil olmak üzere hepsi ücretsiz olacak'' dedi.
Uzuv yaralanmaları ve kopmalarıyla ilgili büyük afişler hazırladıklarını ve acil servislere uyarıcı levhalar koyduklarını aktaran Dokucu, konuyla ilgili tanıtım filminin yer aldığı CD'yi basın mensuplarına dağıttı.