TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Dışişleri Bakanlığının bütçesinin görüşülmesi sırasında CHP'den Onur Öymen, MHP'den Deniz Bölükbaşı'ndan yeni dış politikaya karşı sert eleştiriler geldi.
Komisyon toplantısına, üye olmayan milletvekilleri de katılarak görüş bildiriyor.
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, dış politikanın milli olduğunu ve süreklilik arz ettiğini belirterek, iktidarın başarısından ancak memnuniyet duyacaklarını söyledi.
Meclisin çatısının iktidar başarıları anlatılmak için kullanıldığını öne süren Öymen, AB ile ilişkilerde çok büyük sıkıntı yaşandığını bildirdi.
Hırvatistan'ın Türkiye ile birlikte müzakerelere başladığını, yakında tam üye olacağını belirten Öymen, Fransa ve Güney Kıbrıs'ın birçok başlığı veto ettiğini vurguladı.
Öymen, ''Bu, Türkiye'nin hak etmediği bir durumdur. Yazıktır, günahtır. Kıbrıs konusunda sürekli olarak bizden tek taraflı taviz isteniyor. Sorunları söylemekle hükümeti suçlamıyoruz. Çünkü, bunlar milli meselelerdir'' dedi.
Yapılan haksızlıklara karşılık verilmesini isteyen Öymen, ''Kıbrıs Rum kesimi 6 müzakere başlığını veto etti. Ne tepki gösterdiniz? Fransa 5 başlığı veto etti. Ne yaptınız?'' diye sordu.
AB İlerleme Raporu konusunda da değerlendirmeler yapan Öymen, kendine saygısı olan hiçbir hükümetin raporu kabul edemeyeceğini söyledi. Öymen, ''Türkiye, bu kadar haksız muameleye müstahak değil'' ifadesini kullandı.
Bakan Ahmet Davutoğlu'nun ''füze savunma sistemi'' konusunda Meclis'te bilgi vermediğini, oysa konunun çok önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Öymen, şöyle devam etti:
''Bu, Türkiye'nin güvenliğini bire bir ilgilendiren bir konu. Türkiye'ye füze kalkanı lazım mı? Evet, lazım. İsrail'in var Türkiye'nin yok. Olacak şey mi? Ama kimse kimseyi aldatmasın. Niçin bu sistemi Çek Cumhuriyeti, Polonya'ya kuramadılar? Çünkü, Ruslar baskı yaptılar. Niçin Türkiye'ye kuruluyor? Artık saklanamayacak bir gerçek ki, hedef İran'daki Şahap füzeleri. Şahap füzelerinin vurabileceği iki ülke var: İsrail ve Türkiye. Türkiye'yi vurması için makul bir gerekçe var mı? Bunun esas amacı İsrail'e yönelik bir hava saldırısını havada durdurmaktır. Kimse kimseyi aldatmasın, işin gerçeği budur. Türkiye, istemediği zaman bu sistem kullanılmayacak diyebiliyor musunuz?''
Öymen, Yunanistan basınında Türkiye'nin karasuları konusunda taviz verdiği yolunda haberler çıktığını da anımsatarak, ''Bu doğru mu?'' dedi.
Diplomasinin uçuş milleri ile ölçülmediğini belirten Öymen, ''Küçük bir başarı elde ettiğiniz bir konuyu söyleyin'' diye konuştu.
-''HEYBELİADA İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTINIZ MI?''-
MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, basında yer alan haberlerde Türkiye'nin Yunanistan'ın kara sularını 6 milin ötesine çıkarılmasının önceki ''Milli Siyaset Belgesi''nde savaş nedeni sayıldığını, basında yer alan haberlere göre bunun yeni belgeye konulmadığını belirtti. Bölükbaşı, ''Bu konuda değişiklik olmuş mudur?'' diye sordu.
Yunanistan'ın Türkiye'nin egemenlik sorunu yaşadığını tek komşusu olduğunu dile getiren Bölükbaşı, ''Sıfır sorun politikası Ege'ye nasıl uygulanacaktır?'' sorusunu yöneltti.
Bölükbaşı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Yunanistan ziyaretinde Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusunda hukuki süreç başlatılıp başlatılmadığını öğrenmek istedi.
-''GERÇEKÇİ OLALIM''-
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Davutoğlu'nun iddialı bir sunuş yaptığını, Türkiye'yi ''adeta dünya düzenine sağlayan ülke'' gibi takdim ettiğini ifade ederek, ''İddialı olmak iyidir, ama gerçekçi de olmak lazım'' dedi.
Parti olarak Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istediklerini vurgulayan Özyürek, ''Ama karşı tarafın ayağını sürüdüğünü söylediğimizde 'Vay siz AB'ye karşı mısınız' deniyor'' diye konuştu.
Davutoğlu'nun konuşmasından, Türkiye'nin füze savunma sistemini kabul edeceğini anladığını bildiren Özyürek, ''Kabul ettiğimiz zaman komşularımız için tehdit olacağımıza kuşku yok'' görüşünü dile getirdi.
AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış ise Türkiye-İsrail ilişkilerine değindi. Türkiye'nin, Arap-İsrail ilişkileri ile ilgili arabuluculuk çalışmalarında başarısızlığa uğramadığını belirten Yakış, ''Suriye-İsrail arasındaki görüşmeler İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı nedeniyle akamete uğradı. İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler de Mavi Marmara'ya düzenlenen korsan saldırı nedeniyle kesintiye uğradı'' dedi.
Yakış, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin soğumasından Türkiye ve Orta Doğu'nun zarar gördüğünü, ancak en büyük zararı İsrail'in yaşadığını kaydetti.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dünyada ırkçılığın güçlendiğine işaret ederek, ''5-6 milyon vatandaşımız dışarıda yaşıyor. Bunu çok iyi değerlendirmek lazım'' dedi.
Kendi iç barışını sağlamış bir Türkiye'nin ancak model oluşturabileceğini ifade eden Kaplan, AB İlerleme Raporuna dikkati çekerek, ''Kendi evimizi düzeltemezsek yüzümüze gözümüze vuruyorlar'' diye konuştu.