CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun görevden alınmasıyla ilgili kararnamenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan saklandığını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile YURTKUR bütçeleri görüşülüyor. Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak'ın sunumunun ardından söz alan CHP'li Mustafa Özyürek, öncelikli olarak dün Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi görüşülürken yaşananları gündeme getirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun görevden alınmasının komisyondan gizlendiğini ifade eden Özyürek, ''Hükümet kanadı komisyona ilgi göstermiyor. Uydurma kaydırma fişlerle çoğunluk sağlanmış gibi gözüküyor. 39 kişi hacca gitmiş. Çoğunluk olmadan kanunların çıkarıldığı bir vaka. Allah kabul etsin, kimsenin hacca gitmesine karşı değiliz. Buna bir çözüm bulalım. Ya hac döneminde meclisi tatil edelim'' dedi.
AK Partili milletvekillerin ''CHP öneri getirsin'' ifadelerine karşılık Özyürek, ''Zaten cuma gününü giderek tatil edeceğiz. Hac dönemini de tatil ederiz. Dün burada Bardakoğlu ile ilgili konuşuldu. Kararnamesi hazırlanmış bir konuyu böyle saklamanın bir anlamı yok. Kararname imzalandığına göre görevden alınmış. Bardakoğlu, iyi yetişmiş bir din adamıydı. İslam dinine yönelik bazı hurafelere karşı dik duran bir din adamıydı. Çok çeşitli hurafeler toplumda egemen olmaya başladı. Dün burada Devlet Bakanı tarafından komisyonumuz açmaza sokulmuş gibi oldu'' diye konuştu.
Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu'na (YURTKUR) bağlı yurtlardaki 250 bin yatak kapasitesinin yetersiz kaldığını dile getiren Özyürek, ''Kurumun kapasitesi yeterli olmuyor. Bunu hızlı şekilde artıracak bir yolu bulmalıyız. Bizim bütçelerimize göre bunu çözmek mümkün. Türkiye büyük yatırımlar yapıyor. Daha fazla yurt yapabiliriz. Hala 30 kişilik odalarda öğrencilerin kalması yüz karasıdır. Odalar, en fazla 4 kişilik olmalı'' dedi.
Özyürek, İddaa ve Spor Toto aracılığıyla umut ticareti yapıldığını öne sürerek, ''Bu çok övünülecek, tercih edilecek bir durum değil. Tabii ki bir para toplanıyor. Oynayanlar fakir çocuklarıdır. Sosyal adalet bozuluyor'' ifadelerini kullandı.
Futbolda şiddetin önemli bir sorun olduğunu dile getiren Özyürek, ''Topluma yakışmayan manzaralara tanık oluyoruz. Bununla ilgili önleminiz var mı, ek önlem alındı mı? Yurt dışında futbolda şike iddiaları oldu. Yargı süreci ne durumda, tutuklananlar var mı'' diye sordu.
Özyürek ayrıca, öğrenim ve katkı kredisi nedeniyle daha önce af çıkarılmasına karşın borcunu ödeyemeyen öğrencilerin bulunduğunu ve bunlarla ilgili çalışmanın yürütülüp yürütülmediğini sordu.
MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata da yurt meselesinin kökten çözülmesi gerektiğini söyledi.
''Ailelerin yurt endişesi ortadan kaldırılmalı'' diyen Kutluata, ''Üniversite açılıncaya kadar yurt da yapılır. Sakarya'da orta hasarlı binalar sıkıntımız var. Binalar ortadan kaldırılamadı. Boyandı, badanalandı. Sakarya'da öğrenciler bu hasarlı binalarda kalıyor. Deprem bölgelerinde öğrencilerin bu hasarlı binalarda kalması önemli bir sorun'' diye konuştu.
Şampiyonaların Türkiye'de yapılmasının ülkeye katkı sağladığını belirten Kutluata, ''Bunun esasen içerideki sporcuya katkısı önemli. Türkiye'de gençler spor yapamıyor. Spora bütün olarak baktığımızda gelişememesinin birçok sebebi var'' dedi ve ''Bunları ortadan kaldıracak çalışmanız var mı'' diye sordu.
AK Parti Van Milletvekili Kerem Altun da yurtlarda daha iyi imkanları arzuladıklarını, ancak imkanlar dahilinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.
Sporun günümüzde sosyal hayatın bir parçası olduğunu ifade eden Altun, ''Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün başarılı çalışması var. Yasal düzenlemelerle başarılı sporculara sınav olmaksızın devlet memurluğu kadrosu ve devlet sporculuğu unvanının verildiğini görüyoruz'' dedi.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da hükümet politikasıyla bütün illerde üniversite açıldığını söyledi. Yeni üniversitelerin yeni yurt ve ihtiyaç oluşturduğunu dile getiren Kaplan, ''Bakanlığın bütçesinin eksik bırakıldığını, ihmal edildiğini düşünüyorum. Bu hesaplamayla gidersek öğrencilere verilen 200 lira açlık sınırının altındadır. Bunun üzerinden tartışma yaparsak vay halimize. Devlet borç veriyor, bu bir hibe değil'' diye konuştu.
Ayrıca Kaplan, Kütahya'da bir üniversite öğrencisinin öldürülmesinin de iyi bir biçimde irdelenmesi gerektiğini söyledi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Yardımcısı Recai Berber de yurt gibi binaların 2 yıl gibi kısa sürede bitirileceği projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Berber ayrıca, spor tesislerinin sürekli kullanılması gerektiğini dile getirdi.
CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da birçok kulübün temlik nedeniyle geleceğinin ipotek altına alındığını ve bunun kaldırılması gerektiğini söyledi. Kulüplerin geleceğinin karartıldığını ifade eden Aslanoğlu, ''Kulüpler at gibi koşturuluyor, yarış kazandırılıyor. İddaa gelirlerinden vere vere yüzde 7.5'i veriliyor. Federasyona pay veriliyor. Süper Lig takımlarının sorunu yok. Bank Asya Birinci Lig ile Spor Toto 2. ve 3. Lig takımları perişan. 3. Lig takımı alsa alsa yılda en fazla 300 bin lira alabiliyor. Kulüpler kimseye yük olmasın. Kulüplerin payı artırılmalı. Amatör sporculara malzeme yönünden daha fazla yardımcı olmalıyız'' diye konuştu.
Ayrıca üniversite öğrencilerini verilen bursların tek elden verilmesi gerektiğini ifade eden Aslanoğlu, ''Burslar tek elden verilsin. Belediyeler bursları Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarsın. Hangi belediye olursa olsun. Herkes kendi yandaşına veriyordu. Biz Türkiye'de bütün öğrencilere burs verilmesinden gurur duyarız. Biz Kredi ve Yurtlar Kurumunun adaletine inanıyoruz. Her türlü desteği vermeye hazırız'' dedi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da belediyelerin amatör branşlara destek vermesi gerektiğini belirterek, ''Ankaragücü, Melih Gökçek'in oğlunun hobi alanı. Bunlar hem futbola hem spora zarar veriyor. Sanırım rant kaynağı haline gelmiş. Kesinlikle belediyeler sadece ve sadece amatör branşlara, altyapı, malzeme ve teknik destek veren birimler olmalı. Zaten şehirdeki diğer takımlarla haksız bir rekabet de doğuyor'' diye konuştu.