Vali Mutlu'nun 'mutlu Avrupa' reçetesi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-11-2010 (14:56)   Son Mesaj: 11-11-2010 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 1022  

    11-11-2010

    Vali Mutlu'nun 'mutlu Avrupa' reçetesi

    Vali Mutlu'nun 'mutlu Avrupa' reçetesi


    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, mutlu bir Avrupa için güçlü eylem planları hazırlamak gerektiğini söyledi.

    Avrupa Bölgeler Sasamblesi (AER) 2010 Genel Kurulu, ''Avrupa 2020'ye İlişkin Güçlükler-Etkin Bir Ar-Ge Politikası İçin Gerekenler'' başlığıyla Harbiye Kongre Merkezinde başladı.
    İstanbul Valisi Avni Mutlu, genel kurulun açılışında, Avrupa'nın bölge ve yerel yönetimlerini temsil eden en önemli kurumlarından biri olan ve bu yıl 25. yaşını kutlayan AER'e Türkiye'den 5 yerel idarenin üye olduğunu belirtti.

    10-20 yıl sonra daha mutlu bir Avrupa'ya kavuşmak için güçlü eylem planları hazırlamak gerektiğini, gelecekte daha da yaygınlaşacak küreselleşmenin yerel farklılıkları artıracağını bildiren Mutlu, bu çelişkiyi uyumlu hale getirecek değerin, bilgi olduğunu aktardı.

    AB'nin rekabet edebilirliğinin, bilgi, inovasyon ve girişimciliğe doğrudan bağlı olduğunu anlatan Mutlu, inovasyonun katılımcı bir süreç olduğunu, bu nedenle işleyen bir demokratik rejimin varlığına muhtaç bulunduğunu söyledi.

    Bunların yanı sıra ''ortaklık kültürünün'' de önemli olduğunu dile getiren Mutlu, ''Dışlamayan, bilakis içine alan, karşıtlık-zıtlık yerine anlayış, hoşgörü, uzlaşma ve paylaşma, değerlerinin yüceltilmesine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Demokratikleşme ve sivilleşmenin milletler arasında daha yaygınlaştırılabilmesi, bu kültür değerlerinin korunması ve geliştirilmesiyle yakından ilgilidir'' diye konuştu.

    Vali Mutlu, İstanbul'un AER'e giriş sürecine ilişkin de şunları söyledi:

    ''İstanbul 2006 yılında asambleye üye olmuştur. Bu birliğe üye olan yerel yönetimler yurt dışına açılarak, yerel yönetim modellerini görmek ve izlemek açısından önemli fırsatlar yakalamıştır. Bunun önemli sonucu olarak İl Özel İdaremiz tarafından önemli çalışmalar yapılmıştır.

    25 Martta İstanbul'da Kadın Girişimciliği Konferansı, üye pek çok katılımcıyla yapılmıştır. 2 ay sonra yine İstanbul'da Kadın Girişimciliği Eğitim Akademisi gerçekleştirilmiştir. Yine bu genel kurulun konusu olan Ar-Ge ve inovasyon alanında Komite-1 adına temsilcimiz Sayın Orhan Albayrak'ın 'Girişimcilik ve İnovasyon Çalışma Grubu'nun kurulması için Strasbourg'a davet edilmesini anlamlı ve güzel bir gelişme olarak görüyorum. Engelliler İçin Eşit Avrupa Çalışma Grubu da İstanbul'un öncülük ettiği bir çalışma grubudur.''

    Gelecekte de pek çok AER toplantısına ev sahipliği yapma arzusunda olduklarını belirten Mutlu, başarılı bir genel kurul olması dileğinde bulundu.

    AER Başkanı Michele Sabban da toplantıda hem AER'nin kendi iç mekanizmasının ele alınacağını hem de daha dinamik bir Avrupa'nın oluşturulması için neler yapılması gerektiğinin tartışılacağını kaydetti.

    Sabban, verimli geçmesi dileğinde bulunduğu genel kurulda ileriye dönük adımlar atacaklarına inandığını da bildirdi.

    Genel kurulda, AER bölge yetkilileri, AB kurumlarından temsilciler, akademisyenler ve özel sektörden temsilciler, bölgelerin inovasyon kapasitelerini artırmak için bölgesel ve sektörel işbirliği politikalarını nasıl kullanabilecekleri ve araştırma fonlarının, bölgesel gelişmenin yönlendirilmesi için ne şekilde tasarlanması gerektiği konularını ele alacaklar.

    AER Genel Kurulu, ''Bölgelerimizde yeniliği yönlendirmek ve desteklemek için bölgeler arası ve bölgesel iş birliği'' ve ''Araştırmanın bölgeler için iş fırsatlarına çevrilmesi'' başlıklı tematik oturumların ardından, AER Faaliyet Raporu'nun okunması ile en yaşlı ve en genç üye bölge temsilcisinin belirleneceği seçimlerin ardından yarın sona erecek.




    Vali Mutlu'nun 'mutlu Avrupa' reçetesi Yorumları