İnternet ve cep telefonu kullanımının yaygınlaşması tüketici şikayetlerini de beraberinde getirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), abonelerin nabzını tutmak amacıyla bir anket düzenledi.
Selim Kuvel'in haberi
Üst Kurul, "Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Eğilimleri" araştırmasını tamamladı. Bin 27 kişi üzerinde yapılan anket çalışmasında vatandaşlara 13 soru yöneltildi.
BTK, yaptığı araştırmada sadece anketten yararlanmadı. Anketin yanı sıra, kuruma gelen şikâyetler ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini de dikkate aldı. Çalışmada, sabit, mobil ve internet sektörü ayrı ayrı değerlendirildi.
Ankete katılanların yarısından fazlasının fatura konusunda şikâyetçi olduğu, şikâyetlerin yüzde 80'inin de çözüme kavuşturulmadığı ortaya çıktı.
Mobil hatlardaki şikâyetlerin başında, yüzde 23 ile fatura, yüzde 22 ile tarife paketi, yüzde 17 ile kampanya şikâyetleri geliyor.
Araştırmanın diğer boyutu da internet kullanıcılarını yakından ilgilendiriyor. Kullanıcılarının büyük ekseriyetinin 'hizmet alımında' sıkıntı yaşadığı görüldü.
Bu oran yüzde 64'ler seviyesinde. Şikâyetler kendi arasında ayrıldığında, yüzde 26'sı hizmet kalitesi, yüzde 24'ü fatura, yüzde 16'sı ise tarife olarak ayrılıyor.
İnternetle ilgili şikâyetinin çözüme kavuştuğunu bildirenlerin oranı yüzde 15'te kalırken, çözülmediğini bildirenlerin oranı yüzde 85 seviyelerinde.
Müşterilerin şikâyetleri cep telefonu ve internetle sınırlı değil. Tüketiciler sabit telefonlardan da şikâyetçi. Araştırmada, cep telefonu ile en fazla 112 'Acil Servis' hatlarının arandığı ortaya çıktı.
112 Acil Servis'i, 155 Polis İmdat ve Bilinmeyen Numaralar Servisi, 110 Alo İtfaiye takip etti. Sabit telefonlardan en fazla aranan servisler ise 163 telefon borç sorma, 121 telefon arıza oldu.
ANKETE KATILAN 1.027 KİŞİ NEYİ ŞİKAYET ETTİ
Abonelerin yüzde 23'ü faturadan şikâyetçi
Yüzde 22'si tarife paketinden
Yüzde 17'si kampanyalardan