Türkiye'de hızla yükselen et fiyatlarıyla ilgili her geçen gün farklı nedenler ortaya konulurken Aksaray damızlık süt üreticileri birliği başkanı sınırdan kaçak sığır girişindeki büyük düşüşe dikkat çekti.
Kurban bayramına sayılı günler kala et ve büyük baş hayvan sayısında ki sıkıntılar yeniden gündeme geldi. Aksaray damızlık ve süt üreticileri başkanı Esat Zengin, hükümetin başarılı hayvancılık politikaları sonucu ülkeye kaçak hayvan girişinin engellendiğini söyledi.
Geçmiş yıllarda et ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unun kaçak yollarla sağlandığını ve şuanda ki açığın bundan dolayı kaynaklandığını vurgulayan Zengin, yıllardır ülkemizde kronikleşmiş kaçak hayvan girişi olduğunu, et ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unun kTürkomşu ülkelerden gelen kaçak hayvanlarla karşılandığını vurgulayarak; "Kaçak hayvan girişi devam ederken alternatifli bir çalışma yapılamadı. İki yıl önceki süt fiyatlarının düşük olması, süt sığırlarının kesime gönderilmesi ve eksikliğin giderilmemesi bu tabloya neden oldu. Üreticiler olarak yıllarca hükümetimizden kaçakçılığın önlenmesi için taleplerimiz oldu. Hükümetin attığı ciddi adımlar kaçakçılığı tamamen sonlandırdı, bunun sonucunda da et açığı ortaya çıktı. Et açığını önceden hisseden büyük firmalar, ülke genelinde erkek sığır buzağılarını toplayarak besiye aldılar. Büyük firmalar bu hayvanları bir süre kesime göndererek kendi market fiyatlarını belirlediler." dedi.
Hükümetin bu durum karşısında ithalata gitmek zorunda kaldığını ve piyasalarda bir süre sonra dengelerin yerine oturacağını belirten Zengin; "Kaçakçılık bir yılda sona erdi, hayvancılıkta ki açık ise yaklaşık üç yılda sona erer. Bu süre içerisinde hayvan ithalatı zorunlu hale geliyor, tüketici mağdur edilmeden üretici desteklenerek bu süreç daha kolay aşılabilir." dedi.
İran, Suriye gibi Arap ülkelerinden kaçak hayvan girdiğini, Ukrayna ve Türkî Cumhuriyetleri'nden de balıkçılar aracılığı ile kaçak hayvan sokulduğunu iddia eden Esat Zengin sözlerini şöyle sürdürdü; "Ülkeye çok sayıda ve birçok yolla kaçak hayvan girince piyasa dengesini ona göre ayarlamıştı. Şuanda uygulanan hayvancılık politikası çok doğru, bundan sonra kaçakçılar ve hayvan stok eden rantçılar zarar edecek. Süt sanayisinin süt fiyatlarını düşük tutmasından dolayı hayvancılık bu güne kadar gelişemedi. Aksaray'da önceki yıllarda pazarda İran ve Arap ülkelerinin hayvanları satılırdı. Bu yıl pazarda kaçak hayvan göremiyoruz, bu da bizleri hayvancılığın geleceği adına memnun ediyor. Hayvan sayısında azalma yok kaçak girişlerin önüne geçildi."
Aksaray Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ise hayvan kaçakçılığının önüne geçmek için besiciliğin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özkök "Daha önce besicilere kilogram başı bir lira destek veriliyordu. Fatura karşılığı verilen destek hem kayıt dışını önlüyordu, hem de besiciye katkı sağlıyordu. Desteklemeyle birlikte artık herkes besicilik desteği için başvuruyor. Bu destekler amacına ulaşmıyor. Tekrar kilogram başına desteğe geçilmeli." dedi.
Hayvancılığın gelişmesi için süte sağlanan teşvik kadar besicilere teşvik sağlanması gerektiğinin altını çizen Özkök; "Türkiye'de hayvan sayısı yeterli, ama besiciye yeterli destek verilmediği için sektörde sorunlar yaşanıyor. Besiciler kendilerini güvende hissederlerse hayvancılık daha çok gelişir. Bundan da Türkiye kazanır" şeklinde konuştu.