Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, Ortadoğu'nun 11 Eylül saldırılarının ardından menfaat kavgalarının merkezi haline geldiğini söyledi.
TASAM ve Hatay Valili Organizesinde 12 Kasım tarihine kadar sürecek 'Irak' gündemli Ortadoğu Kongresi verilen Resepsiyon ile başladı. Kongre'ye Suriye, İran, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen, Umman, Filistin, Lübnan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Hindistan, Çin, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletlerden (BM) olmak üzere devlet adamları, kamu kurumlarında görev yapan üst düzey yöneticiler, toplantı konuları ile ilgili uzmanlar ve akademisyenler ile ulusal ve uluslar arası medya mensupları katılıyor.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in gelen konuklar onuruna verdiği resepsiyonda konuşma yapan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Ortadoğu coğrafyasının özellikle son yüzyıldır hem kutsal paradigmaların hem de yerel politik menfaat kavgalarının merkezi olan bir bölge haline geldiğini söyledi.
Türkiye'nin bu bölgenin merkezin de ve yüzyıllara dayanan ortak tarihi, kültürel, sosyal ve yönetişim geçmişine sahip bir ülke olduğunu kaydeden Şensoy, 11 Eylül 2001 ile birlikte çok kutuplu olarak şekillenen dünya sistematiği içerisinde yine Ortadoğu Bölgesinin bütün dünya için belirleyici rolünü hem kutsal paradigmalar açısından hem doğal kaynaklar ve bunlara bağlı menfaatler açısından merkez teşkil ettiğini kaydetti.
Son 10 yıldır en taze ve sıcak konunun Irak olduğunu aktaran Şensoy "Dolayısıyla ilk yıl kongrede ana temanın Irak olması kararlaştırıldı. Ortadoğu, Türkiye'nin yüzyıllara dayanan ortak tarihi geçmişi itibariyle her zaman düzen kurucu bir rol oynamak zorunda olduğu, barışın ve istikrarın tesisinde Türkiye'nin anahtar kilit rolü oynamak zorunda olduğu bir bölge. Dolayısıyla burada biz kamu diplomasisi anlayışı içerisinde bu toplantıyı İstanbul'da veya Ankara'da yapmak değil yerinde bir bölge ilinde başlatmayı ve kurumsallaştırmayı hedefledik. Dolayısıyla Hatay'da bu toplantının yapılmış olması toplantının en az kendisi kadar anlamlıdır. Çünkü biz Balkanlarla ilgili benzer bir projeyi de yaklaşık 4 yıldır Tekirdağ'da kurumsallaştırdık. Bölgelerle ilgili çalışmalarımızı da bölgelere en yakın en merkezi yerlerde kurumsallaştırmak gibi bir hedefimiz var. Hatay'da yapacağımız bu çalışmada ikinci çok önemli kurumsallaşma olacak. Biz burada sivil bir inisiyatif olarak Ortadoğu merkezli ve bu yılki ana temaya uygun Irak merkezli olarak karar alıcılar için en uygun politikaları ve görüşleri üretmeye çalışacağız. Bölge ülkelerinin tamamından ve ilgili büyük ülkelerden İngiltere, Fransa, ABD başta olmak üzere ve Arap Birliği Liginden, İslam Konferansı Teşkilatından ilgili tüm uluslar arası kuruluşlardan temsilciler bulunacak kongrede. Başarışlı bir çalışma yapacağımızı tahmin ediyorum" dedi.
Resepsiyona ve Kongreye ev sahipliği yapan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise Hatay'ın yüzyıllardır barış ve hoşgörünün merkezi olma özelliğinin Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecine örnek olmasını ve bölgedeki halkların güvenlik içinde yaşamasını temenni ettiğini söyledi.
Irak temalı Ortadoğu Kongresi 11 Kasım Perşembe sabah saatlerinde açılış konuşmalarıyla başlayacak ve 5 ayrı oturumda Irak farklı yönleriyle masaya yatırılacak.