Okul servislerinde müzik çalmanın yasak olduğu bildirilerek, buna rağmen bazı servis şoförlerinin kendi favori müziklerini öğrencilere dinlettirmelerinin çocukların ruhsal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyeceği öne sürüldü.
Ender Sever'in haberi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Güdek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nde, ''Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemlerinin taşıma hizmeti sırasında kullanılmaması'' gerektiğinin yazdığını hatırlattı.
Yönetmelikteki bu maddeyi çoğu servis şoförünün bilmediğini, bilenlerin de itibar etmediğini vurgulayan Güdek, uygulamada sık sık servis şoförlerinin kendi zevklerine göre müzik dinlediklerinin görüldüğünü belirtti.
Çocukların eğitim çağında dinledikleri müziklerin onların müzik zevklerini oluşturduğunu, düşünce yapısını, hareketlerini ve konuşma tarzlarını dahi etkilediğine işaret eden Güdek, ''Çocukların eğitim çağında dinledikleri müzikler onların müzik zevklerini oluşturuyor, serviste dinlenen müzik bile önemli. Çünkü, büyük şehirlerde öğrenciler vakitlerinin önemli bir kısmını serviste geçiriyor. Müzik çocukların ruh halini de etkiliyor'' diye konuştu.
''DİNLENECEKSE KLASİK MÜZİK OLSUN''
Öğrenci servislerinde müzik dinlenecekse bunun klasik müzik olmasını tavsiye ettiklerini söyleyen Güdek, şöyle devam etti:
''Maalesef Türkiye'deki popüler kültürde klasik müzikler hakim değil. Beethoven'ın 9. Senfoni ya da Mozart'ın 40. Senfonisi Türkiye'de kapı ya da okul zili olarak kullanılıyor. Klasik müzik ne kadar bilinçli olarak dinleniyor bilmiyoruz. Bir fon müziği, klasik müzik, öğrenciler için dinlendirici bir müzik tarzı olabilir. Dinlenecekse eğer bu tür müzik dinlenmeli.''
Güdek, Türk müziğinde de güzel örnekler olduğunu dile getirerek, ''Türk müziğinde insanı rahatlatan ayrı bir ahenk vardır. Peşrevler, semahlar, bağlamalar ve enstrümantaller gibi müzikal niteliği olan örnekler dinlendirici müzik özelliği taşır'' dedi.