Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, İran ve Türkiye'nin ticari alanda neler yapabileceğini görmeleri gerektiğini söyledi.
DEİK, Akbank ve TTSO işbirliği ile düzenlenen ve moderatörlüğünü Dünya Gazetesi yazarı Şefik Ergönül'ün gerçekleştirdiği, ''İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler'' Toplantısında konuşan Ulusoy, 60 yıldır İran İslam Cumhuriyeti ile iş adamı olarak ilişkileri bulunduğunu belirtti.
Yaklaşık 30 yıl TOBB adına bu ilişkileri sürdürdüğünü ifade eden Ulusoy, ''Son 10 yılda ise Türk-;İran İş Konseyi Başkanı olarak bu ülke ile yoğun ilişkilerim oldu. İran ve Türkiye'nin ticari alanda neler yapabileceğini görmesi gerekir. İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 1,5 milyonu buldu. Almanya'dan gelen turist sayısını geçti'' dedi.
Ulusoy, Türkiye'nin İran'la geleceğinin iyi olacağını vurgulayarak, ''İhracatımız devam edecek, payımızı alacağız. Zaman içinde Türkiye'nin İran'a satacağı emtialar var. Bavul ticaretimiz de artıyor'' diye konuştu.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, uluslararası ticari işbirliklerinin kurulması için çalışmalar başlatıklarını belirterek, ''Bütün hedefimiz ihracat. Ülkemizin ihracatının artırılması için 2023 hedefinde şehrimize ve bölgemize düşen görevi yerine getirirsek ne mutlu bize'' dedi.
Akbank Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Tolga Dağlı, bankaların müşterilerine desteğinin, sadece klasik bankacılık ürünleri ile kısıtlı olmadığına inandığını ifade ederek, ''Amacımız, müşterilerimizin finansal ihtiyaçları kadar, finansal olmayan ihtiyaçlarını da bir iş ortağı yaklaşımıyla önceden saptayarak hızla çözüm üretmektir. KOBİ'lere bankacılık alanında hizmet etmenin yanı sıra onların vizyonlarını geliştirmelerini, ürün ve hizmetleri için yeni pazarlar bulmalarını ve talep yaratmalarını sağlamak istiyoruz'' diye konuştu.
Dağlı, Akbank olarak ülke ekonomisinin gelişiminde ve sürdürülebilir büyümesinde ihracatın çok önemli bir rolü olduğuna inandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Türkiye ihracatındaki olumlu gelişme ve beklentiler, Akbank olarak bizleri de heyecanlandırmakta, ihracat ve ihracat finansmanını öncelikli olarak değerlendirmekteyiz. Buna bağlı olarak da dış ticaret ürünlerinde bilgi ve tecrübenin teknolojiyle birlikte sürekli ve kaliteli servis edilmesine özen gösteriyoruz. Banka olarak gerek ihracatçı, gerekse bu yönde çalışma planlayan şirketleri, uluslararası platformda desteklemek amacıyla ürün ve hizmetlerimizde farklılaşmaya devam edeceğiz.''