TÜDEF'ten bayram öncesi harcama uyarısı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-09-2010 (12:22)   Son Mesaj: 11-09-2010 (12:22)    Cevap: 0    Gösterim: 532  

    11-09-2010

    TÜDEF'ten bayram öncesi harcama uyarısı

    TÜDEF'ten bayram öncesi harcama uyarısı


    Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarları, çarşı ve pazarlarda yoğunluk giderek artıyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) vatandaşı bayram harcamaları konusunda uyarıyor.

    Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bayram harcamalarında kredi kartıyla alışverişte artış yaşandığını belirterek, ''2009 yılında takside bağlanmış tüketicinin kredi kartı borcu 18 milyar liradır. Bu yılın ilk 10 ayında bu sınır aşılmıştır'' dedi.
    Birçok kişi bütçesine uygun kurbanlık almanın telaşını yaşarken, bir yandan da bayramlık giysi ve tatlı için arayışlarını sürdürüyor. Bu dönemde artan harcamalar konusunda tüketici dernekleri vatandaşları uyarıyor.

    Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramın yaklaştığı günlerin, ihtiyaçların daha fazla farkına varıldığı ya da daha çok kalemlerde alışverişin göze alındığı özel günler olduğunu söyledi.

    Bu nedenle kıt kaynaklarla, daha çok borca girmeden bu günleri mutlu geçirmek için, ihtiyaçların mutlaka bir plan dahilinde giderilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, plansız yapılan alışverişlerin aile bütçelerini zora sokabileceğini anlattı.

    Bayram öncesi günlerde alışveriş yerlerinin genellikle yoğun olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Bu nedenle daha sakin saatler seçilmeli ve yapılan alışveriş karşılığında mutlaka fatura-fiş alınmalıdır. Fatura ve fiş aynı zamanda hak arama yolunda kullanılan bir belgedir. Buna mutlaka dikkat edilmesi gerekir'' dedi.

    Yılmaz, stokçu ve spekülatörlerin iştahını kabartacak gereksiz alışverişlerden kaçınılmasını önererek, şöyle devam etti:

    ''Gelirlerimiz sınırlı, ihtiyaçlarımız sonsuzdur. Sınırlı kaynaklarla ihtiyaçlar arasında denge kurmak ve önceliklerimizi sıralamak durumundayız. Alışverişlerimizde, aynı zamanda malın kalitesine, fiyatına ve alışveriş saatine de dikkat etmeliyiz.

    Bu dikkat alışverişten karlı çıkmamıza ve mutlu bir gün geçirmemize hizmet eder. Yaklaşan bir Kurban Bayramı var. Kurban kesmek dışında da bayram bazı ihtiyaçlarımızı harekete geçirebilir.

    Bu yüzden almaya karar verdiğimiz mallarda tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi ve standarda uygunluk belgesi (TSE), gıdada ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığının denetimi ve etiket bilgilerine,son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.''

    Yılmaz, alışverişte ucuz ve kanserojen tehlikesi riski bulunan giysilere dikkat edilmesini isteyerek, özellikle kredi kartı harcamalarında ise daha özenli hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

    Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan da dahil birçok ihtiyacın alınmasında kredi kartı kullanılacağını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

    ''Bayram harcamalarında kredi kartıyla alışverişte artış yaşanmaktadır. 2009 yılında takside bağlanmış tüketicinin kredi kartı borcu 18 milyar liradır.

    Bu yılın ilk 10 ayında bu sınır aşılmıştır. Tüketici hayata kredi kartıyla tutunmaktadır. Ancak tüketicilerimizi yarın daha fazla üzülmesinler diye şimdiden uyarmak istiyorum.

    Bankada bedelini karşılayacak paranız yoksa kredi kartıyla kesinlikle kurban almaya kalkmayın. Kredi kartı akti ve gecikme faizleri yüksek olduğundan kurban daha pahalıya mal olur.

    Eğer 'asgari ödeme ile bu işin altından kalkarım' diyorsanız bu yöntem daha pahalı ve riskli bir yoldur. Ayrıca asgari ödeme bir ödeme biçimi değil, bir borç erteleme yöntemidir ve borcu kartopu gibi büyütür.

    Planlanmayan ve karşılığı olmayan alışverişleriniz için asla kredi kartına sarılmayın. Bayram öncesi ihtiyaçların planlanması tüketicinin yararınadır. Gereksiz alışverişlerle kredi kartı borcunuzu şişirmeyin, hayatınızı zehir etmeyin.''

    BANKA KREDİLERİ

    Sıtkı Yılmaz, tüketicilere, bankaların yüzde 1'in altındaki kredileri ve kredi kartlarına 12 takside kadar olan kolaylıklarına da kapılmamalarını önererek, şunları kaydetti:

    ''Tüketicilerin, ödemeler konusunun iyi planlanmaması durumunda yolda kalacaklarını ve bu cazip tekliflerin kurbanı olacaklarını bir an olsun akıldan çıkarmamaları gerekir.

    Yüzde 1'in altında gösterilen faizler masraflarla birlikte değerlendirildiğinde yüzde 2'yi geçebileceği uygulamalarda görülmektedir.

    Kredi reklamlarında yanıltıcı yönlerin olduğu, ana vaadin istisnası teşkil eden ifadelere tüketicinin dikkat etmesi ve bu ayrıntıları bilmeden kredi talebinde bulunmaması gerekir.''




    TÜDEF'ten bayram öncesi harcama uyarısı Yorumları