Spikerler Derneği mesleğe bir standart getirmek için kolları sıvadı. Dernek, oluşturacakları kurul tarafından verilecek “Yeterlilik Belgesi”nin medya kuruluşları tarafından aranır bir belge olması için bir çalışma başlattı.
"Spiker kime denir; bu mesleğin asgari standartları nelerdir; Türkçeyi doğru kullanan herkes spiker olabilir mi?" gibi sorulara cevap bulmak için kurulan Spikerler Derneği, mesleğe bir standart getirme konusunda hayli kararlı.
EĞİTİM ŞART
Dernek, RTÜK ve ilgili diğer resmi kuruluşlar ile görüşmelere başlama kararı aldı. Spikerler Derneği Başkanı Veyis Ateş, o meşhur klişeyi hatırlatıyor: "Eğitim şart." Ancak Ateş, alınan her eğitimin de bu mesleği icra etmek için yeterli olmadığı görüşünde."Bu meslek, bir sınıfa kapanıp mesleki bilgileri dinlemekle "oldum" denecek bir iş değil. Mesleğin standartları değişiyor. Artık spiker aynı zamanda bir "masa muhabiri." Öyleyse önce muhabirlik, yani gazetecilik bilmek gerekiyor. Gazeteciliği bilmek de, dört duvar arasında olmuyor."
TRT, Türk Dil Kurumu, Üniversite ve usta televizyon gazetecilerinin yer alacağı bir komisyon için çalışmaların devam ettiğini belirten Veyis ATEŞ, bu komisyon tarafından izlenecek demolara verilen onay sonrası dernek tarafından "Yeterlilik Belgesi" verileceğini belirtiyor.
PİLOT UYGULAMA
Spikerlik eğitimi için eğitim kuruluşlarıyla işbirliği kararı alan Spikerler Derneği, yaptığı inceleme sonucunda pilot uygulama için Hakan Öztürk Medya Eğitim Merkezi"ni seçti. Spikerler Derneği ve Hakan Öztürk Medya Eğitim Merkezi arasında imzalanan protokol gereği, bu merkezde eğitim alan ve başarılı bir dereceyle kursu tamamlayan her öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikadan başka, Spikerler Derneği Yeterlilik Belgesi almaya da hak kazanacak ve derneğin web sitesinde spiker adayının bilgileri ve demosu yayınlanacak.
EĞİTİMLER BAYRAM SONRASI BAŞLIYOR
Eğitim Merkezinin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Öztürk ise kurum olarak kendilerine güvendiklerini belirtiyor. Bu güvenlerinin dernek tarafından da teyit edildiğini söyleyen Hakan Öztürk , "Dernek yetkilileri geldi , merkezimizi ve eğitim sistemimizi inceledi. Burada bulunan ses kayıt odalarımız, prompterlerimiz, tv studyolarımız, canlı yayın yapan öğrenci deneme televizyonu ve radyomuz kısacası her türlü teknik imkan ve sahada ve gerçek televizyon kanalında verilen uygulamalı eğitimlerimizle Avrupa standartlarında eğitim veriyoruz. Geleceğin ideal televizyoncularını yetiştiriyoruz" dedi. Eğitimler Kurban Bayramı sonrası başlıyor.