Oxford İslami Araştırmalar Merkezinde 'İslam dünyası, demokrasi ve kalkınma' hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dağlık Karabağ bölgesinin işgalinin görmezden gelinemeyeceğini söyledi.
Gül, Türkiye'nin Kafkasya'daki sorunların çözümüne katkıda bulunmak için yoğun çaba sarfettiğini belirterek, Dağlık Karabağ işgalinin ise uluslararası toplum tarafından görmezden gelinemeyeceğini söyledi.
Gül, İslam dünyası başta olmak üzere, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, Çin, İran ve Kafkasya gibi önemli konulara değindi. Ermenistan sınırının ne zaman açılacağına ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki sorunlara kronik bakmamak gerektiğini, olayların her zaman diyalog yoluyla çözülebileceğine işaret etti.
Kafkasya'da Türkiye'nin son yıllarda barışçıl çabalarına dikkat çeken Gül, Dağlık Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgal edilmesinin görmezden gelinemeyeceğini, bunun Birleşmiş Milletler tarafından da teyit edildiğini kaydetti. Türkiye'nin Ermenistan'ı kurulduğu ilk günde tanıdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında bazı sorunları olduğunu ancak bu sorunların çözümü için çaba sarfedildiğini dile getirdi.
Türkiye-AB sürecine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik hedefi ve partiler üstü bir politikası olduğunu vurguladı. Türkiye'nin önüne adil olmayan engeller çıkartıldığını savunan Gül, "Ama Türkiye sürece devam edecek. Önemli olan AB kiriterlerinin Türkiye'ye adapte edilmesi" dedi.
İslam dünyasının, en büyük erdemlerinden biri olan özeleştiriye dönmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam dünyasının vizyon sahibi, cesur ve özgüvenli olması gerektiğini anlattı. Gül, Türkiye'nin son yıllarda demokrasi alanında gerçekleştirdiği adımların, İslam dünyasında da gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi