Bakan Eker 8 yılda yaptıklarını anlattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-08-2010 (21:54)   Son Mesaj: 11-08-2010 (21:54)    Cevap: 0    Gösterim: 546  

    11-08-2010

    Bakan Eker 8 yılda yaptıklarını anlattı

    Bakan Eker 8 yılda yaptıklarını anlattı


    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarım sektöründe son sekiz yılda yapısal değişim ve dönüşüm gerçekleştirildiğini söyledi.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün bütçelerinin görüşülmesine başlandı.
    Bakan Eker, bütçeyi sunuş konuşmasında, stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan büyük öneme sahip olan tarımın, günümüzde ülkeler için sınırlar ötesi bir nitelik kazandığını, tarımsal üretimde kendi kendine yeterli olma kaygısının, yerini dünya için üretim ve pazarlama yaklaşımına bıraktığını ifade etti.

    Sektörde rekabetçilik ve sürdürülebilirliğin ön plana çıktığını belirten Eker, küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış, artan nüfus baskısı ve uluslararası organizasyonların etkinliğinin artmasının, sektöre yön veren temel faktörler haline geldiğini vurguladı.

    Eker, ''Günümüzde tarım, sadece toprakta ve pazardaki süreçler ve araçlarla yönetilemeyecek kadar büyük ve önemli bir sektör haline gelmiştir'' dedi.

    Sektörde, son sekiz yılda yapısal değişim ve dönüşüm gerçekleştirildiğini belirten Eker, tarım sektörünün son altı yılın beşinde pozitif büyüme göstererek uzun yıllardır görülmeyen bir büyüme trendi yakaladığını söyledi. Eker, iki yıl süren kuraklığa rağmen sektörün 2008 yılında yüzde 4.3, 2009 yılında ise yüzde 3.5 büyüme göstererek küresel krizden en az etkilendiğini ve krizin etkilerini hafiflettiğini anlattı. Eker, sektörün bu yılın ilk 6 ayında ise yüzde 0.8 oranında büyüdüğünü dile getirdi.

    Tarım Bakanı Eker, son sekiz yılda tarımda kişi başına gelirin yüzde 187 artarak 2009 yılında 2 bin 870 dolara yükseldiğini, aynı yıl tarım ürünleri dış ticaretinin 1.6 milyar dolar, gıda maddeleri dış ticaretinin ise 4.5 milyar dolar fazla verdiğini kaydederek, 2010 yılının ilk 9 aylık döneminde tarım ürünleri ihracatının 8.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

    Türkiye'nin dünyanın 8'inci büyük tarımsal ekonomisi haline geldiğini ve sektörün dünya tarımında söz sahibi, küresel ölçekte rekabet edebilecek bir sektör konumuna ulaştığını belirten Eker, ''Kararlı, gerçekçi politika ve çalışmalar ile sağlam temellere oturtulan, yakaladığı sürdürülebilir büyüme trendi ile 73 milyon insanımızın ve 30 milyon turistin gıda ihtiyacını karşılayan tarım sektörü, gelecek dönemde de ekonominin gelişmesi ve Türkiye'nin kalkınmasındaki etkin konumunu sürdürecektir'' diye konuştu.

    Eker, hükümetleri döneminde 2006-2010 dönemini kapsayan Tarım Strateji Belgesi hazırlandığını, tarımda yapısal değişim ve dönüşümü başlatan 14 temel kanunun çıkarıldığını, 2010-2013 dönemini kapsayan Kırsal Kalkınma Planı hazırlandığını anlattı.

    Tarım Bakanı Eker, doğrudan gelir desteği uygulamasına son verilerek, 52 yeni destek uygulamasının başlatıldığını belirterek, bu destekler hakkında bilgi verdi. Eker, ''Sonuç olarak, bütün bu desteklerle üretim maliyetlerinin önemli bir kısmı karşılanmaktadır'' dedi.

    2010 yılı destek bütçesi olan 5 milyar 733 milyon TL'nin 5 milyar 48 milyon TL'sinin Ekim ayı sonunu itibarıyla ödendiğini ifade eden Eker, bu hafta içinde 130 milyon TL süt desteği, 150 milyon TL hububat desteğinin ödeneceğini yineledi.

    -KREDİ KULLANIMI-

    Bakan Eker, Ziraat Bankasınca yüzde 59, Tarım Kredi Kooperatiflerince yüzde 69 olarak kullandırılan yatırım ve işletme kredi faiz oranlarının hükümetleri döneminde kademeli olarak 2010 yılında yüzde 13'e indirildiğini belirterek, kredi vadelerinin de artırıldığını söyledi.

    Eker, 2009 yılının Gıda Yılı ilan edilmesi üzerine başlatılan kampanya kapsamında ''174 Alo Gıda Hattı''nın faaliyete geçirildiğini, bu hatta yapılan şikayetler sonucu bugüne kadar 5 bin 803 adet idari para cezası kesildiğini, 2 bin 994 adet işletmenin üretimden men edildiğini, 594 adet işletme için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.

    Gıda denetçisi sayısının artırıldığını belirten Eker, AB ile Gıda Güvenirliği, Veterinerlik, Bitki Sağlığı faslının müzakereye açıldığını, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarının bu yıl kurulduğunu anlattı.

    Eker, yüzde 50 devlet destekli tarım sigortası kapsamında bu yıl sel ve su baskınlarının teminat kapsamına alındığını, yerli hibrit sebze tohumu kullanım oranının yüzde 35 düzeyine çıkarıldığını, 250 bin örnek kapasiteli dünyanın 3'üncü büyük Tohum Gen Bankasının hizmete açıldığını dile getirdi.

    -HEDEFLER-

    Bakan Eker, bakanlığının hedeflerini ise şöyle sıraladı:

    ''Gıda güvenirliğini sağlamaya yönelik kontrol ve denetim hizmetlerinin etkinliği artırılacak.

    Verim kaliteyi artırmaya yönelik çeşit, tür, yöntem ve teknolojiler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak.

    Tarım ürünlerinin yerinde değerlendirilmesi amacıyla işleme, paketleme, ambalajlama, derecelendirme ve soğuk hava deposu yatırımlarının desteklenmesine devam edilecek.

    Ülkemizin kırmızı et üretimini artırmaya yönelik yerli ve melez damızlık popülasyonunu geliştirmek için et ve kombine yönlü malzeme çalışmaları etkinleştirilecek ve yaygınlaştırılacak. Mandacılık için destekler artırılacak.

    Modern sulama sistemlerinin desteklenmesine devam edilecek.

    Arz açığı olan ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimi teşvik edilecek.

    Bitki ve hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele hizmetleri geliştirilecek.

    Trakya bölgesi tüm hayvan hastalıklarından ari hale getirilerek damızlık hayvan arz merkezine dönüştürülecek.

    Havza bazlı üretim ve destekleme modeline kademeli olarak geçiş sağlanacak.

    Tarım sigortası uygulamaları geliştirilerek, yaygınlaştırılacak.

    2001 yılında TARGEL Projesi kapsamında 2 bin 500 ve kuruluşlarımızın ihtiyacını karşılamak üzere 2 bini sözleşmeli olmak üzere toplam 4 bin 500 personel alımı gerçekleştirilecek.

    İstihdam edilecek toplam tarım danışmanı sayısının 10 bine çıkarılması yönünde çalışmalar sürdürülecek.

    Bitki çeşitliliğinin iyi belgelenmiş koleksiyonlar oluşturularak muhafazasını sağlamak amacıyla Bakanlığımıza ait 2 bin dekar arazi üzerinde 80 milyon TL proje bedelli uluslararası standartta Türkiye Milli Botanik Bahçesi kurulacak.''




    Bakan Eker 8 yılda yaptıklarını anlattı Yorumları