Arafat'taki 'büyük buluşma'ya zihnen ve kalben hazırlanma gayretinde olan hacı adayları, önceki gün cuma namazında Kâbe'ye akın etti
Turhan Bozkurt'un haberi
Cumanın hafta tatili olmasını fırsat bilen yerli halk ve günün bereketinden istifade etmek için sabah namazından sonra oteline dönmeyen ziyaretçiler, namazlarını tavafla, Safa-Merve tepeleri arasında yaptıkları say'la taçlandırdı. Arafat'ın 'mahşerin provası' diye nitelendirilmesinden mülhem biz de müminlerin bu coşku seline iştirak ediyoruz. Beytullah'a doğru akan selde ilerlerken tavafta yapılacak duaları tekrarlıyoruz.
Her inanan, kefeni andıran beyaz ihramlarla arınmak ve af dilenmek için geldiğini içli yakarışlarla dile getiriyor. Dudaklarında, Kâbe'ye ilk göz temasında kabul edileceğine inandığı duanın tekrarı var. Heyecanın yerini Kâbe'ye yaklaşmanın verdiği huzur alıyor. Oldukça sade döşenmiş ve araları tebeşirle doldurulmuş siyah taşlardan müteşekkil Kâbe, vakarlı bir ihtişama sahip. Rütbelerini dünyevi heveslerini geride bırakıp Kâbe'ye yüz süren yüz binler, cuma vaktini sabırla, duayla, tesbihle ihya etti. Mescid-i Haram'da bulduğu iki ayak genişliğindeki yere çömelenler, bedenen yaşadıkları sıkıntıyı hissetmiyordu bile. İnsanın varacağı son nokta değil bu. Kâbe, yön gösteren bir kılavuzdu hepsi için. Bu muhteşem tabloda göze hoş gelmeyen tek şey, Kâbe'ye tepeden bakan yüksek inşaat vinçleriydi. Adını her ne kadar Hacer validemizin evladı Hz. İsmail'in (as) susuzluğuna çare olarak Allah katından sunulan zemzemden alsa da 'tower' denilen ucube gökdelene yeni komşular inşa ediyor bu vinçler. Sema ile Kâbe arasında demirden kafes gibiler. Yirmi gökdelen daha yükselecekmiş Müslümanların can evinin etrafında. Osmanlı mirası Ecyad Kalesi'ni yıkıp yerine 6 bloklu Zemzem Towers'ı inşa edenlerin, zengin misafirlerin bıraktığı tatlı kâr, diğer yatırımcıları da aşka getirmiş anlaşılan. Bunlara şehrin genelindeki çarpık yapılaşma eklendiğinde Allah Resulü'nün (sas) doğduğu bu şehre karşı keşke daha vefalı olunabilseydi diyoruz.
Tavaftaki kameralı telefon ve iPhone'cular
Kâbe'de ellerden düşmeyen iPhone ve kameralı cep telefonları, İlahi davet ile dünyeviliğin en bariz çelişkisi. Fotoğraf çekenler, uzaklardaki yakınlarına naklen yayın yapanlar, görevlilerin ikazına rağmen uzun uzun konuşanlar ahengi bozuyor. Saygı, edepten öte en büyük hastalığımız gösterişe mağlup olmamıza Kâbe'yi şahit tutmak ne hazin. Kayıt cihazlarının küçülmesi, görevlileri de çaresiz bırakıyor. Güzellikleri gölgelemeden ciğerleri göğsünden fırlayacak gibi hıçkırıklara boğulan siyahi adam, belinden aşağısı olmadığı halde elleriyle tavaf eden kadın, babasının omzunda 'Bismillah Allah-u ekber' diyen 4-5 yaşındaki çocuk, Kâbe'de uhreviliğe uhrevilik katıyor.
Yolculukta neler dikkatimizi çekti?
Tarifeli seferle gidecek hacı adayları, THY kontuarları arasında mekik dokumak zorunda. Charter seferlerde yapılan yönlendirmelerin tarifelide yapılmaması yolculuğun ilk dakikalarında beklenmeyen bir sürpriz.
TV kanallarını temsilen gelen basın mensuplarının orta boy kameralarına polis el koyuyor. Gerekçeleri de Diyanet'in bu bilgiyi yazılı olarak bildirmemiş olması. Ellerinde 'basın' diye düzenlenmiş vize olsa da sonuç değişmiyor.
Cidde Havalimanı'nda İngilizce, Almanca, Fransızca, Farsça, Arapça 'hoş geldiniz' diye yazıyor. En azından hac sezonunda 100 bin kişinin geldiği Türkiye'ye jest olsun diye Türkçe de konulabilir. Bu jest, iki ülke arasında giderek güçlenen ilişkileri perçinleyecektir. En büyük görev Dışişleri'ne düşüyor.
Endonezya'dan gelen adaylar, açık yeşil tonlardaki elbiseleri, tek sıra halinde sessiz yürüyüşleri ile havalimanında bütün dikkatleri topladı. Aynı renk yüzlerce bavul arasında kendi bavulunu arayanların sakin tavrı herkesi kendilerine hayran bıraktı. Endonezya ve Malezyalıların intizamı kadar onları karşılayan görevlilerin saat gibi işleyen sistemleri de oldukça etkileyici.
Tavafta yapılacak duaları müstakil bir kitapçıkta birleştirenler her anını dua ile dolu dolu yaşıyor. Türkiye'de böyle bir çalışma yapılmaması büyük eksiklik. Diyanet'in Hac Rehberi, bütün rükünleri ihtiva eden kalın bir kitapçık olduğundan aynı kolaylığı sağlamıyor.
Bedenî bir ibadet olan ve dayanıklılık gerektiren hacda, Türkiye'den gelenlerin yaş ortalaması çok yüksek. Oysa Malezya, Endonezya, Pakistan gibi ülkelerden daha genç yaşta aileleriyle gelenler dikkat çekiyor.
(Zaman)