Mardin'de düzenlenen 'Ulusal Medyanın Doğu Güneydoğu Algısı' konulu çalıştay sona erdi. Çalıştay'da ulusal ve bölgesel medyanın ülke meselelerine yönelik ortak bir dil oluşturmaları gerektiği vurgulandı.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Medialog Platformu tarafından Mardin'de düzenlenen 'Ulusal Medyanın Doğu Güneydoğu Algısı' konulu çalıştay sonunda bir bildirge yayınlandı. Sonuç bildirgesini Abant Platformu Genel Sekreteri Faruk Mercan okudu. Bilgdirge'de özellikle medyanın Kürt sorununa bakış açışı ve doğuda çalışan gazetecilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Olayların yoğun olduğu 1990'lı yıllarda İstanbul medyasının Kürt meselesinin kimlik boyutlu kökenine inmek yerine rakamsal ve sansasyonel haberler verdiğine işaret edilen bildirgede, bunun da meselenin çözümünde günümüze kadar olumsuz bir rol oynadığı ifade edildi.
Bölgedeki haber değeri taşıyan pozitif gelişmelerin ulusal medyada yer bulmadığının vurgulandığı bildirgede özellikle doğu illerinde çalışan gazetecilerin güvenlik sorununa dikkat çekildi. 1993'te PKK üyelerinin Diyarbakır'daki bütün gazetecileri dağa çıkararak bundan sonra görev yapmayacakları yönünde tehdit ettiğinin hatırlatıldığı bildirgede bölgede görev yapan gazetecilerin bugüne kadar zaman zaman hayati tehlike altında görev yaptıkları ve bu süreçte bölgede 70-80 gazetecinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Açıklamada TRT Şeş'in Demokratik Açılım projesi kapsamında önemli bir adım olduğu vurgulandı.
Abant Platformu Genel Sekreteri Faruk Mercan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Sonuç olarak, Mardin'de rüzgar eserse Çanakkale'deki adam nezle olur. İstanbul'da bulut olursa Mardin'de yağmur olur. Mardin'e güneş dogmadan İstanbul'a gün doğmaz. İstanbul'a kar yağmadan Türkiye'ye kış gelmez." gibi güzel şiirsel ifadelerle ulusal ve bölgesel medyanın ülke meselelerine yönelik ortak bir dil oluşturmaları gerekiyor."
Sonuç bildirgesinden sonra Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ise platformun önemine dikkat çekerek bölgedeki sorunlara bakış açıcısının değişimi açısından önemli olduğunu söyledi. Yeşil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen gazetecilerin estirdiği beyin fırtınasının insanları bir birini anlama konusunda büyük bir hizmet edeceğini sözlerine ekledi.
Platformdan sonra gazeteci ve yazarlar Sabancı Kent Müzesini ziyaret ederek Kültürler Korosu eşliğinde Artuklu Kervanasarayında yemek yiyecekler.