TÜSİAD'ın yuvarlak masasından çıkan sonuçlar   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-06-2010 (17:22)   Son Mesaj: 11-06-2010 (17:22)    Cevap: 0    Gösterim: 539  

    11-06-2010

    TÜSİAD'ın yuvarlak masasından çıkan sonuçlar

    TÜSİAD'ın yuvarlak masasından çıkan sonuçlar


    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, ''Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı''nın sonuçları hakkında bilgi verdi. İşte toplantıdan çıkan kararlar

    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, ''Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı''nın çok paylaşımcı bir platform içinde gerçekleştiğini belirterek, ''Bundan sonra daha fazla iş birliği yaparak, aradaki diyaloğu canlı tutarak tekrar toplanacağız'' dedi.
    Boyner, TÜSİAD tarafından düzenlenen ''Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı'' etkinliğinin ilkinin ardından düzenlenen basın toplantısında, bugün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve sanayinin kamu temsilcileri ile sanayi ''Round-Table''ını ilk defa gerçekleştirdiklerini belirtti.

    Çok kapsamalı ve detaylı bilgi alışverişi yapma imkanı bulduklarını dile getiren Boyner, çalışmanın çok paylaşımcı bir platform içinde gerçekleştiğini anlattı.

    Boyner, Türkiye'nin makro ekonomik anlamda bir çok reformu gerçekleştirdiğini ifade ederek, dünya ekonomik coğrafyasının değiştiği bir gündemde Türkiye'nin daha rekabetçi olması için yapılması gerekenlerin üzerine eğildiklerini kaydetti.

    Sanayinin burada çok itici bir güç olacağını belirten Boyner, sanayinin istenilen anlamda inovasyona, yüksek teknolojiye açık, Türkiye'nin dünyadaki artan ticaretten daha fazla pay aldığı bir noktaya getirilmesinde sanayi politikasının çok önemli olduğunu düşündüklerini kaydetti.

    Boyner, bu noktada bir görev bölümü yapmak da gerektiğine işaret ederek, hem kamunun hem de iş dünyasının görüşlerini paylaşma imkanı bulduklarını söyledi.

    Boyner, ''Çok detaylı olarak, hem sanayi politikasında bir envanter çalışması, ardından bilgi temelli politikalar gerçekleştirmek, hatta bundan sonra yapacağımız teşvik sisteminin bile bilgi temelli olmasıyla daha üretken olunabileceği konusuna ve teknolojinin buradaki katkıları, mikro yapısallara kadar çok detayda konulara girme imkanı bulduk'' dedi.

    Yatırım ortamının iş yapma ortamının da geliştirilmesi için gerekli olan alt yapı yatırımlarını da bölgesel kalkınma perspektifiyle gündeme getirme imkanları olduğuna değinen Ümit Boyner, bundan sonra daha fazla iş birliği yaparak, aradaki diyaloğu canlı tutarak tekrar toplanacaklarını belirtti.

    Türkiye ekonomisinin çok ciddi şekilde büyüyen sektörlerinden bir tanesinin içinde farklı farklı sektörler barındıran hizmetler sektörü olduğuna işaret eden Boyner, sanayi ve imalat ötesinde, bir de hizmetlerle ilgili yine aynı formatta bir çalışma gerçekleştirme kararını da aldıklarını bildirdi.

    ESNEK ÇALIŞMA MODELİ

    Boyner, bir gazetecinin ''Esnek çalışma modeline ilişkin'' bir sorusuna da, ''Esneklik kelimesini güvenceli demeden pek kullanmıyoruz. Gerçekten burada herkesin bu işten kazançlı çıkması önemli.

    Hem işveren tarafının yatırım iştahının artması, yatırım maliyetlerinin bir şekilde düşmesi, istihdamı artıracaktır. Türkiye'nin işsizlik sorunu ile baş etmesinde daha ciddi bir rol oynayacaktır. Hem de tabii ki, sosyal güvenlik bacağı da unutulmamalıdır.

    O noktada zannediyorum hükümetle paralel düşünüyoruz ve o şekilde ilerleyeceğiz'' cevabını verdi.

    2009 yılında uygulamaya başlanan teşvik programının ölçümlenmesinin 10-15 gün içinde rapor olarak açıklanacağını bildiren Boyner, bugün öğrendikleri kadarıyla yatırımda bir artış olduğunu dile getirdi.

    Ümit Boyner, TÜSİAD olarak teşvik sisteminin geliştirilmesinde bilgi temelli bir çalışmanın çok da iyi olacağını önerdiklerini ve bunun tamamlanması gerektiğini belirtti.

    Burada kendilerinin de aslında hem sektörel hem de bölgesel anlamda katkılarının olabileceğine değinen Boyner, ''Onu söyledik. Birlikte çalışmayı önerdik, çalışacağız zaten.

    İkincisi de yatay olarak teknoloji kullanan sektörlerin de teşvik programı içinde farklı olarak ele alınması. Zaten AB'nin de bu konuda bir yönlendirmesi var. Türkiye'nin buna ayak uydurması orta vadede iyi olacaktır önerisinde bulunduk'' diye konuştu.

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye verdikleri notlara ilişkin bir soru üzerine de Boyner, kendileri için çalışma düzenlerinin şeffaflaştırılmasının ve yabancı yatırımın Türkiye'ye gelmesinin çok önemli olduğunu daha önce ifade ettiklerini anımsattı.

    Boyner, ''Bizim içinde bulunduğumuz round-table'lardan bir tanesi doğrudan yabancı yatırımı özendirmek. Hem o round-table'da hem finansal kurumlarla ilgili round-table'da bunu iş dünyasının temsilcileri olarak gündeme getireceğiz.

    Çünkü burada özellikle Türkiye'nin konumu ile ilgili bizim çekincelerimiz var. Bazı siyasi kararların alındığı konusunda şüpheler oluşabiliyor. Bunları mutlaka dünyadaki iş adamlarının olduğu ortamda gündeme getireceğiz'' diye konuştu.

    KATILIMCILAR

    Toplantıya, TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri Cansen Başaran, Tayfun Bayazıt, Ali Kibar, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, TÜSİAD YİK Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski ile TÜSİAD üyeleri Erdal Aksoy, Sedat Aloğlu, Nezih Barut, Celal Beysel, Zeynep Bodur, Ahmet Çalık, Ömer Dinçkök, Ahmet Eren, Musa Galip, Hüseyin Geliş, Şadan Kaptanoğlu, Saffettin Karpat, Kaan Kasapoğlu, Sinan Tara, Serpil Timuray, Agah Uğur, Turgay Durak ve Rıza Kadılar katıldı




    TÜSİAD'ın yuvarlak masasından çıkan sonuçlar Yorumları