Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ''Hükümetimizin önemli gündem maddelerinden birisi de sosyal devlet olgusu çerçevesinde sosyal yardım ve sosyal hizmetin ülkemizde yaşayan insanlarımıza en etkin şekilde erişimini sağlamak'' dedi.
Yazıcı, Büyükçekmece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet binasının açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, çalışmalarını kimsesizlerin kimi olma doğrultusunda sürdürdüklerini söyledi.
''Yoksullukla, yolsuzlukla mücadele edeceğiz diyerek emaneti aldık ve aldığımız günden bu yana Anayasa'nın 2. maddesinde ifade edilen sosyal devleti hayata geçirme noktasında somut projeler üretmek suretiyle hizmetlerimizi sürdürüyoruz'' diyen Yazıcı, fon kaynaklarının önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
''Fon kaynaklarının, yasanın amacının dışında başka yerlere aktarılmasının yolunu kestik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu, sosyal güvenceden yoksun vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmak üzere tahsis edilmiştir. Bunun dışında hiçbir sapmaya, emaneti aldığımız günden bu yana izin vermedik. Çok kararlı bir şekilde bunları yürütüyoruz. Bu alanla ilgili belki eleştiriler yapılıyor ama onlar tamamen haksız.''
Devlet Bakanı Yazıcı, 2 gün önce bakanlığın bütçesini Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:
''Bazı enteresan sorular soruldu. Orada cevap veremediklerimiz de zaman itibarıyla var. Bir tanesinde dedim ki, 'Biz sosyal yardımları muhtaç vatandaşlara eriştirirken bu alanda çok farklı, özgün uygulamalar devreye sokuyoruz.' Bunlardan bir tanesi 'sosyal market' uygulaması. Bununla ilgili dendi ki, 'Yardımlar niçin nakdi değil, ayni yapılıyor?' Oysa Türkiye'de yardımların yüzde 80'ini nakdi, yüzde 20'sini ayni yapıyoruz. Niye ayni yapıyoruz? Kırsalda yaşayan vatandaşlarımız da var. Vatandaşa yardımı nakdi yaparsanız ne yapacak o vatandaş? İhtiyacını karşılamak üzere ürün almak için çarşıya gidecek, ulaşım için harcama yapacak. Nakdi yardımın bir kısmı ulaşıma gidecek. Ayni yardım yapmak suretiyle nakdi harcama yapmasını önlüyoruz.''
Türkiye'nin bölgesinde lider ve uluslararası toplantılarda aranan, gözlenen ve güvenilen bir ülke olduğuna işaret eden Yazıcı, bunun bir göstergesinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gittiği her ülkede coşkuyla karşılanmasının olduğunu söyledi.
Yazıcı, gece gündüz çalıştıklarını ifade ederek, ''Amacımız bu ülkenin sorunlarını çözmek, insanlarımızın huzura, rahata erişmelerini sağlamak. Bunu gördükçe mutlu oluyoruz. Biz her sorunu çözdüğümüz iddiasında değiliz ama iyi işler yaptığımızın bilinmesini istiyoruz'' dedi.
Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ni (SOYBİS) devreye soktuklarını anlatan Yazıcı, eskiden bir vatandaşın yardım almak için muhtaç olduğunu kanıtlayabilmesi için birçok kamu kurumuna gitmesi gerektiğini, ancak bu sistemle nüfus kağıdı ile kısa sürede sorgulama yapıldığını belirtti.
-''YARDIM KARTI''NA KOZMETİK EKLEMESİ-
Beraberindekilerle birlikte kurdele keserek hizmet binasının açılışını yapan Yazıcı, binayı gezdi. Burada vakıf müdürü Mustafa Çınar, vakıf faaliyetleriyle ilgili sunum yaptı.
Çınar'ın ihtiyaç sahiplerine verilen 'Yardım Kartı'' ile alkol, tütün ve kozmetik ürünlerinin alınamadığını belirtmesi üzerine Yazıcı, insanların kendilerini iyi hissetmeleri için bakımlı olmaları gerektiğini ifade ederek, kozmetik ürünlerin alınabilmesi gerektiğini söyledi.
Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz, ek para gönderilmesi durumunda kozmetik ürünlerin de kartlara eklenebileceğini söylemesi üzerine, Yazıcı, gülerek ''bakarız'' dedi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı daha sonra, vakfa kömür yardımı için gelen 65 yaşındaki Muhbet Gök isimli kadının SOYBİS sorgulamasını izledi. Gök'ün emekli maaşı talebiyle ilgili olarak da Yazıcı, Gök'ün 65 yaşına yeni girdiğini ve şimdi başvuru yapabileceğini söyledi.