Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, etrol, doğal gaz, metalik madenlere olan ihtiyacının bitmeyeceğini ve bunların yerlileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin petrol, doğal gaz, metalik madenlere olan ihtiyacının bitmeyeceğini, hatta artarak devam edeceğini belirtirken, ''O zaman bunların yerli kaynaklar haline getirmek önemli, o yüzden biz arama işini çok ciddiye alıyoruz'' dedi.
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''2. Ulusal Jeolojik Uzaktan Algılama Sempozyumu (JEOUZAL 2010)'', MTA konferans salonunda başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 8 yılda GSYİH içindeki borçlanma oranının önemli ölçüde düşürüldüğünü, bunun devam ettirilebilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesinin tek yolunun da yerli kaynakları kullanmak olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ithalatı içinde petrol ve doğalgazın önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Yıldız, petrol ve doğal gaz ile metalik madenlere olan ihtiyacın bitmeyeceğini, o nedenle bunların yerli kaynaklar haline getirilmesinin önemli olduğunu bildirdi.
Söz konusu kaynakların artırılmasında araştırma-geliştirme faaliyetlerin çok önemli olduğunu ifade eden Yıldız, bu nedenle ar-ge fonlarının daha çok artırılması gerektiğini dile getirdi.
Bakan Yıldız, ''GSYİH içerisinde ar-ge'ye ayrılan payı onbinler mertebesinden yüzde 1'ler mertebesine getirdik. Bu hala az, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 3,5-4 civarında'' diye konuştu.
Son 8 yılda MTA'nın arama faaliyetlerine ayırdığı payın 8 kat, TPAO'nun ise 12 kat artırıldığına da dikkat çeken Yıldız, arama işini son derece ciddiye aldıklarını ve büyük bir inançla aramaların sürdüğünü söyledi.
Yıldız, ''Ülkemizin geleceğine konacak temel katkının, faizsiz katkının, kendi öz kaynaklarımızla konulacak katkının tamamen buralardan geçtiğine inanıyorum.
Yeraltı kaynaklarımızın yüksek katma değer sağlayacak şekilde ekonomiye kazandırılması enerji sektörünün en önemli borçlarından bir tanesidir'' dedi.
YEK YASASI
Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun geliştirilmesine dönük bugün TBMM'de bir çalışma yapılacağını da belirten Yıldız, burada jeotermal kaynaklara da bir vurgu yapılacağını söyledi.
Bakan Yıldız, ''Jeotermal kaynakların yalnızca elektrik üretme amacıyla değil, özellikle bulunduğu yörelerdeki vatandaşlarımızın daha çok yararlanabilmesi açısından ısınma ve seracılık faaliyetleriyle alakalı konular daha ön plana alınacaksa, biz o noktalarda elektrik üretiminden taviz vermeye hazırız.
Çünkü orada verim açısından baktığımızda yerine göre 2,5-3 katı kadar daha ısınmanın verimli olacağı tespit edilmiş durumda'' diye konuştu.
MTA GENEL MÜDÜRÜ ÜZER
Sempozyumda konuşan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise 1935 yılında kurulan MTA'nın Türkiye'nin jeolojik yapısını keşfetmek, doğal afetler konusunda çalışmalar yapmak, maden aramaları yapmak, jeolojik haritalar üretmek konusunda bugüne kadar önemli işler yaptığını anlattı.
Kurumun her geçen gün geliştiğini söyleyen Üzer, bu amaçla 350'ye yakın yeni eleman alındığını, yeni sondaj makineleri alındığını ve laboratuvarların son teknolojilere göre yenilendiğini bildirdi.
Üzer, 2005 yılında başlatılan kömür projesi sonucunda Türkiye kömür rezervinin 4,5 milyar ton daha arttığını, ayrıca 1 milyar tonun üzerinde de yeni bor rezervi bulunduğunu bildirdi.
MTA'nın 3 yıldır kuraklık konusunda da çalışma yaptığını belirten Mehmet Üzer, bu çerçevede iç sulardaki tuzluluk oranlarının, denize kaçan suların araştırıldığını kaydetti.
Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Erol Timur da ilki 2008 yılında Cumhuriyet Üniversitesinde düzenlenen sempozyumun ikincisinin MTA tarafından düzenlenmesinden büyük bir onur duyduklarını söyledi.