Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu Tasarısının TBMM Adalet Komisyonundaki görüşmeleri sürüyor. MHP ve CHP'li üyeler yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını savundu.
Komisyon üyesi olmayan, ancak görüşmeye katılan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, görevlerini kötüye kullanma suçunu işleyen kamu görevlilerine ceza indirimi öngören yasa teklifi ve Anayasa değişikliği konusunda eleştirilerde bulundu.
Kart, kamuda ''Partizan yapılanmanın başladığını, devlet memurlarının, partinin, cemaatin memuru gibi davrandığını'' öne sürdü.
AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in, Atilla Kart'ın komisyon üyesi olmadığını ve konuyla ilgisi olmayan genel değerlendirmeler yaptığını belirtmesi üzerine tartışma çıktı.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, Ekmen'e ''Komisyonu ben yönetiyorum. Müdahale etmeyin'' uyarısında bulundu.
Sözlerini sürdüren Kart, 12 Eylül döneminde yapılamayanların mevcut iktidar döneminde yapıldığını iddia ederek, ''12 Eylül'ün başaramadığını yapan bir siyasi iktidar kimliğiyle karşı karşıyayız. Gelinen noktada 'benim yargıcım' sonucuna varılmıştır. HSYK Tasarısının özü budur'' görüşünü dile getirdi.
Kart, konuşurken bazı CHP ve AK Parti Milletvekilleri arasında tartışma sürdü.
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün'ün ''Sen partine bak'' sözlerine, CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner ''Sen kimsin, benim partime laf ediyorsun'' karşılığını verdi.
Başkan İyimaya, demokrasinin tahammül rejimi olduğunu, karşılıklı diyaloglarla parti ismi telaffuz etmenin doğru olmadığını belirterek, ''Bunu vaki olmamış sayıyorum'' sözleriyle tartışmaya müdahale etti.
Kart'ın değerlendirmeleri üzerine söz alan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kart'ın benzer değerlendirmeleri Anayasa değişiklik sürecinde de yaptığını, görüşlerinin yeni olmadığını söyledi. Halkın 12 Eylül'deki referandumda bu tür tartışmalara son verdiğini belirten Ergin, komisyonda görüşülenin, Anayasa değişikliğinin yansıtılmasından ibaret olduğunu ve ona uygun teşkilatlanmayı içerdiğini söyledi. Ergin, ''Hareket alanımız bellidir'' dedi.
-''ARTIK YARGI BAĞIMSIZLIĞINDAN SÖZ EDİLEMEZ''-
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, yaptıkları konuşmaların kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Bir tarikat lideri Amerika'dan 'ölülere bile evet oyu verdirirdim' dedi. Bunları düşünmek ve değerlendirmek lazım'' dedi.
Bakan Ergin'i Anayasa değişikliği sürecinde ''HSYK çalışmalarını askıya almakla'' eleştiren Dibek, ''Bana göre yaptıklarınız Anayasa suçuydu. Çünkü, böyle bir yetkiniz yoktu. Samimi olacağız, bunları konuşacağız'' diye konuştu.
Dibek, Bakanlık bürokratlarının HSYK üyeliğine seçildiğini dile getirerek, ''Nerede kürsü hakimleri? Adalet Bakanlığı olarak liste hazırladınız. Elden ele dolaştı. Hani hakim ve savcıların iradesine saygı gösterecektiniz. Her türlü baskıyı yaptınız. HSYK'nın yeni yapısından sonra artık yargı bağımsızlığından söz edilemez'' dedi.
MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, 12 Eylül Anayasası'nın, son yapılan Anayasa değişikliğinden daha demokratik bir ortamda oylandığını öne sürdü. Vatandaşların devlet kurumları tarafından tehdit edildiğini, bir valinin basının önünde 'evet' oyu çıktığı için vatandaşlara teşekkür ettiğini belirten Çobanoğlu, ''Anayasa değişiklikleriyle, yargının, yürütmenin emrine girdiği ayan beyan ortadadır. Bu noktaya gelindi'' diye konuştu.
HSYK seçimlerinde ''Bakanlık listesinin tulum çıkardığı'' görüşünü savunan Çobanoğlu, HSYK'nın ''hiç olmadığı kadar Adalet Bakanlığının emrine girdiğini'' söyledi.
-''SİSTEME İNANCIM SARSILDI''-
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, parlamentoya büyük umutlarla geldiğini, ancak yaşadıkları sonucunda ''sisteme inancının sarsıldığını'' ifade etti. Yalçın, muhalefet milletvekilleri tarafından verilen hiçbir yasa teklifinin komisyonda görüşülmeye değer bulunmadığını kaydetti.
Yalçın, ''İktidar sizin. İmkanlarınız geniş. Eğer bu mantıkla devam ederseniz, bu sistem içinde temsil edilmediğini düşünen insanları radikalleştirirsiniz'' diye konuştu.
Önceki HSYK'nın tek sesli olduğu yolunda eleştiriler yapıldığını anımsatan Yalçın, ''Hangi vicdanlı insan bu Kurul çok sesli oldu diyebilir?'' diye sordu.
Yalçın, adliyeye seçim sokulmasının çok yanlış olduğunun yapılan seçimlerde görüldüğünü ifade ederek, ''İnsanlar ideolojik yakınlıklarına göre dayanışma içine girmişse, o seçimden 'hayır' çıkmaz. Yargı içine fitne sokulmuştur. Seçilenlerin 'iktidarın hakimi' algısına neden olunmuştur. Resim budur. Artık hakkında verilen kararı beğenmeyen her insan 'iktidarı beğenmediğim için böyle oldu'' diyecektir. Toplumla yapılan savaşı kazanan olmamıştır. Siz de kazanamazsınız'' görüşünü dile getirdi.
Komisyondaki görüşmeler sürüyor.