Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan iki yıldan az cezası olan hükümlülerin, istenmesi halinde adliye ve belediyelerin ihtiyacı olan temizlik ve park bahçeler müdürlüklerinde sigortalı olarak çalıştırılabilecekleri açıklandı.
Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'ne ilave olarak geçen yıl yapılması düşünülen ancak ihalenin iptal edilmesinin ardından bir yıl gecikmeli olarak yapımına başlanan açık cezaevinin bir ay içinde hizmete açılacağını belirtti. 140 kişi kapasiteli, prefabrik açık cezaevinin, iç dekorasyon malzemelerinin Ceyhan ve Eskişehir cezaevlerinde yapıldığını kaydeden Yeldan, bunların tamamlanmasının ardından cezaevinin açılacağını bildirdi.
Cezaevini, suçluların ıslah edileceği ve toplumdan kopmadan yaşamasının sağlanacağı bir okul haline getirdiklerini anlatan Yeldan, şöyle konuştu:
''Açık cezaevinde iki yıldan az cezası bulunan mahkumlar kalacak. Sosyal hayata entegre edilecek bu insanlar, cezaevinde kalacakları süre içerisinde hem yeni bir meslek sahibi olacaklar, hem de maaş alıp sigortalanacaklar. Adliye içerisinde temizlik işlerinin yanı sıra Alanya ve belde belediyeler, ihtiyacı olan park bahçeler ve temizlik işleri çalışanlarını mahkumlardan temin edebilecek. Mahkum işçiler için daha düşük sigorta ücreti ve daha az maaş ödemesi yaptığı için belediye bütçesine de katkısı olacak.''
Cezaevi savcısı Ali Özdemir de, her sektörde çalışabilecek deneyimde personel ihtiyacının karşılanması için tutuklu ve hükümlülerin kendi istedikleri iş kollarında eğitim verilerek sertifikalı meslek sahibi yapıldığına dikkati çekti.
Özdemir, ''Yabancı dil bilen masör, tellak, kuaför, aşçı, yaşadığımız turizm bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan meslek mensupları. Sektördeki açığının büyük bölümünü cezaevindeki kurslarla karşılayıp meslek sahibi olanların yeniden suç işlemesinin önüne geçerek topluma, faydalı bireyler olarak dönmelerini sağlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü Sabri Karataş da, cezaevindeki iş atölyelerinde üretilen bakır, ağaç oymacılığı, su kabağından yapılan süs eşyalarının, yurdun dört bir köşesinde satıldığını ve sergilendiğini bildirdi.
Cezaevi ve mahkumların elde ettiği maddi gelirin yanı sıra Alanya'nın tanıtımını da yaptıklarını vurgulayan Karataş, açık cezaevinin faaliyete geçmesinin ardından, mahkumların tıpkı cezaevi dışındaki gibi yaşayacaklarını söyledi. Karataş, ''Mahkumların yaptıkları işin karşılığında aylık gelirleri ve sigortaları da olacak. Ayrıca, cezaevi etrafındaki yaklaşık 230 dönümlük boş arazide meyvecilik, örtü altı sebze üretimi ve hayvancılık da yapılacak'' dedi.