Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, mevsimsel bazı artışlar veya azalışlar olsa da 2010 yılı sonu enflasyonunda yüzde 7,5 olan hedefin tutacağına inandığını bildirdi.
TRT Haber'de canlı yayın konuğu olan Sanayi Bakanı Ergün, bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
Enflasyon rakamlarında mevsimsel veya dönemsel bazı artışlar ve azalışlar olabileceğine işaret eden Ergün, önemli olanın 2010 yılı toplamında enflasyonun ne olacağı ve hedeflere nasıl bir paralellik göstereceği olduğunu söyledi.
Okulların yeni açılmış olması, yeni sezon tekstil ürünlerinin piyasaya sürülmüş olması, kışa hazırlık, gıda fiyatlarındaki mevsimsel artışlar gibi nedenlerin enflasyon üzerinde önemli etkiler meydana getirdiğine dikkat çeken Ergün, özellikle tarımsal ürün fiyatlarının mevsimsel değişikliklere çok açık olduğunu kaydetti.
Ergün, ''Biz mesela tarımda maliyetleri düşürerek, fiyatları düşük tutma imkanına sahibiz. Ama bir don olduğu zaman, bir sel olduğu zaman, bir kuraklık olduğu zaman o fiyatları orada tutma imkanı olmayacaktır.
Bu tür etkilere çok açık bir alandır sebze-meyve fiyatları alanı. Dolayısıyla bu mevsimsel etkiler kısmen enflasyon rakamlarını aylık ve dönemsel olarak beklentilerin üzerine çıkartabiliyoruz, ama toplama bakmamız gerekiyor'' diye konuştu.
Sanayi Bakanı, ''Bazı dönemsel artışlar olabilir, fakat biz 2010 yılı sonu enflasyonunda yüzde 7,5'luk hedefin tutacağını düşünüyoruz. Büyük bir sapma olmayacaktır enflasyon hedefinde'' dedi.
''TÜRKİYE ENFLASYONLA MÜCADELEYİ ÇOK ÖNEMSİYOR''
Türkiye'nin enflasyonla mücadeleyi çok önemsediğini, Merkez Bankası para politikaları, maliye politikalarının hepsinin enflasyonla mücadeleyi esas alarak sürdürüldüğünü kaydeden Nihat Ergün, şöyle konuştu:
''Enflasyondan çok çektik yıllarca. Sabah başka fiyat, akşam başka fiyat... İnsanların cebindeki paranın enflasyon nedeniyle erimesi, bütün bunlar bizim ekonomimizde çok ciddi yapısal bozulmalara yol açtı.
Yani yüksek enflasyon bir ekonomi için en büyük hastalık ve mutlaka onun tedavi edilmesi lazım. Ekonominin başka rahatsızlıkları da olabilir, ama enflasyon ekonomide başlı başına bir rahatsızlıktır.
Yüksek enflasyon kronik hale gelirse ekonomi aktörlerinde ahlaki bozulmalara bile yol açıyor. Yani insanlar borcunu ödemiyorlar, enflasyon ayrı bir kazanç kapısı haline geliyor.
Vergi ödememe, kayıt dışılık...vs bütün bunların hepsini tahrik eden bir unsur olarak ekonominin içinde bulunuyor.
Dolayısıyla Türkiye'nin enflasyonla mücadele politikasını bırakması söz konusu değil. Enflasyonla mücadeleyi her zaman merkezde tutması lazım.''