TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, cezaevlerinin kalabalık olmasının, tutuklu sayısının fazla olmasından kaynaklandığını belirterek, kolay tutuklama kararı verilmesini eleştirdi.
Üskül, Hükümlü ve Hükümlü Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Şafak Soy'u kabul etti.
Soy, Üskül'e, 2005'te kurulan derneklerinin sorunlarına ilişkin bilgi verdi. Çalışmaları anlatan Soy, vasıfsız bir hükümlünün cezaevinde iş sahibi olması için meslek kursları düzenlediklerini kaydetti.
Şafak Soy, özel sektörün eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu ortadan kalkınca sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, ''Özel sektörde 35 bin 380 hükümlü çalışırken, yasa çıkınca 12 bini kapıya konuldu'' dedi.
Cezaevinde olup da eğitimlerini sürdürenlerin sayısının 25 bin 380 olduğunu belirten Soy, hükümlü ailelerinin sıkıntılarının da giderilmesi gerektiğini söyledi.
-''VAN CEZAEVİ MUTLAKA KAPATILMALI''-
Komisyon Başkanı Üskül de 3 yıldır yurtiçinde ve yurtdışında cezaevlerini incelediklerini belirtti.
Tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde üretici hale getirilmelerinin herkesin ortak temennisi olduğunu kaydeden Üskül, hiç bir mesleği olmayan hükümlülerin cezaevinde meslek sahibi olduklarını bildirdi.
Zafer Üskül, yeni yapılan cezaevlerinin fiziki koşullarının Avrupa'daki cezaevlerinden çok daha iyi olduğuna işaret ederek, şartları kötü olan cezaevlerinin kapatıldığını ifade etti.
Cezaevlerinin kalabalık olmasının, tutuklu sayısının fazla olmasından kaynaklandığını belirten Üskül, ''Tutuklu ve hükümlü sayısı yarı yarıya neredeyse. Bu kadar kolay tutuklama kararı verilince... Yaklaşık 60 bin tutuklu varsa yapacak da fazla bir şey yok. Yaratılacak yeni kapasite 9-10 bindir. Bunlar da eski cezaevlerinin yerine yapılanlar içindir'' diye konuştu.
Başkan Üskül, komisyon olarak cevaezlerinde yaptıkları incelemelerden söz ederken fiziki koşulları çok kötü olan Van Cezaevinin mutlaka kapatılması gerektiğine işaret etti. Cezaevinde kalırken öğrenim görenlerin sıkıntılarını bildiklerini belirten Üskül, ailelerin tutuklu ve hükümlülerin, bulundukları şehrin cezaevinde kalmalarını istediklerini, ancak fiziki kapasite yetersizliğinin nakilleri zorlaştırdığını bildirdi.
Yaşanan sorunlara rağmen cezaevlerinde geçmiş yıllara oranla büyük reformlar yapıldığını belirten Üskül, en önemli sorunlardan birisi olan sağlık sorununun çözümlendiğini ve cezaevlerinde hekim bulundurulmaya başlandığını kaydetti. Zafer Üskül, hekim bulundurmanın da ötesinde, cezaevi kampüslerinde hastane kurulması gerektiğini vurguladı.
Üskül, cezaevinde ana dilinde konuşma konusunda rahatlama sağlandığını ifade etti.
-''CEZANIN TAMAMINI ÇEKTİĞİ HALDE TAHLİYE OLAMIYOR''-
Üskül, hükmen tutukluların sorunlarına da işaret etti. Bu konuda komisyonlarına çok şikayet geldiğini, dosyalarının 3-4 yıl Yargıtay'da beklediğinden yakınanlar olhduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Bu insanlar dosyaları Yargıtay'da beklediği için şartla salıverme ve açık cezaevine geçme hakkından yararlanamıyorlar. Bazıları verilen cezanın tamamını çektiği halde tahliye olamıyorlar. Ama bu konular yargı ile ilgili olduğu için komisyonumuz müdahale edemiyor. Bizim Yargıtay'a talimat verecek halimiz yok. Bağımsız yargıya Meclisin bir organı olarak müdahale edemeyiz. Ama kamuoyuna bu sorunun varlığını da iletmek gerekiyor.''