Eskişehir'de iki arkadaşın yangına, depreme ve neme dayanıklı, mantolama ve tuğlaya göre daha düşük maliyetli ve daha fazla yalıtım sağlayan İzoduo buluşu, inşaatlarda tuğlanın tahtını sarsıp devrim yapacak…
Hakan GÖKSEL"in haberi
Eskişehir"de iki çocukluk arkadaşı inşaatta devrim yaratacak bir buluşa imza attı. Güzel sanatlar mezunu Fikret Dönmez ile doktor Hüseyin Lüleci mesleki alanlarıyla pek ilgisi olmayan ama inşaat yapımında çığır açacak İzoduo ismini verdikleri ve inşaatlarda tuğla kullanımını tarihe karıştıracak yapı malzemesi üretti.
Eskişehir"de 1992 yılında kurulan ANDGRUP" un son iştiraki ANDBLOK, İzoduo"nun üretimine 3 yıl önce başlamış. 2,5 yıl patent alımı süren ürün TSE onaylı, Türk patentli ve üniversitelerde teste tabi tutulmuş.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi"nin katkıları ile üretilen İzoduo Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"ndan poz numarası gibi gerekli onaylar alınmış olarak 6 aydır tam patentli ve izinli üretiyor.
Türkiye"de her yıl ısı kaybından dolayı 5-7 milyar dolar boşa gidiyor. Tuğla ve mantolama sistemini tek üründe çözen İzoduo ısı kaybı sorununu yüzde 70 çözüyor.
Hem bina dışında kaplama malzemesi olarak hem de bina içerisinde oda bölmelerinde kullanılabilen İzoduo ısı ve ses yalıtımı sağlayan bir yapı malzemesi.
Depreme dayanıklılık konusunda da ezber bozacak malzeme testlerde de tam not alıyor. Tuğladan 3 kat daha sert olmasına rağmen tuğlaya göre daha hafif.
Su üzerinde yüzebilen malzemenin tuğla gibi nem geçirme özelliği de yok rutubete izin vermiyor.
Malzemenin diğer bir özelliği de yanmıyor olması. Malzeme bina maliyetlerinde yüzde 20, tuğla maliyetlerinden yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Normal mantolamaya göre yüzde 250 daha fazla izolasyon sağlıyor.
ISI KAYBINI YÜZDE 70 ÇÖZÜYOR
AND Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Lüleci, yüzde yüz yerli ürün olarak ürettikleri İzoduo"nun bina kaplama malzemesi olduğunu buna ek olarak da bina içerisinde kullanılabileceğini de söylüyor.
Esas uğraşı alanlarının sıcağa ve soğuğa karşı yalıtım olduğunu söyleyen Lüleci, en kolay enerjinin tasarruf edilmiş enerji olduğuna vurgu yapıyor.
Türkiye"nin ısı kaybı konusunda resmi kaynaklara göre her yıl sadece doğalgazdan 7 milyar doları havaya savurduğunu anlatan Lüleci, bu yıl yeni binalarla bu rakamın 7 milyarı da geçeceğini hatırlatıyor.
MANTOLAMADAN DAHA UCUZ DAHA UZUN ÖMÜRLÜ
Isı kaybını binanın dışını İzoduo ile kaplayarak yüzde 70 çözdüklerini ifade eden Lüleci bu yöntemin mantolama olmadığı bilgisini veriyor.
Mantolama yapılırken binanın dış yüzeyinin strafor ile kaplanıp üzerine file yerleştirilip sıva yapılarak gerçekleştiğini anlatan Lüleci, mantolamanın yaklaşık 10 yıl ömrü olduğunu ve 10 yıl sonra değişmesi gerektiğini belirtiyor.
Lüleci, mantolama da ikinci bir maliyet ve atık probleminin söz konusu olduğunu, İzoduo"nun bu sorunu da ortadan kaldırdığını anlatıyor.
ÖRÜLMESİ DAHA KOLAY İŞÇİ İÇİN DE KOLAYLIK
İnşaat yapımı sırasında bir işçinin günde 25 metrekare duvar ördüğü bilgisini veren Lüleci, İzoduo (çift izolasyon) adını verdikleri ürün işçinin bir günde 50 metrekare örebileceğini ve işlerin daha hızlı biteceğini bildiriyor
TUĞLADAN HAFİF VE 3 KAT DAHA FAZLA DAYANIKLI
İzoduo"nun hızlı, hafif ve sağlam bir ürün olduğunun altını çizen Lüleci, ürünün hafifliğinin bir duvar ağırlığının yaklaşık yarısı olduğunu, gaz betondan daha hafif olduğunu ama tuğladan 3 kat daha sert olduğunu söylüyor.
YÜZDE 100 ÇEVRECİ
İzoduo"nun son derece çevreci olduğunu söyleyen Lüleci, yapımında tuğla fabrikaları gibi tarım toprağı kullanılmadığının altını çiziyor.
Lüleci bütün tuğla fabrikalarının domates, biberin vb sebzelerin üretildiği kırmızı toprağı alıp pişirip kullanıldığını, aynı işlemin kiremit üretiminde de yapıldığını belirterek, İzoduo üretiminde toprağın kullanılmadığını, dünyadaki rezervlerinin yüzde 65"i Türkiye"de olan "pomza taşı"nı kullandıklarını anlatıyor.
Bu yöntemle taşın ekonomiye de kazandırıldığını söyleyen Lüleci bunu çok önemsediklerini belirtiyor.
HER BOY VE ŞEKİLDE ÜRETİLEBİLİYOR
İzoduo"nun yalnız Türkiye değil dünya patentinin ellerinde olduğunu bildiren Lüleci, üretim yöntemlerinin yalnızca kendilerine ait olduğunu, benzer bir üretimin olmadığının altını çiziyor.
Ürünün büyük bloklar halinde döküldüğünü çok düzgün bir biçimde kesilerek piyasa sunduklarını açıklıyor.
Lüleci, parçaların küçükten büyüğe değil büyükten küçüğe işlendiğini ve istenilen ebatta üretim yapılabildiği bilgisini veriyor.
TUĞLA TARİH OLUYOR
İçi straforlu dağılmayan ve iki taş tarafından sıkıca tutulan İzoduo duvarlarda olduğu gibi köşelerde kullanılacak şekilde de yer alıyor.
Ürünün tuğlaya tamamen alternatif olduğunu söyleyen Lüleci İzoduo kullanıldığında tuğlaya ihtiyaç olmadığını açıklıyor.
Lüleci testere ya da makine ile de kesilebildiğini kesim işleminin duvarlarda herhangi bir kayba neden olmadığını anlatıyor.
Kolonların dışında da kolonları dökerken de İzoduo kullanılabiliyor.
Kalıp yaparken kalıbın içerisinde de straforun yerleştirilebileceğini anlatan Lüleci, kalıp söküldüğü zaman ürünün yapışık olarak kaldığını anlatıyor. Duvar örerken İzoduolar çimentolu yapıştırıcı ile örülüyor...
YALNIZ YALITIM ARACI DEĞİL İNŞAATTA DEVRİM
Ürünün yalnızca yalıtım gibi de algılanmamasını istediklerini belirten Lüleci tamamen yeni bir inşaat tekniği olduğuna vurgu yapıyor.Lüleci ürünün inşaat süresini de hızlandırdığı bilgisini de veriyor.
Lüleci, Fuarlarda ürünü tanıtırken İzoduo"yu akvaryumda da sergilediklerini ve sudan hafif yapısı ve su geçirmemesi nedeniyle suda yüzdüğünü belirtiyor.
MANTOLAMADAN YÜZDE 250 DAHA ETKİLİ
İzoduo"nun pomza taşı, çimento, pomza tozu ve özel bir yapıştırıcı ile yapıldığını bilgisini veren Lüleci normal bir tuğlaya göre maliyetin yüzde 30 daha ucuz olduğu, normal mantolamaya göre yüzde 250 daha fazla izolasyon sağladığını iddia ediyor.
Türkiye"de daha önce ertelenen fakat 1 Ocak 2011"de yürürlüğe girecek binalarda izolasyon mecburiyetini hatırlatan Lüleci artık binaların yalnız duvarı örmek ve sıvamakla bitmeyeceğini hatırlatıyor.
YANGINA DEPREME DAYANIKLI NEM KAPMIYOR
İzoduo"nun yangına ve depreme karşı dirençli olduğu, yanmazlık başta olmak üzere TSE onaylı birçok testen geçtiğini belgeliyor.
Lüleci yaptıkları teste İzoduo'nun ilginç bir özelliğinden bahsediyor. Deprem sırasında straforların etrafındaki taşlardan kopmadığını, deprem testlerinde yamulduğunu, kırıldığını ama dökülmediğini ve tıpkı otomobil camı gibi kırılsa da dağılmadığı bilgisini veriyor.
Lüleci, tuğlanın nemi emmesine rağmen İzoduo"nun içerisine hiçbir şekilde nem almadığını binaları nemden koruduğunu söylüyor.
ATIĞI YOK YÜZDE YÜZ GERİ DÖNÜŞÜMLÜ
Son derece çevreci bir ürün olduğunu ifade eden Lüleci İzoduo"nun yüzde 100 geri dönüşümlü olduğunu, üretilirken ve üretimi bittikten sonra hiçbir şekilde atık olmadığının altını çiziyor.
İzoduo"nun ömrünün bina ile bir olduğunu bildiren Lüleci, bina durdukça İzoduo"nun da duracağını bina yıkılına kadar malzemenin kendisini muhafaza ettiğini söylüyor.
Çevre konusunun öneminin 10 yıl sonra daha iyi anlaşılacağını öngören Lüleci büyük binaların 10 yıl sonra parça parça döküleceğini ve gelecekte atık sorununun ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkacağını iddia ediyor.
Aslında çevre konusunun çok ciddi bir sorun olduğunu fakat önemsenmediğini düşünülmediğini anlatıyor.
Binaların makyajlandığını süslendiğini ve buna ciddi paralar harcandığını anlatan Lüleci, mantolama maliyetinin İzoduo"nun maliyetinden daha pahalı olduğunu hesaplarla ortaya koyuyor.
BİNA MALİYETİNİ YÜZDE 20 TUĞLA MALİYETİNİ YÜZDE 30 DÜŞÜRÜYOR
Statik hesaplar İzoduo ile yapıldığında, tuğladan daha hafif olması nedeniyle, çimento, demir, duvarda bina maliyetinde yüzde 20, tuğla maliyetinde yüzde 30 daha karlı olduğunu ortaya koyan Lüleci, binaların yapım süresinde mantoloma ve yalıtım gibi sorunları hallettiği için inşaatların daha kısa sürede tamamlandığını ortaya koyuyor.
Evlere duvarlara bir şeyler monte ederken alçıların dökülüp, tuğlaların kırılabildiğini söyleyen Lüleci İzoduo ile örülen duvara dübel olmadan vidanın da kolaycı takılabileceği bilgisini veriyor.
YURTDIŞINDAN YOĞUN TALEP VAR
İzoduo Türkiye"nin her bölgesinde özellikle büyükşehirlerde 10 bayisi var. Üretim kapasitelerinin 5 kat artmasını beklediklerini söyleyen Lüleci 3 kat artışa hazır olduklarını söyledi.
Mevcut fabrikada 50 kişiyi istihdam ettiklerini ve Mart ayından ikinci fabrikayı kuracakları bilgisini veren Lüleci ürüne yurt dışından da yoğun talep olduğunun altını çiziyor.