Yurt dışındaki yatırım stoku 22.3 milyar $   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-02-2010 (21:21)   Son Mesaj: 11-02-2010 (21:21)    Cevap: 0    Gösterim: 564  

    11-02-2010

    Yurt dışındaki yatırım stoku 22.3 milyar $

    Yurt dışındaki yatırım stoku 22.3 milyar $


    Türk yatırımcılar tarafından yurdışında yapılan yatırımların stoku 2009 yılı sonu itibarıyla 22 milyar 336 milyon doları aştı.

    Söz konusu stok içerisinde ödenmiş sermaye ve sermayeye eklenen değerlerin toplamı 19 milyar 743 milyon dolar civarında gerçekleşti. Borç pozisyonunun değeri ise 2 milyar 593 milyon dolar oldu.
    Hazine Müsteşarlığı, IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilen doğrudan yabancı yatırım tanımlarına uygun olarak hazırlanan, 2009 Yılı Yurt dışı Doğrudan Yatırım Raporu"nu yayımladı. Türkiye"de yerleşik kişilerce yurt dışında yapılan doğrudan yatırımların stok değerine yer verilen Rapora göre 2009 yılı sonu itibarıyla Türk yatırımcılar tarafından yurt dışında yapılan doğrudan yatırımların stok değeri 22 milyar 336.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu stok içerisinde ödenmiş sermaye ve sermayeye eklenen değerlerin toplamı 19 milyar 743.5 milyon dolar civarında gerçekleşti. Borç pozisyonunun değeri ise 2 milyar 593.3 milyon dolar düzeyine ulaştı.

    -İLK SIRADA HOLLANDA YER ALDI-

    Yurtdışı doğrudan yatırım stokunun yalnızca özkaynaklar açısında ülkeler itibarıyla dağılımına

    bakıldığında, ilk sırayı Hollanda aldı. Bu ülkeyi Azerbaycan, Malta, Lüksemburg ve Almanya takip etti. Hollanda"da özellikle bankacılık ve finans sektöründe yapılan yatırımlar etkili oldu.

    -AZERBAYCAN ENERJİ YATIRIMLARIYLA DİKKAT ÇEKTİ-

    Azerbaycan ise enerji yatırımları ile ön plana çıktı. Hollanda, Lüksemburg, Malta gibi ülkeler özellikle vergi avantajları nedeniyle özel amaçlı holding şirketlerinin kurulduğu ülkeler olup, buralarda kurulan holding şirketleri tarafından diğer ülkelere yapılan yatırımlar yönlendirildi.

    -DOĞRUDAN YATIRIM STOKUNDA EN YÜKSEK PAY FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİNİN-

    2009 yılı yurtdışı doğrudan yatırım stokunun sektörler itibarıyla dağılımına bakıldığında, en yüksek payı "finans ve sigorta faaliyetleri" başlıklı sektör aldı. Bunda, özellikle Türkiye"de bulunan bankaların yurtdışında kurdukları bankalar ve banka şubeleri ile büyük sermaye gruplarının oluşturduğu finansal holding şirketleri etkili oldu. Finans ve sigorta faaliyetlerini, madencilik ve taş ocakçılığı, bilgi ve iletişim, imalat ve ticaret sektörleri takip etti.

    -YURDA GETİRİLEN KAR 1.4 MİLYAR DOLAR-

    Türk yatırımcılar tarafından yurtdışında oluşturulan iştirak ve şubelerinin faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri karlar önemli büyüklüklere ulaşarak, 2009 yılında 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yurda getirilen karlar içinde 384.1 milyon dolarla Azerbaycan ilk sırada yer aldı. Onu 375.9 milyon dolarla malta, 96.3 milyon dolarla Lüksemburg, 95 milyon dolarla Hollanda, 87.4 milyon dolarla İran, 77.7 milyon dolar Rusya Federasyonu, 72.8 milyon dolarla Kazakistan, 65.2 milyon dolarla Cayman Adaları izledi.

    -YURTDIŞINDAKİ YATIRIMLARIN YÜZDE 75"İ YENİ ŞİRKET OLARAK KURULDU-

    Şirket sayısı itibariyle bakıldığında yurtdışında yapılan yatırımların yüzde 75"inin yeni şirket olarak kurulduğu görüldü. Var olan bir şirkete, iştirake ortaklık yüzde 22 düzeyinde seyrederken, joint venture (yabancı ve yerli firmanın ortak girişimi) olarak yapılan yatırımların payının yüzde 3 olduğu belirlendi.

    -YURTDIŞINDA YATIRIM YAPILMASINDA EN ÖNEMLİ ETKEN PAZAR ÇEŞİTLENDİRME-

    Yatırım yapılma saik ve beklentilerine bakıldığında ise en önemli etkenin pazar çeşitlendirme istediği olduğu dikkat çekti. Beklentiler içinde pazar çeşitlendirmenin payı yüzde 47 oldu. Diğer taraftan, finansman maliyetlerinin düşük olması yüzde 17 pay alırken, tarife ve kota gibi engellerden kaçınma isteği gibi unsurların da yüzde 8 oranında belirleyici olduğu görüldü.

    -KARŞILAŞILAN SORUNLARIN EN ÖNEMLİSİ BÜROKRASİ VE KIRTASİYECİLİK-

    Yatırım yapılan ülkelerde karşılaşılan sorunların en önemlisinin yüzde 30 pay ile bürokrasi ve kırtasiyecilik olduğu belirlendi. Hukuk sistemindeki yetersizlikler yüzde sorunların yüzde 18"ini, nitelikli işgücü yetersizliği yüzde 14"ünü, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık yüzde 13"ünü oluşturdu.




    Yurt dışındaki yatırım stoku 22.3 milyar $ Yorumları