TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Sayıştayın 2011 yılı bütçeleri kabul edildi.
Sayıştay Başkanı Recai Karayel, Sayıştayda, Meclise sunulmaya hazır olup, bekletilen, gönderilmeyen herhangi bir performans denetim raporunun bulunmadığını belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Sayıştayın 2011 yılı bütçeleri kabul edildi.
Karayel, bütçelerin onaylanmasından önce milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Recai Karayel, TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri başlayan Sayıştay Kanunu Teklifi Meclise sunulduğunda, teklifin Sayıştay Başkanlığının sitesinde yayımlanarak, üyelerin bilgisine sunulduğunu anlattı. Sayıştay Genel Kurulunun, teklif henüz Mecliste görüşülmeden 15 Şubat 2010'da görüşlerini TBMM'ye sunduğunu ifade eden Karayel, ''Sayıştay Genel Kurulunun görüşü dışında, ayrıca bir görüş bildirme ve konuşma ihtiyacı doğmamıştır'' dedi.
Sayıştayın, Başkanı, üyeleri, denetçileri ve Genel Kurulu ile bir bütün olduğunu ifade eden Karayel, Sayıştay Başkanının aynı zamanda Genel Kurulun da başkanı olduğunu kaydetti.
TBMM Genel Kurulunda Sayıştay Kanun Teklifinde verilen önergeyle, performans denetimi tanımının değiştirilmesiyle ilgili Sayıştayın tavrının sorulması üzerine Karayel, ''Sayıştay Genel Kurulunun görüşü, uluslararası standartlar ya da komisyondan çıkan teklifteki tanımın, tarafımızdan uygun olduğunu, her sorana aktardık. Vekillerimizden herhangi biri, Sayıştay Başkanı olarak ağzımdan, Başkanlığımdan buna aykırı bir ifade duyduğunu söylerse özür dilerim. Sayıştay olarak isteğimiz, komisyondan çıkan teklif, uluslararası standartlar, Sayıştay Genel Kurulunun görüşü'' karşılığını verdi.
-''MASAMDA BEKLETİLEN RAPOR YOK''-
Sayıştaya 1996'da performans denetimi yapma yetkisi verildiğine işaret eden Karayel, bugüne kadar denetim çalışması tamamlanan raporlardan 13'ünün TBMM'ye sunulduğunu bildirdi.
Karayel, tamamlandığında TBMM'ye sunulması hedeflenen raporları da sıralayarak, yeni başlayacak performans denetim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Karayel, bunların vergi denetiminin ön çalışması, yeşil kart uygulaması, üniversite gayrimenkullerinin yönetimi, sismik riskin azaltılması projesi olduğunu söyledi.
Performans denetiminin belli bir süreci içerdiğini, performans denetimi, raporlanmasının, teknik ve doğası gereği uzun sürdüğünü kaydeden Karayel, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Performans denetim ve raporlamasının ne kadar sürede bitirileceğine dair bir düzenleme yok. Sayıştay, performans denetimi ve raporlarının, güvenilir ve doğru olmasına önem vermektedir. Performans denetimi ve raporlamasının süresinin kısa olması veya uzaması, herhangi bir kamu menfaatinin zedelenmesine yol açmamaktadır. Başkanlığımızın herhangi bir gerekçeyle performans denetimi raporlamasını geciktirmesi düşüncesi bulunmaktadır. Şu anda Sayıştayda, Meclise sunulmaya hazır olup, bekletilen, Meclise gönderilmeyen herhangi bir performans denetim raporu bulunmamaktadır. Herhangi bir vekil, şahıs Sayıştaydan, benden yazılı, sözlü performans denetimiyle ilgili bilgi sormadığı halde bu tür bilgiler, yöntem bakımından bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Makamımda, masamda bekletilen ya da bana ulaşan herhangi bir rapor yok.''
-''3 RAPOR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR''-
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ise Devlet Denetleme Kurulunun raporlarına ilişkin soruyu yanıtlarken, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde 21 raporun tamamlandığını, 3 rapor üzerinde çalışmanın sürdüğünü bildirdi.
İsen, Gül'ün bugüne kadar 3 kanunu, 10 Bakanlar Kurulu Kararnamesini, 6 müşterek kararnameyi uygun görmeyerek iade ettiğini kaydetti.