'Kamu borçlarına affa nihai şekli veriliyor'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-01-2010 (14:21)   Son Mesaj: 11-01-2010 (14:21)    Cevap: 0    Gösterim: 570  

    11-01-2010

    'Kamu borçlarına affa nihai şekli veriliyor'

    'Kamu borçlarına affa nihai şekli veriliyor'


    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ile görüşmesinin ardından basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kamu alacaklarının yapılandırılmasında son geldiğini bildirdi.

    '(Kamu alacaklarının yapılandırılması) Tasarıya şu anda nihai şekli veriliyor. Matrah artımı dahil olmak üzere bazı hususlar gündeme geldi'' dedi.
    Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Şimşek, Türkiye'nin küresel kriz döneminde önemli bir stres testinden büyük başarıyla geçtiğini, bunun da Türkiye'nin dünyada yeniden çok farklı bir şekilde algılanmasını sağladığını, bu durumun Türkiye'nin varlıklarının uluslararası piyasalarda fiyatlanmasına da yansıdığını ifade etti.

    Türkiye için önemli olanın AB ile arayı her anlamda sürekli bir şekilde kapatmak olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

    ''Gerek temel hak ve özgürlükler gerek demokrasimizin standartları gerek kişi başına milli gelir ve gerekse mevzuat açısından AB ile sürekli uyum ve bu uyumun beraberinde getirdiği bir yakınsama süreci. Türkiye şu anda bu süreçte. Bu süreç ne kadar hızlı olursa o kadar iyi olur.

    Hakikaten bu kriz sonrası dönemde bunun çok açık bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz ve o açıdan da Avrupa'da Türkiye'ye ilişkin algılarında zamanla ben değişeceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye'ye ilişkin algılar geçmişe dayanıyor.

    Almanya'ya 60'lı, 70'li yıllarda giden vatandaşlarımızın oradaki pozisyonuna veya Türkiye'nin geçmişteki yaşadığı sıkıntılara, iniş çıkışlara dayanıyor.

    Ama bu kriz sonrası dönemde böylesine büyük bir krize rağmen Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olması...Bizim herhalde Maastricht kriterlerini gelecek sene özellikle bütçe açığı ve borç stokunda tutturacağız.

    Muhtemelen birkaç yıl içinde faiz ve enflasyona ilişkin kriterleri de tutturacağımıza inanıyorum. Çünkü onlara da çok yakınlaştık. Türkiye o anlamda iyi bir konumda.''

    KAMU ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI

    Maliye Bakanı, çok geniş kapsamlı bir kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin tasarıya şu anda nihai şeklinin verildiğini ifade ederek, ''Matrah artımı dahil olmak üzere bazı hususlar gündeme geldi. Ancak bir tasarı nihai şeklini almadan son kararlar verilmeden bu yönde bağlayıcı bir ifadede, açıklamada bulunmak istemiyorum'' dedi.

    Şu an tasarıya nihai şekli verilmediğini ve bu konuya bir kaç kez ilgili bakanlar düzeyinde baktıklarını, Başbakana arz ettiklerini bildiren Şimşek, ''Birkaç husus var o konularda nihai şekli verildikten sonra biz size gereken açıklamayı yaparız'' diye konuştu.

    *******

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye'nin kendi evini düzene koydukça, reformları uygulamaya koydukça, Avrupa Birliği (AB) tarafından çok daha olumlu bir şekilde karşılanacağı ve sonunda tam üyelik konusunda arzuladığı hedeflere ulaşacağı kanısındayım'' dedi.

    Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ile makamında bir süre görüştü. Görüşmenin ardından her iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

    Maliye Bakanı Şimşek, burada yaptığı açıklamada, Lüksemburg'un alan ve nüfus olarak küçük olmasına rağmen çok önemli bir ülke olduğunu ifade ederek, AB'nin kurucu üyelerinden ve finans alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Lüksemburg'un yatırım fonları açısından da ABD'den sonra dünyada en büyük ikinci ülke olduğunu söyledi.

    Bu açıdan Türkiye'nin Lüksemburg'dan öğreneceği çok şey bulunduğunu ifade eden Şimşek, işbirliği yapılması halinde iki ülkenin uzun vadede refah seviyesini daha da artıracağını, ortaklığı güçlendireceğini kaydetti.

    Önümüzdeki yıl Lüksemburg'dan bir ticari heyetin Türkiye'ye geleceğini bildiren Şimşek, bu ziyaretin iki ülke arasında birçok alanda özellikle ticaretin ve yatırımların geliştirilmesi konusunda önemli bir adım olacağını belirtti.

    Lüksemburg'un Türkiye'nin AB üyeliğine bakış açısının da yapıcı olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

    ''Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. AB bizim için çok önemli bir değişim, dönüşüm sürecidir. Halkımız bu değişim ve dönüşümden büyük yararlar sağlamıştır. Biz her halükarda AB'ye giriş için gerekli olan koşulları, reformları yerine getireceğiz. Çünkü bu ülkemizin yararına. Ama tabi ki AB'nin bu konudaki desteği de çok önemlidir. Bu sürecin iyi işlemesi açısından AB'nin tutumu çok önemlidir. Ben Türkiye kendi evini düzene koydukça, reformları uygulamaya koydukça, ortaya çok iyi bir performans koydukça AB tarafından çok daha olumlu bir şekilde karşılanacağı kanısındayım ve sonunda Türkiye'nin tam üyelik konusunda arzuladığı hedeflere ulaşacağı kanısındayım.''

    LÜKSEMBURG MALİYE BAKANI FRIEDEN

    Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden de NATO, OECD, IMF gibi uluslararası örgütler nezdinde Türkiye'yi iyi tanıdıklarını, ikili ilişkilerle de ülkeyi daha yakından tanımak için fırsat bulduklarını söyledi.

    Bundan iki yıl önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve son ziyareti ile Türkiye'de değişim ve dönüşümü gözleme fırsatı bulduğunu anlatan Frieden, ''Türkiye ekonomisinin ne derece güçlü olduğunu, ne derece hızlı büyüdüğüne kendi gözlerimle şahit oldum. G-20'de de Türkiye'nin son derece önemli bir aktör haline geldiğini gözlemledim. Türkiye'de demokrasiyi güçlendiren son derece önemli büyük reformlar yapıldığını görmüş oldum''diye konuştu.

    Lüksemburg'un Avrupa Birliğinin kurucu ülkelerinden biri olduğunu, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Yatırım Bankası gibi son derece önemli kuruluşlara ev sahipliği yaptığını belirten Freiden, AB içinde bulunan tüm temel hakların aynı zamanda Türk kültüründe, Türk geleneklerinde de bulunduğuna inandığını söyledi.

    ''MÜZAKERELER HIZLANDIRILMALI''

    Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine de değinen Frieden, ''Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleri muhakkak hızlandırılmalıdır. Müzakere süreci çerçevesinde her iki taraf da bu konuyu ciddiyetle ele almalıdır. Özellikle bloke edilmiş olan bir takım fasıllarda da müzakereler başlamalıdır'' dedi

    Bugünün Avrupa Birliğinin bundan 20 yıl öncesinin Avrupa Birliği olmadığını ifade eden Frieden, bugünkü AB'nin son derece büyük bir pazar ve uluslararası ilişkiler alanında önemli bir aktör olduğunu söyledi.

    Avrupa Birliği'nin Türkiye ile hem ekonomik hem de politik anlamda daha büyük bir aktör haline geleceğine dikkati çeken Frieden, kendilerinin karşılarında AB değerlerini paylaşan bir Türkiye görmek istediklerini, bunun kendilerini daha ileriye götüreceğini ifade etti.

    TÜRKİYE'DE LÜKSEMBURG BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇILACAK

    Lüksemburg'un uluslarası finansal hizmetler açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğuna, uydu ve televizyon yayıncılığı açısından da son derece ileri bir noktada bulunulduğuna işaret eden Frieden, bu nedenle iki ülkenin ekonomik ve mali hizmetler sektöründe işbirliği çalışmalarını daha da güçlendirmeyi kararlaştırdıklarını bildirdi.

    Aynı zamanda siyasi düzeyde de ilişkileri güçlendirme kararı aldıklarını belirten Frieden, Lüksemburg'un Türkiye'de bir büyükelçilik açmayı kararlaştırdığını ve bundan sonra Türkiye'de doğrudan ikamet eden bir büyükelçilerinin bulunacağını bildirdi.

    SORULAR

    Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Frieden, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere nasıl baktıklarının sorulması üzerine, Türkiye'nin yüksek büyüme oranlarından son derece etkilendiklerini söyledi.

    Gaziantep gezisi sırasında Türk ekonomisinin ne kadar dinamik bir yapıya sahip olduğunu ve Ortadoğu pazarlarına yapılan ihracatın ne derece büyük oranlarına ulaştığını gördüğünü anlatan Konuk Bakan, Türkiye'nin Avrupa pazarı ve Avro bölgesi için son derece önemli ve ilginç bir pazar olmaya devam edeceğini ifade etti.

    ''MÜZAKERELERİN EN KISA ZAMANDA SONUÇLANDIRILMASINI DİLİYORUZ''

    Bir gazetecinin Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin oldukça uzadığının belirtmesi üzerine Frieden, şunları kaydetti:

    ''Türkiye, müzakere sürecinin hızından memnun değil. Avrupa Birliği'ndeki insanlar Birliğin genişlemesine karşı olumlu düşünceler içerisinde değiller. Bu sadece Türkiye ile ilgili bir durum değil, aynı durum Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsama alarak genişlerken de söz konusu.

    Bundan 5 yıl önce Türkiye ile müzakereleri açtığımızda Türkiye'de siyasi, ekonomik istikrarın sağlanması üzerinden başlamıştık ve bundan sonra da son derece yapıcı bir yaklaşımla bu müzakereleri hızlandırılarak, işimizi de ciddi bir şekilde yaparak, en kısa zamanda sonuçlandırılması en büyük dileğimiz.

    Bu bağlamda temel haklar AB'nin en temel değeridir ve müzakere edilemez. Bu haklar genel itibariyle kadınlara eşitlik, din özgürlüğü aynı zamanda hukukun üstünlüğü ilkelerini kapsayan ilkelerden oluşur.

    AB ile Türkiye arasında sürdürülecek olan yapıcı müzakerelerin Türkiye'de zaten var olan hukuk devletini aynı zamanda kadınlar için, din özgürlüğü gibi bir çok hakkı daha da güçlendireceğine inanıyoruz.

    İnanıyorum ki müzakerelerin sonuçlandırılması siyasi açıdan köktenciliği kaldıracak en büyük etkendir. Türkiye'nin hoşgörülü bir demokrasi ülkesi olduğunu düşünüyorum, bu sebeple Avrupa Birliği'nin bir parçasıdır.''




    'Kamu borçlarına affa nihai şekli veriliyor' Yorumları