Patlama bölgesini inceleyen İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, ilk izleniminin canlı bomba olduğunu söyledi. Üzerinde patlayısı bulunan kişi polis aracına girmeye çalışmış. Yeni bir bomba ihtimali Taksim'i yeniden hareketlendirdi.
Çapkın, ''Polis aracına girmeye çalışmış, giremeyince polis aracının yanında patlatmış'' dedi.
Çapkın, saldırıyı gerçekleştiren kişi olduğunu tahmin ettiği kişinin erkek olduğunu belirtti. Çapkın sözkonusu kişinin görüntülerde yerde yatan kişi olduğu ve öldüğünü de belirtti.
Çapkın, 10'u polis olmak üzere 22 yaralı olduğunu söyledi. Yaralılardan 2'sinin durumu ağır. Çapkın ayrıca canlı bombanın bir polis otosuna girmeye çalışırken infilak ettiğini de sözlerine ekledi.
Emniyet Müdürü Çapkın, Taksim Meydanı ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki incelemelerinin ardından, yaralı 2 Çevik Kuvvet polisinin tedavi altına alındığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi.
PATLAMADA, 10'U POLİS MEMURU 22 KİŞİ YARALANDI, ''CANLI BOMBA'' OLDUĞU BİLDİRİLEN BİR KİŞİ DE HAYATINI KAYBETTİ
Taksim Meydanı'nda, Çevik Kuvvet polis noktası yakınında meydana gelen patlamada, 10'u polis memuru 22 kişi yaralandı. Patlama sonucu, ''canlı bomba'' olduğu bildirilen bir kişi de hayatını kaybetti.
Taksim Meydanı'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı polislerin bulunduğu noktaya, saat 10.30 sıralarında gelen ve ''canlı bomba'' olduğu bildirilen bir kişi üzerindeki patlayıcıları patlattı.
Patlama sonucu, 10'u polis memuru 22 kişi yaralanırken, eylemi gerçekleştirmek isteyen kişi de olay yerinde hayatını kaybetti. Patlama sonucu, çevik kuvvet aracı ile çevresindeki emniyet araçlarında, binalarda da hasar meydana geldi.
Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Taksim, Şişli Etfal, Haseki, Haydarpaşa Numune ve Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
Yaralıların kan ihtiyacı için yapılan duyuruların ardından hastanelere, emniyet mensupları ve vatandaşlar akın etti.
Patlamanın ardından, olayın meydana geldiği Taksim Meydanı güvenlik şeridi altına alınarak, inceleme başlatılırken, buraya çıkan cadde ve sokaklar da yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Otobüs duraklarındaki otobüsler boşaltılıp, vatandaşlar ve basın mensupları güvenlik şeridi dışarısına çıkarıldı.
Bu arada, inceleme sırasında patlamamış bir kaç bomba daha bulundu.
-VALİ MUTLU VE EMNİYET MÜDÜRÜ ÇAPKIN, İNCELEMELERDE BULUNDU-
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vatan Caddesi'ndeki Cumhuriyet kutlaması töreninin ardından patlamaya ilişkin basın mensuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:
''Eylemi gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum ve lanetliyorum. Bir erkek eylemci kendini de imha etmek suretiyle Taksim Meydanı'nda polis noktamızın bulunduğu yerde eylem gerçekleştirmiştir. Eylemi gerçekleştiren örgütle ilgili, şu anda bize intikal eden bir açıklama yok. Herhangi bir farklı bilgi de gelmedi. Bombanın içeriğine ilişkin de şu anda bununla ilgili bilgi yok. Yapılacak incelemeler sonucunda detayları verebiliriz.''
Mutlu, ''Daha önceden bir istihbarat gelmiş miydi?'' yönündeki bir soruya da ''Eylemin mahiyeti noktasında ne tür bir eylem olduğunu, hedefinin ne olduğunu... Elbette ki bir terör örgütü olarak gözüküyor. Daha önceden de ülkemizde gerçekleştirilen bu tür eylemler olmuştu. Bu nedenle detayları daha sonra açıklayacağız'' şeklinde yanıt verdi.
Olay yerinde ve yaralıların bulunduğu hastanelerde incelemelerde bulunan Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da, olayın çok üzücü olduğunu ifade ederek, ''Canlı bomba olduğu görülüyor. Ölenimiz, şehidimiz yok. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun. Ağır olan 2 yaralı var gibi gözüküyor'' dedi.
Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, ''Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor'' karşılığını verdi.
Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, ''Polis aracına girmeye çalışmış, giremeyince polis aracının yanında patlatmış'' dedi.
Çapkın, ''Taksim Meydanı'nda birkaç parça daha bomba bulundu. Bulunan bombalarla ilgili çalışmalar devam ediyor'' diye konuştu.
-FRANSA'DAN GELDİ, ALIŞVERİŞTE YARALANDI-
Bu arada, patlama sonucu yaralanan çevik kuvvette görevli polis memurları Halil Keskinbıçak ile Muzaffer Aslan, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyata alındı.
Fransa'dan geldiği tatili sırasında babası Ali Güngör ile alışverişe gittiği Taksim'de, patlama sonucu bacağından yaralanan Gülden Güngör de Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ameliyata alınan Güngör'ün buradaki tedavisi sürüyor.
Öte yandan, ''canlı bomba'' olduğu bildirilen kişinin kimlik tespitiyle, olay yerindeki inceleme çalışmaları halen devam ediyor.
BAŞKA BOMBA İHTİMALİ
Polis memurlarının tedavisine ilişkin bilgi alan Çapkın, buradan ayrılışı sırasında, basın mensuplarının soruları üzerine ''Canlı bomba şu anda erkek görülüyor. Taksim Meydanı'nda birkaç parça daha bomba bulundu. Bulunan bombalarla ilgili çalışmalar devam ediyor'' dedi.
Emniyet Müdürü Çapkın, olayda yaralı sayısının da 22 olduğunu belirterek, bunlardan biri emekli 11'inin polis memuru, diğerlerinin vatandaş olduğunu da söyledi. Çapkın, yaralılar arasında çok ağır yaralı olmadığını da ifade etti.
PATLAMADA YARALANAN 6 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU
Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan 6 kişinin kimliği belli oldu.
Alınan bilgiye göre, Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanarak ambulansla Taksim İlk yardım Hastanesine kaldırılan yaralıların Recep Gergin, Savaş Ateş, Güngör Gülden, İlker Ubaç, Sıdıka Güven ve Sami Özverel olduğu belirlendi.
SALDIRGANIN CESEDİ, MORGA KALDIRILDI
Taksim Meydanı'nda canlı bomba eylemini düzenleyen kişinin cesedi, morga kaldırıldı.
Patlama sonucu parçalara ayrılan saldırganın cesedi, görevlilerce toplanarak cenaze torbasına konuldu. Eylemcinin cesedi daha sonra Adli Tıp Kurumu cenaze nakil aracına konularak morga gönderildi.
Bu arada, olay yerindeki inceleme ve araştırmalar sürüyor.
PATLAMADA YARALANAN ÖZVEREL: OLAYIN SICAKLIĞINDAN DOLAYI NE OLDUĞUNU HEMEN ANLAYAMADIM
Hastanedeki tedavisinin ardından taburcu olan Sami Özverel, gazetecilere yaptığı açıklamada İstiklal Caddesi'ne gittiğini aniden şiddetli bir ses duyduğunu belirtti.
Patlamanın ardından yere yattığını söyleyen Özverel, ''Başımdan kan akmaya başladığını gördüm ve ayağımda bir ağrı hissettim. Tabii olayın sıcaklığından dolayı ne olduğunu hemen anlayamadım. Bomba sesiyle beraber insanların sıçradığını, camların parçalandığını gördüm. Daha sonra polisler geldi ambulansla hastaneye götürdüler'' şeklinde konuştu.
Bu arada yaralanmaların, bomba parçaların sıçraması, basınç etkisiyle çarpma ve kırılan camların isabet etmesi sonucu meydana geldiği belirtildi.
Öte yandan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hastanede yaralıları ziyaret etti.
PATLAMADA YARALANAN ÇEVİK KUVVET POLİSİ ASLAN VE KESKİNBIÇAK'IN TEDAVİLERİ SÜRÜYOR
Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan çevik kuvvet polisleri Muzaffer Aslan ile Halil Keskinbıçak'ın tedavilerinin devam ettiği bildirildi.
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Muzaffer Aslan'ın dayısı Hasan Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aslan'ın patlamadan dolayı sağ bacağının baldırından yaralandığını ve başka yarası olmadığını söyledi.
Aslan'ın yapılan ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitesine alınarak kontrol altında tutulduğunu ve durumunun iyi oyduğunu belirten Taşçı, yeğeninin bir yıllık da evli olduğunu ifade etti.
Aslan'ın annesi Ayşe Aslan da patlamayı duyduğu gibi hastaneye geldiğini ifade ederek, çok üzgün olduğu için daha fazla konuşmak istemediğini belirtti.
Hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre, patlamada yaralanan diğer çevik kuvvet polisi Halil Keskinbıçak'ın ise yüzünden ve göğüsünden yaralandığı ve durumun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
-ORGENERAL KIVRIKOĞLU, YARALILARI ZİYARET ETTİ-
1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelerek, yaralıları ziyaret etti ve sağlık durumları hakkında bilgi aldı.
Orgeneral Kıvrıkoğlu, daha sonra hastaneden ayrıldı.
ATALAY: YARALILARIN DURUMU GENELDE İYİ. İKİ POLİSİMİZ AMELİYATTA. GENEL OLARAK ALDIĞIMIZ BİLGİ İNŞALLAH CAN KAYBI OLMAYACAK O YÖNDE, UMUDUMUZ DA O
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Taksim'deki patlamada 10'u polis olmak üzere 22 kişinin yaralandığını belirterek, ''Yaralıların durumu genelde iyi. İki polisimiz ameliyatta. Genel olarak aldığımız bilgi inşallah can kaybı olmayacak o yönde, umudumuz da o'' dedi.
Atalay, Çin'deki ziyareti sırasında gazetecilerin Taksim'deki patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.
''Bir canlı bomba ve kendisi orada hayatını kaybediyor ama bizim yaralılarımız var'' diyen Atalay, olayı Çin'den takip ettiğini ve ilgililerden sürekli bilgi aldığını söyledi.
Olayda yaralanan 22 kişiden 10'unun polis, 12'sinin vatandaş olduğunu belirten Bakan Atalay, '''Yaralıların durumu genelde iyi. İki polisimiz ameliyatta. Genel olarak aldığımız bilgi inşallah can kaybı olmayacak o yönde, umudumuz da o'' diye konuştu.
Tüm yaralılarla yakından ilgilenildiğini vurgulayan Atalay, ''Yaralıların özellikle bir kısmı, özellikle sivillerdekiler, oradan geçenler hafif. Hatta iki tanesi oraya ambulansın gelişi sırasında olmuş yaralanma olayları. Olay çok yönlü değerlendiriliyor. Emniyet Genel Müdürümüz de İstanbul'a geçti. O boyut üzerinde de çalışıyorlar'' dedi.
Teröristin kimliğinin belirlenip belirlenmediğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Atalay, ''Bu konularda her hangi bir kesin bir ifadede bulunmak istemiyoruz. Biraz acele de etmemek lazım. O konuda tahminler var, belirlemeler var ama arkadaşlarımızın biraz daha çalışmaları gerekiyor. Tabii bombanın türü, kullanılan malzeme vesaire bazı tahminler var ama erken açıklama yapmamak gerekiyor. O konuda biz biraz tedbirliyiz biliyorsunuz'' dedi.
Atalay, ''Saldırının terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararının son gününe denk gelmesini zamanlama açısından nasıl buluyorsunuz?'' sorusu üzerine, olayla ilgili henüz bir açıklık olmadığını belirterek, ''Olayın sonucunu, açıklığa kavuşmasını bekliyoruz. Olayın aydınlatılması lazım. Olay aydınlatmada emniyet başarılıdır. Eminim gecikmeden bu konuda biraz daha netlik olacak. Ben yaralılara Allah'tan şifa diliyorum. Yaralıların tedavisi üzerinde çalışılıyor'' dedi.
Atalay, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki temaslarının sona erdiğini Türkiye'ye döneceğini de söyledi.
İSTANBUL VALİSİ MUTLU: TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖZÜKÜYOR, İLK BELİRLEMELERE GÖRE 12 VATANDAŞ, 10 POLİS MEMURUMUZ YARALI
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'de meydana gelen patlamayla ilgili olarak, ''Elbette ki bir terör örgütü olarak gözüküyor'' dedi.
Vali Mutlu, Vatan Caddesi'nde bugüne yapılan Cumhuriyet Bayramı töreninin ardından basın mensuplarının Taksim Meydanı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.
Mutlu, şunları söyledi:
''Eylemi gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum ve lanetliyorum. Bir erkek eylemci kendini de imha etmek suretiyle Taksim Meydanı'nda polis noktamızın bulunduğu yerde eylem gerçekleştirmiştir. Eylem sonucunda ilk belirlemelerimize göre 12 vatandaşımız, 10 polis memurumuz yaralıdır. Yaralılar içinde durumu ağır olan yok. 4 hastanede tedavileri sürüyor. Yakinen takip ediyoruz. Eylemle ilgili emniyetimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz koordineli bir şekilde takip ediyorlar. İzliyoruz. Daha sonra gelecek olan bilgileri basınla paylaşmaya devam edeceğiz.''
Vali Mutlu, bir gazetecinin ''Eylemi gerçekleştiren hangi örgüte mensup'' yönündeki sorusuna, ''Şu anda bize intikal eden bir açıklama yok. Herhangi bir farklı bilgi de gelmedi'' karşılığını verdi.
Bir gazetecinin ''Bombanın içeriğiyle ilgili bilgi var mı?'' sorusuna ise Mutlu, ''Şu anda bununla ilgili bilgi yok. Yapılacak incelemeler sonucunda detayları verebiliriz. Olayı takip ediyoruz'' yanıtını verdi.
Mutlu, ''Bombayla ilgili daha önceden bir istihbarat gelmiş miydi?'' yönündeki bir soruya da ''Eylemin mahiyeti noktasında ne tür bir eylem olduğunu, hedefinin ne olduğunu... Elbette ki bir terör örgütü olarak gözüküyor. Daha önceden de ülkemizde gerçekleştirilen bu tür eylemler olmuştu. Bu nedenle detayları daha sonra açıklayacağız'' şeklinde yanıt verdi.
"CANLI BOMBA, ERKEK. POLİS ARACINA GİRMEYE ÇALIŞMIŞ, GİREMEYİNCE POLİS ARACININ YANINDA PATLATMIŞ''
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan 6 kişinin tedavi edildiği Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde incelemelerde bulundu.
Hastaneye girişi sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çapkın, 9'u polis 15 yaralının olduğunu hatırlatarak, ''Şehidimiz yok. Olay araştırılıyor. Canlı bomba, erkek. Polis aracına girmeye çalışmış, giremeyince polis aracının yanında patlatmış'' dedi.
Hastanede kalarak yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi alan Çapkın, daha sonra buradan ayrıldı. Hastane önünde ve çevresinden yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.
Öte yandan, polis telsizinden çok sayıda kana ihtiyaç olduğu şeklinde anonslar yapılıyor. Anonslarda kan vermek isteyen emniyet mensubu ve vatandaşların yaralıların bulunduğu Taksim, Şişli Etfal, Haseki ile Haydarpaşa Numune ve Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanelerine gitmeleri gerektiği belirtildi.
BUGÜNKÜ SALDIRI SON 11 YILDA TAKSİM MEYDANI'NDA POLİSE YÖNELİK ÜÇÜNCÜ CANLI BOMBALI SALDIRISI OLDU
Bu sabah düzenlenen saldırı son 11 yılda Taksim Meydanı'nda polise yönelik gerçekleştirilen üçüncü canlı bombalı saldırısı oldu.
Taksim Meydanı'nda 27 Mart 1999 yılında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı otobüsler ile bir panzerin beklediği yerde meydana gelen olayda, canlı bomba eylemcisi terörist üzerindeki bombayı patlatmıştı. Saldırıda 3'ü polis memuru 10 kişi yaralanmıştı.
Bir diğer canlı bombalı saldırı ise 10 Eyül 2001 tarihinde Gümüşsuyu Çevik Kuvvet bekleme noktasına meydana gelmişti. Bu saldırıda da 2 polis memuru şehit olmuş, 2'si ağır 13 polis memuru ve 7 vatandaş yaralanmıştı.
TAKSİM'DE MEYDANI'NDAKİ PATLAMA SONRASINDA, MEYDANA ÇIKAN BİRÇOK CADDE VE SOKAK TRAFİĞE KAPATILDI
Taksim'de meydana gelen patlama sonrasında birçok yol trafiğe kapatıldı.
Taksim Meydanı'nda saat 10.30 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından, The Marmara Oteli önünden Beşiktaş'a inen, Sıra Selviler Caddesi ile Gümüşsuyu'ndan Taksim'e çıkan bütün yollar trafiğe kapatıldı. Meydandaki otobüs duraklarında bulunan bütün otobüsler boşaltılırken, vatandaşlar ve basın mensupları bölgeden kontrollü bir şekilde uzaklaştırıldı.
Çevik Kuvvet polis noktasındaki otobüste büyük çapta maddi hasar oluşurken, çevredeki emniyet araçlarıyla, bazı iş yerlerinin camları da patlamanın şiddeti ve isabet eden şarapnel parçalarıyla kırıldı.
''Canlı bomba''ya ait olduğu belirtilen ceset de Çevik Kuvvet ile diğer emniyet araçlarının arasındaki bölümde görülüyor.
Patlamanın meydana geldiği bölgede bir piknik tüpü olduğu gözlenirken, Taksim Meydanı ile çevresi üzerinde izleme ve güvenlik gerekçesiyle sürekli bir polis helikopteri uçuş yapıyor.
İLK AÇIKLAMALARDA 15 YARALI OLDUĞU AÇIKLANDI
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, yaşanan olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, ''Canlı bomba olduğu görülüyor. 6'sı vatandaş, 9'u polis olmak üzere 15 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok'' dedi.
Çapkın, patlamanın meydana geldiği Taksim Meydanı'nda incelemelerde bulunarak ilgililerden bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.
Olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, ''Canlı bomba olduğu görülüyor. 6'sı vatandaş, 9'u polis olmak üzere 15 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok. Şu anda bildiklerimiz bunlar. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun. Ağır olan 2 yaralı var gibi gözüküyor. Şimdilik söyleyebileceğim bunlar'' dedi.
Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, ''Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor'' karşılığını verdi.
Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, ''Evet polis minibüsüne girmeye çalışmış'' dedi.
YARALANAN İKİ ÇEVİK KUVVET POLİSİ AMELİYATA ALINDI
Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan iki çevik kuvvet polisinin ameliyata alındığı bildirildi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Taksim Meydanı'ndaki çevik kuvvetin bulunduğu noktada yaralanan ve Şişli Etfal İlkyardım Hastanesine kaldırılan çevik kuvvet polisleri Halil Keskinbıçak ile Muzaffer Aslan ameliyata alındı.
Yaralı polislere kan vermek için çok sayıda polis memuru hastaneye geldi.
GENİŞ GÜVENLİK KORDONU
Polis güvenlik kordonunu genişletiyor. Güvenlik kordonu neredeyse meydanın tamamını kaplamış durumda. Polis tuzaklı ikinci bir bomba ihtimalini araştırıyor.
Yaralılar hastanelere ulaştırılmış durumda...
TARİH DİKKAT ÇEKTİ!
Öte yandan AFP ve Reuters gibi yabancı haber ajansları saldırıyı flaş olarak duyurdu.
Patlama sonrası polisin düzenlediği operasyonlara 6 polis helikopteri de havadan destek veriyor.
Patlamanın PKK"nın daha önce açıkladığı "eylemsizlik" kararının bittiği güne denk gelmesi ise dikkat çekti.
AYRINTILAR GELECEK