Buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, kiraz gibi birçok üründe Türkiye'nin ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Konya, her geçen gün üretimi yaygınlaşan patateste de söz sahibi olmak istiyor.
Konya Tarım İl Müdür Yardımcısı Bülent Alparslan, yaptığı açıklamada, patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı Nevşehir ve Niğde gibi illerde siğil hastalığının görülmesinin ardından patates tarımının Konya'da da yaygınlaşmaya başladığını belirtti.
Müdürlük olarak diğer bölgelerde görülen siğil hastalığının Konya'ya sıçramaması için sıkı karantina tedbirleri aldıklarını ifade eden Alparslan, çiftçinin de bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi sayesinde Konya'da bugüne kadar siğil hastalığıyla karşılaşmadıklarını bildirdi.
HEDEF 2-3 YIL İÇİNDE ÜRETİMİ 400 BİN TONA ÇIKARMAK
Alparslan, Konya'da 60 bin dekar alanda patates üretimi yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bu alanın 8 bin 500 dekarında sertifikalı tohumluk üretimi yapılıyor. Kalan 25-30 bin dekar alanda yemeklik, 20-25 bin dekarlık alanda da cipslik patates üretimi yapılıyor. Bu yıl havalar önceki yıllara oranla daha sıcak geçtiği için rekolte bir miktar düştü.
Ancak, önümüzdeki yıllarda üretimin tekrar artacağını düşünüyoruz. Bu yıl 60 bin dekar alanda 200 bin tona yakın cipslik, tohumluk ve yemeklik patates üretimi gerçekleşti.
Konya olarak patateste hedefimiz, 2-3 yıl içinde 100 bin dekar alanda üretimi 400 bin tona çıkarmak. Siğil hastalığının bölgemize bulaşmasını engelleyebilirsek bu hedefe de ulaşabileceğimize inanıyorum.''
Konya'da buğday, arpa, şeker pancarı, kavun, havuç ve kiraz gibi ürünlerin üretiminin yaygın olduğunu anlatan Alparslan, Konya olarak, her geçen gün üretimi yaygınlaşan patateste de söz sahibi olmak istediklerini bildirdi.
DEĞİŞEN TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI PATATESE OLAN TALEBİ ARTIRDI
Daha önce sadece haşlama, kızartma ve salatası yapılan patatesin artık her türlü yemekte kullanılmaya başlandığını anlatan Alparslan, değişen tüketim alışkanlıklarının da patatese talebi artırdığını, bunun da üreticiyi memnun ettiğini bildirdi.
Alparslan, üretilen patateslerin önemli bir bölümünün bölgedeki cips fabrikalarında işlendiğini dile getirerek, işlenen patateslerin cips ya da kızartmalık parmak patates olarak Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine gönderildiğini bildirdi.