Hürriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, Gül'ün eşi için 'eğreti gelin' hakareti kamuoyunda büyük tepki çekti. Çekirge bugünkü yazısında özrünü yazdı. Hakaret yok dedi başkalarını suçladı.
Hürriyet'in internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge dün köşesinde Cumhuriyet Resepsiyonu'na katılmayacağını açıkladı. Yazısında katılmama nedenleri sıraladı. 29 Ekim'deki resepsiyonun bir ilke sahne olacağını söyleyen Çekirge, ilk kez eşli bir resepsiyon gerçekleştirileceğine değindi.
Buraya kadar her şey normaldi. Cafesiyaset.com'un dikkatleri çektiği yazıda Hayrinisa Gül için yazılanlar hakaret içeriyordu.
Gül'ün eşine hakaret
Gül'ün Cumhurbaşkanı seçildiği günden bu yana Hayrinisa Gül'ün kırmızı halıda karşılanmadığını, asker elini sıkmadığını ve tören kıtasının arkasından geçtiğini yazdı.
Son Alman Cumhurbaşkanının ziyaretinde ise Hayrunisa Gül'ün kırmızı halıda yürümesini 'burdayım' mesajı olarak algıladığını belirtti.
Hayrunisa Gül'ün önceki mağduriyetini 'Eğreti gelin' ile tasvir edince kıyamet koptu.
İşte Yazının o bölümü:
Hayrunnisa Gül'ü 'eğreti geline benzetti.
CUMHURİYET'İN EĞRETİ GELİNİ HAYRÜNNİSA HANIM
Cumhuriyet'in "eğreti gelini"ydi Hayrünnisa Hanım..
Gül seçildiği günden bu yana kırmızı halıda karşılanmadı. Asker elini sıkmadı. O tören kıtasının arkasından geçti. Derken..
Şimdi farklı bir durum var.
Önceki gün Hayrünnisa Hanım kırmızı halıda tören kıtasının önünden geçerek yürüdü.
Arkadan dolaşmadı yani.
"Buradayım!" dedi.
Eğreti gelin ne demek?
Fatih Çekirge'nin eğreti gelin ifadesini kullanması kamuoyunda büyük tepki çekti. "Fatih Çekirge, ya o benzetmenin anlamını bilmiyordu, ya da bilerek kasıtlı bir şekilde bu benzetmeyi yaptı." yorumları yapıldı. Her iki durumda da ifadelerin içinden çıkılmaz derece vahim olduğu yorumu yapıldı.
Eğreti gelin: Eskiden, ailelerin erkek çocuklarını evliliğe hazırlamaları için tuttukları kadınların ünvanıdır. İddiaya göre bu kadınlar, çocuk yaştaki erkekleri teorik bakımdan ve tatbiki olarak evliliğe hazırlıyorlardı. Yani evlilik öncesi o çocuklarla cinsel ilişkiye giriyorlardı.
Eğreti'nin TDK sözlüğündeki anlamları
Fatih Çekirge "Hiçbir şekilde bunun geleneksel anlamdaki algılama şeklini düşünmedim" diyerek özür açıklaması yaptı. Geleneksel anlamlarınınn dışında TDK'nın sözlüğünde 'Eğreti' ifadesi için 7 karşılık yer alıyor.
Fatih Çekirge'nin eğreti anlamını geleneksel düşünmemiş olsa da sözlük anlamında da hakaret sayılacak cümleler mevcut.
1. Belirli bir süre sonra kaldırılacak olan, geçici, muvakkat:
2. İyi yerleşmemiş, yerini bulmamış olan
3. Takma
4. Belli belirsiz.
5. Uyumsuz, yakışmamış.
6. zf. İyi yerleşmemiş, yerini bulmamış bir biçimde:
7. zf. Üstünkörü, ciddiye almadan
Yazdığı için değil 'çarpıtdığı' için özür
Fatih Çekirge Hürriyet'in internet sitesinde bir özür metni yayınladı. Bugün üst manşette yer alan açıklamada, yazdıklarından dolayı değil söylediklerinin çarğıtıldığından dolayı özür diliyordu.
Çekirge "bazı kötü niyetli kişiler benim sanki Hayrünnisa Hanım'a 'eğreti gelin' demişim gibi bir çarpıtmaya yol açtılar" diyerek yazdıklarının çarpıtıldığını iddia etti.
Çekirge kötü niyetlililerce sözlerinin cımbızlanarak provokasyon yaratıldığını öne sürdü...
İşte özür yazısı:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün 29 Ekim Resepsiyonu için yaptığı eşli davete neden gidemediğimi içeren bir yazı yazmıştım.
Nedeni, oğlumun 10 Yaş Dünya Tenis Şampiyonası"na katılmasıydı.
Bu durumu açıklarken yıllara dayanan dostluğumuz doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanı"nın uzun zamandır protokol sorunu yaşadığını ve bundan duyduğu sıkıntıyı biliyordum.
Örneğin bu resepsiyonlara Hayrünnisa Hanım"ın başörtüsü nedeniyle eşli davet yapamıyordu.
Birçok devlet protokolü, uluslararası yemeği, resepsiyonu bu nedenle eşsiz gerçekleşiyordu.
Aynı şekilde yurtdışı gidiş ve dönüşlerindeki karşılama törenlerinde Cumhurbaşkanı Gül tören kıtasının önünden kırmızı halıda yürüyerek geçiyor, Hayrünnisa Hanımefendi de arka taraftan dolanmak zorunda kalıyordu.
Bu üzücü "eğreti manzara"yı yıllarca izledik.
Elbette bu manzara seçilmiş bir Türkiye Cumhurbaşkanı ve eşi için "eğreti bir protokol" görüntüsü veriyordu.
Bu durumu eleştiren bir üslupla Hanımefendiye "eğreti bir tavır" alındığını, "Cumhuriyetin eğreti gelini" vurgusuyla anlatmak istedim.
Hiçbir şekilde bunun geleneksel anlamdaki algılama şeklini düşünmedim.
Tam tersine bu kötü ve eğreti görüntüyü eleştirmek için bu tespiti yaptım.
Ancak bazı kötü niyetli kişiler benim sanki Hayrünnisa Hanım"a "eğreti gelin" demişim gibi bir çarpıtmaya yol açtılar.
Böyle bir ifadede bulunmayacağımı başta Sayın Gül ve eşi çok iyi bilir.
Türkiye"de herkesin dilediği gibi yaşayacağı, temel hak ve özgürlüklerde herkesin inancı doğrultusunda özgürce yaşayacağı, konuşabileceği bir Türkiye istediğimi herkes bilir.
Ben bu çarpıtmayı yapanları kınıyorum ama yine de bu çarpıtma nedeniyle üzülen ve hassasiyet gösteren okurlardan özür diliyorum.
Hatta yazımın başını sonunu kesip yalnızca o bölümü cımbızlayarak provokasyon yaratanlar adına bile özür diliyorum. Hepinizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.