Uruguay, Avustralya ve Bulgaristan'dan ithal edilen kurbanlıklar Türkiye'ye giriş yaptı. Trakya için ithal edilen kurbanlıkların hadım çıkması besicileri kara kara düşünüyor. Besiciler Diyanet'in vereceği fetvayı bekliyor
Aram Ekin Duran'ın haberi
Trakya"yı şap hastalığından arınmış bölge ilan eden hükümet, Anadolu"dan Trakya"ya hayvan transferi olmasın diye Kurban Bayramı"nda ilk kez kurbanlık hayvan ithalatına izin verdi.
Bu çerçevede Uruguay, Avustralya ve Bulgaristan"dan kurbanlık hayvan ithal edilmeye başlandı. İlk parti, bu hafta başında Türkiye"ye giriş yaptı.
19 Kasım"a kadar yaklaşık 450 bin baş hayvan gelmesi bekleniyor. Ancak ithal edilen hayvanların bir özelliği var ki, satıcıyı da sevap işlemek isteyen vatandaşı da kara kara düşündürecek. Çünkü gelen hayvanların tamamı iğdiş edilmiş durumda. Yani üreme organları kesilmiş.
Birçok ülkede, hayvan sürülerini rahat yönetmek için hayvanların yumurtalıkları 2-3 aylıkken buruluyor. İslam dinine göre ise, kurban edilecek hayvanın hiçbir şekilde eksik uzva sahip olmaması gerekiyor.
Halkı ikna edemeyiz
Vatandaşın iğdiş edilmiş hayvanı almaya çekineceğini dile getiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Demir, "Kurban pazarları kurulmadan fetva çıkmazsa, Trakyalı kurbanını Anadolu"da keser" diyor.
Biga Kırmızı Et Ürecileri Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, "Diyanet"e sordum, sorun yok dediler. Ama biz halkı ikna edemeyiz. Diyanet"in konuya el atması lazım" diye konuşuyor.
Milyarlık pazar
Her yıl Kurban Bayramı"nda Türkiye genelinde 500 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesiliyor.
Küçükbaş kurbanların fiyatı ortalama 400 TL, büyükbaşlar ise 3 bin TL"den başlıyor.
Pazarın büyüklüğü yaklaşık 1 milyar TL.