Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Her yeşil gördüğünüz yerde santral yapılmaz olgusu yanlış bir şeydir. Su zaten yeşillikle beraberdir. Bunları aşmış olmamız gerekir'' dedi.
Elektrik İşleri Etüt İdaresi Başkanlığı ile Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından düzenlenen ''Enerji Verimliliği'' konulu panele Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü Kemal Büyükmuhçı, AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan ile davetliler katıldı.
Bakan Yıldız, burada, New York'ta 20 milyona yakın nüfusun bazı Afrika ülkelerindeki 790 milyon insanın kullandığı enerjiye denk enerji kullandığını belirterek, ''Henüz 1.4 milyar insanın enerji ile tanışmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Hala dünyada bu tarz yaşamını sürdürmek zorunda kalan önemli sayıda kişi var. Bu nedenle yapacağımız tasarruflar dünyadaki toplam enerjiden alması gereken pay itibariyle düşündüğümüzde hem insanımız hem de insanlık adına yapacağımız çalışmanın temelidir'' dedi.
ABD'de 1973 ile 2000 yılları arasında GSMH'nin yüzde 126 artmasına rağmen enerjideki tüketimin yüzde 30'lar civarında yükseldiğini anlatan Yıldız, ''Bu enerjinin aynı oranda büyümediği anlamına gelmiyor. Enerji tasarrufu ve verimliliğinin ön planda olduğunu gösteriyor. Türkiye'de de ilkokuldan üniversiteye kadar, valisinden ev hanımına kadar enerji verimliliği konusunda farkındalık çalışması yapmamız gerekiyor'' diye konuştu.
-''TÜRKİYE'NİN GELİŞİMİNİ, DEĞİŞİMİNİ VE BÜYÜMESİNİ DİKKATE ALMALIYIZ''-
Karadeniz Bölgesi'nde, Rize'de petrol arama çalışması yürüttüklerini anlatan Yıldız, şunları söyledi:
''Bunlar tek başına yeterli değil. Hem enerji ithalatına verdiğimiz paraları yerli kaynaklarla olması için yürüttüğümüz çalışmalar hem de ithalata verdiğimiz paranın yatırıma dönüştürüldüğünü düşünürsek o zaman ne kadar anlamlı bir işle uğraştığımızın farkında oluruz. Özellikle bölgemizde su, güneş, jeotermal, biokütleden yenilenebilir bütün enerji kaynaklarını harekete geçirmek için çalışma yürütüyoruz. Tabii ki 8 bin 484 kilometre kıyısı bulunan ülkemizde enerji yatırımlarına bir takım itirazlar olabiliyor. Bunların makul olanlarını ayrı bir yere koymak kaydıyla çevre şartları tabiat ve kültür varlıkları itibariyle hepsini dikkate alarak tek bir ses ortaya koymalıyız.''
Yıldız, Türkiye'nin gelişimini, değişimini ve büyümesini dikkate almamız gerektiğini bildirerek, şöyle devam etti:
''Bu konunun bir tarafa çekilebilecek, taraflarca çekiştirilecek bir konu olmadığına inanıyoruz. Bütün hepsi bizim zenginliğimiz. Çevre şartları, yeşilliğimiz, suyumuz da bir kısım paradokslarla gelişen olaylar var. Konya'nın bozkırında herhangi bir su santrali yapma imkanımız yok. Ama suyun geçtiği her yer doğal olarak yeşillenir. Yalnızca yeşil olduğu için su santrallerine ve HES'lere karşı çıkmak çok anlamlı bir şey olmaz. Hiç su görülüp de etrafı yeşil olmayan bir yer gördünüz mü? Her yeşil gördüğünüz yerde santral yapılmaz olgusu yanlış bir şeydir. Su zaten yeşillikle beraberdir. Bunları aşmış olmamız gerekir. Özellikle Rize'de bulunduğum bir ortamda bunu söylüyorum. İkizdere havzası için de söylüyorum. Hepsi bizim zenginliğimizdir. Çevreye ve yeşilliğimize kayıtsız kalamayız. Ama taktir edersiniz ki suya da kayıtsız kalamayız. O yüzden özellikle çevreye zarar veren projelerin ayıklanmak şartıyla Türkiye'deki bütün zenginliklerimizi tarihi, kültürü, çevresi, bitkileri, bütün kaynakları ile bizim zenginliğimiz olduğunu bilmemiz ve hepsini hep birlikte sahiplenmemiz lazım geldiği kanaatindeyim.''
Rize Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan, Bakan Yıldız'a konuşmasının ardından hediye verdi.
Bu arada, güvenlik güçlerinin çevrecilerin olası protesto eylemi için borsa binası çevresi ile salonda güvenlik önlemi aldığı gözlendi.