Canlı yayında doğum günü kutlaması   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-28-2010 (19:16)   Son Mesaj: 10-28-2010 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 601  

10-28-2010

Canlı yayında doğum günü kutlaması

Canlı yayında doğum günü kutlaması

Radyo 7'nin sevilen programlarından Erkan'la Çok Canlı'ya necdet Kaya Konuk oldu. Kaya'nın doğum günü de programda kutlandı.

Bir Radyo 7 klasiği olan Erkan"la Çok Canlı programına sevilen sanatçı Necdet Kaya konuk oldu. Canlı performans türkülerin seslendirildiği programda keyifli sohbetler yapıldı. Ayrıca 27 Ekim doğum günü olan Necdet Kaya'nın canlı yayında doğum günü kutlandı...
    İşin eğitimini alıyor musun? Okulda türküleri yöre ağzıyla okumak için bir eğitim veriliyor mu?

Evet. Ben müzik teorisi bölümü okuyorum daha çok teori üzerine yani "müziğin doğuşu , gelişimi " konuları hakkında teorik açıdan eğitim alıyorum. Ses eğitimi bölümünde üslup ve repertuar dersleri var...

Okul bittikten sonra ne düşünüyorsun? Yüksek lisans yapmak istiyor musun?

Yüksek lisans yapacağım. Ama bunun dışında tabii ki diğer işlerimi de aksatmamam gerekiyor. Şimdi yeni albüm hazırlıyorum fakat okulumun son senesi olduğu için okula ağırlık verdim. Albüm işi daha yavaş gidiyor. Aslında albüm çıkarmaktan hariç başka beklentilerim var . Yeni yasa çıkacak bunun da beklentisi içindeyim. Bir sitede okumuştum; internetten müzik, mp3 bu tarz indirim yapanların internet bağlantıları kesilecek ve bir uyarı alacaklar. Böyle bir yasa hazırlanıyormuş. Daha sonra internetten dinlenen müzikler için telif hakları ödenecekmiş... Üretim gerçekten durdu. Üretim sadece yapımcılar değil, solistlerin üzerine kaldı. Böyle olduğu içinde çark daha yavaş işliyor. Onun için bu yasa iyi olacak...

Şuan okulunu bitirmeye konsantre olduğun için, onunla daha yoğun geçiyor günlerin. Değil mi?

Tabi ki. Okul benim için gerçekten çok önemli. Ve akademik eğitim almak lazım bu dönemde. Çünkü sadece yetenekler olur diyorlar ya... Bunu akademik olarak da pekiştirmek lazım. Onun üzerine daha çok yoğunlaştım bu sıralar.

Yeni albümünün repertuarını oluşturuyorsun. Bu yeni albümde senden de bir beste olacak mı?

Benden beste yok. O kadar güzel türkülerimiz var ki, benim besteye sıra gelene kadar okunacak çok türkü var. Ama yakışacak türküyü bulmak çok zor. Bu albümde gerçekten tüm bölgelerimize hitap eden, hatta bölgemizin dışında Çeçen ve Çerkez halkının da çok sevdiği bir müziğe söz yazdık. Gerçekten oda çok mükemmel oldu. Yani adı üzerinde halk müziği. Oda o halkımızın müziği.

Senin profesyonel anlamda halka şarkılar, türküler söylemen kısa sürede oldu. Ama senin bu kısa sürede gerçekten seni seven bir kitleye ulaştın. Buda senin adına çok sevindirici olsa gerek?

2 yıl evvel TRT"de "Naz Neşesi" isminde bir program sundum. Orada bir tane yaşlı bir teyze yanında genç bir bayanla geldi. Dedi ki " Oğlum, gelinim senin hayranın. Bir fotoğraf çekilebilir mi?" dedi. Daha sonrasında da bir baba yanında küçük bir kızı vardı dedi ki " Oğlum, kızım senin hayranın, fotoğraf çekilebilir mi?" O anda şunu düşündüm. Gerçekten insanlara bu güveni vermek çok güzel bir şey benim için. Çünkü bir baba için kızı çok kıymetlidir. Bu güven meselesi, benim için mükemmel bir şey. İyi ki de bu toprakların müziğini okuyorum. İyi ki de Türk halk müziği okuyorum.

İşin kolayına kaçıyor çoğu isim, hep çok söylenen türküleri repertuarlarına alıyorlar. Yıllar öncesinde derlenip, düzenlenmiş türküleri tekrar gündeme getirmen oldukça güzel.

Bir şey söylemek istiyorum. Biz bu repertuarı yaparken insanların bizlere söylediği şöyle bir şey var bana çok tezat geliyor aslında. "Albümünün tutulması için patlayacak türkü bulman lazım" diyorlar. Bu türkülerin yazılımına baktığınız zaman 200-300 yıl öncesine kadar giden türkülerimiz var. Daha da eskisine giden türkülerimiz var. Eğer bu türküler zamanında dilden dile söylenmeseydi bu zamana gelmezdi. Patlayacak türkü bana çok saçma geliyor. Bu türküler zamanında tutulmuş, bu zamana kadar gelebilmiş bizlerde okuyoruz. Aslında türküleri doğru okumak ve doğru aranje etmek yeterli kalır, patlayacak türkü diye bir şey olmaz.

Necdet, çok güzel tarif ettin. Patlamaksa zaten bu türkü o günlerde patlamış ama siz bunun farkında değilseniz, hatırlatmak adına güzel yapıyorsun bence. Ağzına sağlık.

Erkan Koç"un hazırlayıp sundu Erkan"la Çok Canlı sevilen sanatçılarla her Çarşamba saat 16:00"da Radyo 7"de...

Canlı yayında doğum günü kutlaması Yorumları