Yargıya yönelik rüşvet operasyonu gerçek dokunulmazlığın yüksek yargıda olduğunu gözler önüne serdi. Operasyona adı karışan iki eski yargıtay daire başkanı hakkında farklı soruşturma açılması tartışmaları alevlendirdi.
METİN ARSLAN'ın haberi
Rüşvetle karar aldırdığı iddia edilen eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa O., suç tarihinde emekli olduğu için 'delilleri karartma' gerekçesiyle mahkeme tarafından tutuklandı.
Hakkında aynı suçlama bulunan eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan E. ise suç tarihinde görevi başında olduğundan gözaltına bile alınamadı.
Yargıda rüşvet soruşturmasına adı karışan iki eski Yargıtay daire başkanı hakkındaki yargılama süreci 'dokunulmazlık' konusunu gündeme getirdi. Emekli iki yüksek yargıç, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile CNR arasındaki tahliye davasında rüşvetle karar aldırmakla suçlanıyor. Ancak soruşturma yöntemlerindeki farklılık soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa O., suçun işlendiği tarihte emekliye ayrılmış olduğu için operasyon kapsamında gözaltına alındı. 4 gün boyunca sorgulandıktan sonra 'delilleri karartma ihtimali' gerekçesiyle 5. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Mustafa O., dava açılması halinde Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan E. ise rüşvet alındığı sırada görevi başında olduğundan gözaltına alınamadı ve dosyası Yargıtay'a gönderildi. Operasyon günü Yargıtay koridorlarında dolaştığı kamuoyuna yansıyan Hasan E., şimdi Yargıtay başkanlığına aday olacağı konuşulan 4. Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar'ın yapacağı ön soruşturmayı bekliyor. Ancak Hasan E. hakkında delillerin hukukî olup olmadığı tartışmasının yaşanacağı belirtiliyor. Hasan E.'nin görevi sırasında teknik takibe alınabilmesi için Başkanlık Divanı'nın kararı gerektiğinden eldeki delillere rağmen dava açılmayabileceği ileri sürülüyor.
Benzer durum, Neşter-2 davasında da yaşanmıştı. Yargıtay üyesi ve eski HSYK başkanvekili Ergül Güryel hakkındaki dinlemeleri 'yasal olmayan delil' kabul eden Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, adli soruşturma açmamıştı.
Yargıda rüşvetle bazı davaları etkileme girişimi kapsamında açılan Neşter 2 davasında Yargıtay üyeleri hakkında dinlemelerin yasa dışı olduğu gerekçesiyle soruşturma açılmamıştı. Yargıtay üyesi ve eski HSYK başkanvekili Ergül Güryel hakkındaki dinlemeleri 'yasal olmayan delil kabul eden' Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, adli soruşturma açmamıştı. Yargıtay, Güryel'e disiplin soruşturması kapsamında 'meslekten çekilmeye davet' cezasıyla yetinmişti. Güryel emekliye ayrılmıştı. Eski Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya hakkındaki Yargıtay-MİT-Çakıcı eksenindeki iddialarla ilgili de dinlemelerin yasal yapılmadığı gerekçesiyle soruşturma açılmamıştı.
Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, aralarında Yargıtay daire başkanının da bulunduğu 9 zanlının tutuklanmasına gerekçe olarak 'delil karartma şüphesini' de gösterdi. Mahkeme gerekçesinde halen soruşturma kapsamında dinlenmesi gereken bazı tanıklar ile ulaşılamayan bazı şüpheliler bulunduğuna dikkat çekti. Delil karartma şüphesinin Yargıtay'ca soruşturulan emekli üye için sözkonusu olup olmadığına ise Yargıtay henüz karar vermedi.
Yargıtay'ın üyeleriyle ilgili iddialara ilişkin soruşturması daha önce de kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. Hukukçular, Yargıtay'ın üyelerinin internette yayınlanan ses kayıtlarının içeriğini derhal soruşturma konusu yapması gerektiğini belirtmişti. Ancak davalara müdahale girişimlerine uzun süre sessiz kalındı. Yargıtay'da başlatılan soruşturmadan da bugüne kadar herhangi bir sonuç çıkmadı.
ZAMAN